Передплата 2024 ВЗ

«Ринкова економіка»: були два ринки комунальні, а стали приватні. А потім знову комунальні…

Верховний суд України забирає ринки «Підзамче» й «Винниківський» з приватної власності доньки Григорія Козловського

Винниківський ринок. Фото То є Львів
Винниківський ринок. Фото То є Львів

Верховний суд України забирає два львівські ринки — «Підзамче» та «Винниківський» — у доньки Григорія Козловського. Про це пише сайт «Варіанти» з посиланням на «Наші гроші. Львів».

Своєю постановою від 30 серпня 2022 року Верховний суд України скасував рішення про передачу ринків «Підзамче» та «Винниківський» у приватну власність. ВСУ скасував попередні рішення судів, які скасовували наказ Міністерства юстиції України та визнавали право приватної власності на майно ринків «Підзамче» та «Винниківський» за ТОВ «Дари Львівщини», що належало Софії Максимець — доньці ексдепутата Львівської обласної ради Григорія Козловського.

Наразі ринок «Винниківський» (вул. Личаківська, 51) перейшов у власність ПП «Галицький шлях», яким володіє депутат Львівської міськради Олексій Різник. А майно ринку «Підзамче» (вул. Хмельницького, 120) перейшло у власність ПП «Винниківський шлях», яким раніше володів Григорій Козловський, а тепер — його племінниця Віталія Дяченко.

Відтак, згідно з постановою Верховного суду, наразі є чинним наказ Мін'юсту про скасування права приватної власності на ці два ринки.

Мирової угоди ніхто не скасовував

Здавалося б, справа була вже вирішена остаточно, коли місто і нові власники двох ринків у березні 2021 року уклали мирову угоду.

Нагадаємо, тоді депутати ЛМР погодили укладення мирової угоди між Львівською міськрадою і ТзОВ «Дари Львівщини», ПП «Галицький Шлях» і ПП «Винниківський шлях». Умови мирової угоди — ринки «Винниківський» та «Підзамче», які раніше були міськими комунальними, передали у приватну власність фірмі «Дари Львівщини», що належить дочці Григорія Козловського. Натомість Львівська міськрада зобов’язувалася, що не матиме в майбутньому жодних претензій до цих фірм. За це місто отримало досить скромну суму «відкупного» — 18,5 млн грн. Своєю чергою, «Дари Львівщини» зобов’язувалися гарантувати збереження робочих місць на цих ринках. А якщо підприємство вирішить забудувати ці земельні ділянки, то воно має провести міжнародний архітектурний конкурс на кращу пропозицію забудови.

Яким чином два міські комунальні ринки стали приватними?

Це «справа сивої давнини»… Від 2001 року обидва ринки були міськими комунальними. Львівська міськрада здавала їх в оренду ТзОВ «Дари Львівщини» і отримувала за це гроші. Однак у 2020 році єдиною власницею ТзОВ «Дари Львівщини» раптом стала Софія Максимець, донька Григорія Козловського. Як повідомляли «Наші гроші», це відбулося незаконно. Отож після зміни власника територія та майно ринків перейшло з комунальної власності у приватну. Аби остаточно «закріпити» право власності на два ринки, компанія «Дари Львівщини» віддала майно цих ринків в іпотеку двом фірмам: «Винниківський шлях» і «Галицький шлях».

Засновниками цих двох фірм є Григорій Козловський та його бізнес-партнер Олексій Різник.

Ця оборудка обурила Львівську міську раду. Управління комунальної власності ЛМР подало скаргу в Офіс протидії рейдерству при Мін'юсті щодо нотаріуски та двох реєстраторок, які переписали право власності на майно двох ринків на фірму доньки Козловського.

Офіс протидії рейдерству скасував право власності фірми Максимець на обидва ринки. Але водночас Мін'юст не скасував договору про іпотеку, який «Дари Львівщини» уклало із двома фірмами Козловського і Різника. Далі справа «обросла» судами…

«Рішення Верховного суду нічого не змінить»

«У чому суть рішення Верховного суду? ВСУ не досліджував матеріалів справи, — розповів „ВЗ“ адвокат ТзОВ „Дари Львівщини“, депутат ЛМР Юрій Ломага. — Він просто своїм рішенням підтвердив, що попередні суди не мали права розглядати цю категорію справ, до яких належить і справа ТзОВ „Дари Львівщини“, як адміністративну. Натомість її треба було розглядати як господарську справу. Тобто цю справу мав розглядати Львівський господарський суд. Таку практику запровадив ВСУ у березні цього року. Тобто тепер увесь процес треба розпочинати заново. Зараз ТзОВ „Дари Львівщини“ починає заново оскаржувати рішення Мін'юсту, але тепер вже як господарську справу. Попередня судова тяганина тривала три роки. Можна припустити, ця триватиме не менше… За цей час із ринками нічого не станеться і нічого не зміниться. Оскільки у 2021 році Львівська міська рада уклала з ТзОВ „Дари Львівщини“ мирову угоду, відповідно, місто визнало, що ТзОВ „Дари Львівщини“ набуло права приватної власності на майно цих двох ринків у законний спосіб. А також ЛМР визнала, що не має претензій до ТзОВ і в майбутньому не буде їх мати. Депутати затвердили цю мирову угоду своїм рішенням, міський голова підписав його. Тобто все залишається в силі. Мені важко пояснити, хто лобіював це рішення Верховного суду України і навіщо це було зроблено».

Схожі новини