Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Офшорна зона» Україна

На період воєнного часу влада запроваджує безпрецедентні спрощення в оподаткуванні бізнесу

Аби пожвавити й стимулювати українську економіку на період воєнного часу, держава обрала єдино правильну політику – дерегуляції і лібералізації бізнесу. Верховна Рада ще у березні ухвалила закон, який передбачає спрощену систему оподаткування для великого бізнесу, скасування акцизів на пальне та зниження ПДВ, звільнення ФОПів від сплати єдиного соціального внеску тощо. Такий пільговий податковий режим діятиме до кінця воєнного стану.

Тепер влада пішла на ще більші по­ступки для малого, великого і середнього бізнесу: 1 квітня парламент прийняв за­конопроєкт №7234 щодо адмініструван­ня окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану. Документ ще не на­був чинності, оскільки не підписаний пре­зидентом, повідомляє «Економічна прав­да». Законопроєкт, зокрема, передбачає запровадження ставки єдиного податку для платників 1-ї та 2-ї груп – 2%, причому сплата податку на період воєнного стану є добровільною (можна не платити).

Значні спрощення для бізнесу та фізосіб запроваджує також митниця. Про спрощення оформлення імпорту на пері­од воєнного стану та старт роботи проєк­ту «Відкрита митниця» під час брифінгу у медіацентрі «Україна» у Львові розповіли в. о. начальника Львівської митни­ці Данило Меньшиков, бізнес-омбуд­смен України Роман Ващук та його за­ступниця Тетяна Коротка. За словами Данила Меньшикова, на час воєнного ста­ну скасовано ввізне мито на усі групи то­варів, крім міцного алкоголю та цигарок. Від сплати мита звільнено також фізичних осіб, які ввозять товари в Україну, включно з транспортними засобами. А підприємці І-ІІІ груп оподаткування звільняються від сплати ПДВ. Крім того, Україна запрова­дила повне ембарго на російські товари.

«Зараз в Україні бюджет практич­но відмовився від податків, – розповів в ефірі «Україна 24» інвестиційний бан­кір Сергій Фурса. – Україна перетвори­лася на такий собі загальний офшор. Це діятиме тільки під час воєнного стану – для підтримки бізнесу. Це суттєво б’є по державних фінансах, тому довгостроко­во така стратегія не працює. Але корот­костроково, на 1-2-3 місяці війни, дер­жава може це витримати, в першу чергу за рахунок підтримки західних партнерів. Бізнес зараз має працювати, люди ма­ють отримувати зарплатню, роботу – для того, щоб підтримати економіку взагалі й кожного окремого громадянина зокрема. Але коли війна закінчиться, український офшор також припинить існування. Від­строчка по платежах, тимчасові заходи на митниці, тимчасова офшорна зона, тобто відсутність оподаткування, – це все єди­ний пул заходів, який діє під час воєнно­го стану. Для держави дуже важливо, аби бізнес працював навіть у таких умовах».

Читайте також: Підприємствам, які переїхали на Львівщину, - 100 тисяч гривень допомоги

Схожі новини