Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Львів уже не цікавий туристам гастрономією та архітектурою...»

Керівництво міста радилося з готельєрами, як розвинути туристичну галузь після пандемії коронавірусу

«Якщо ми думаємо, що Львів надалі буде цікавий туристам виключно завдяки гастрономії чи архітектурі, то це вже не працює. Не факт, що гості, які були у нашому місті кілька разів, оберуть його ще раз, особливо влітку, коли всі їдуть на море, у гори… Ми готові чекати туристів, але наразі до нас масово не їдуть. Думаю, з осені ситуація зміниться», — заявив міський голова Львова Андрій Садовий під час зустрічі з власниками готелів Львова. Разом із готельєрами чиновники Ратуші шукали рецепт приваблення туристів, а також обговорювали стратегію розвитку міста після коронавірусного карантину.

Андрій Садовий повідомив, що у мерії почнуть з нової промоцій­ної кампанії. Ролики про туристич­ний Львів, його родзинки та насамперед медичну безпечність для гостей будуть транслювати на провідних телевізійних каналах України. Мер визнав, що промо­ційну кампанію для міста потрібно підси­лити культурними новинками — фестива­лями. Та через пандемію коронавірусу і складну ситуацію із хворими у Львові та області цьогоріч це не надто «світить»…

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москален­ко додав: «Туристів притягне наш тради­ційний фестиваль „Ніч у Львові“, де для гостей будуть додаткові бонуси (прожи­вання у готельному номері за півціни. Авт.). Але фестиваль можна буде про­вести лише після того, як обласна комісія з питань надзвичайних ситуацій дозво­лить відкриття закладів культури».

«Потрібно показувати, що місто живе і безпечно функціонує. Що у Львові ро­блять найбільшу кількість ПЛР-тестів в Україні, тому і виявляють більшу кількість хворих. Бо потенційні туристи думають, що тут критична ситуація і бояться їхати, — сказав менеджер одного з готелів цен­тру Тарас. — Маємо зробити все можли­ве, щоб наступного року подати заявку на проведення Зимової Олімпіади 2030 року. Локація Тисовця має бути повністю переформатована під гірськолижний ку­рорт. Їхати туди зі Львова близько півтори години. Це притягне туристів і може дати поштовх для розвитку нашого регіону».

«Криза — ідеальний час для генеру­вання нових ідей, — каже у коментарі для „ВЗ“ заступниця директора чотири­зіркового готелю Олександра Гага­ріна. — Нові плани щодо туристичного розвитку Львова мають напрацювати не лише готельєри, ресторатори, а й музей­ники, гіди, історики… До роботи потріб­но залучати людей, які знають родзинки міста Лева, про які ще не усім відомо. Чи­мало іноземних туроператорів позиціо­нують наше місто як велику старовинну скарбницю, вкриту павутинням, де на дні є чимало скарбів — туристичних „фішок“. Потрібно їх витягувати. Скарби, які пока­зуємо туристам зараз (кулінарія, архітек­тура) — лише верхні шари зі скриньки».

Готельєрка вважає, що кілька років тому у Львові добре прижився фести­валь «Моцарт». Досі мало хто знав, що свого часу Моцарт жив і творив у столиці Галичини. «Також мало хто знає, що саме у Львові було вперше винайдено вакци­ну від тифу, — продовжує розмову Олек­сандра Гагаріна. — Чому б не зробити на цю тему окрему екскурсійну програму? Львів у жодному разі не має робити ак­центи на так звані алкогольні фестива­лі, бо це насамперед культурна столи­ця України, а не алкогольна… Мені, як львів’янці, не хотілося б, аби туристи по­зиціонували наше місто з пивом чи ви­ном… Потрібно розвивати, наприклад, фестиваль української пісні».

Принагідно запитала у Олександри Гагаріної про стан готельної сфери, на­скільки карантин вдарив по бізнесу і чи туристи вже бронюють номери на кі­нець літа-початок осені. Відповідь роз­чарувала — готелі порожні, номери бро­нюють лише поодинокі гості з України, і то на день-два… Ніхто не бронює номе­ри на місяць-два наперед, бо немає точ­ної картини щодо епідемії коронавіру­су і того, чи буде у вересні друга хвиля.

«У кожному готелі Львова заселе­но не більш ніж п’ять-десять номе­рів. Зараз готельний бізнес дотацій­ний. Іноземців взагалі немає, — сказала Олександра Гагаріна. — Переважно по­селяються українці, які приїхали на авто. Туристичних груп дуже мало, де­легатів конференцій немає. Якщо така ситуація триватиме, більшість готе­лів змушені будуть закритися… Працівники готельної галузі залишаться без зарплат, є ризик нової хвилі міграції».

P. S. Готельєри та ресторатори про­сять Львівську ОДА, щоб заклади гро­мадського харчування могли працювати після 23-ї години.

Схожі новини