Передплата 2024 «Добрий господар»

НадзвиЧАЙна ситуація

У світі почався глобальний дефіцит чаю, бо через карантин його нікому збирати

У списку наших покупок навряд чи чай на перших місцях. Попри це, п’ють його щодня практично всі. Хтось економить і робить з одного пакетика кілька горняток напою, хтось взагалі не визнає пакетованого чаю, воліє купити небагато, але якісного чаю. Саме по тих, хто звик пити добрий чай, чайна криза, що виникла через глобальний карантин, вдарить найбільше. Уже зараз Індія, Китай, Шрі-Ланка (Цейлон) заявляють про втрату перших врожаїв чаю. А те, що все ж вдалось зібрати, важко доставити до портів, аби відправити на експорт.

Як заявив голова Асоціації ін­дійських плантаторів Terai Махен­дра Бансал, виробництво чаю в ін­дійському штаті Західна Бенгалія (саме тут сконцентровані найбільші плантації) скоротилось до третини від звичних для цього часу обсягів. Проблеми ті ж, що й в українських чи польських фермерів. З одного боку, — погана погода. З іншого, дефіцит робочих рук, який виник через карантинні обмеження. Чай досі збира­ють здебільшого вручну, а через каран­тин не можна вивозити одночасно вели­ку кількість працівників на плантацію. Та й довезти людей до робочого місця про­блематично, бо чайні поля переважно віддалені від населених пунктів. Особли­во, якщо йдеться про високогірні планта­ції.

Звичайно, за рік в тій же Індії збира­ють не один урожай чаю з одного куща. Але залежно від сезону збору якість чаю і, відповідно, ціна на нього суттєво від­різняються. Скажімо, популярний серед чайних гурманів сорт даржилінг збира­ють у березні-квітні. Саме він дає колір шампанського, який так цінується. На­ступний урожай, зібраний у травні-черв­ні, уже не такий цінний, бо напій з нього має темніший колір і не такий вишуканий букет. Потім будуть ще два збори, але це уже найдешевші види чаю.

На думку економіста FAO Андрія Ярмака, ціни на чай на світових ринках лише починають зростати. Причина в тому, що попит на чай зріс, оскільки з по­чатком пандемії люди почали пити бага­то чаю з імбиром та лимоном (пригаду­єте, на початку карантину в Україні ціни на імбир сягали 500 грн за кг, а на лимо­ни — 120 грн). При цьому пропозиція чаю впала.

«Спочатку в Китаї виникли пробле­ми зі збиранням та логістикою чаю, але це була ще не проблема. Проблема по­чалася, коли коронавірус почав поши­рюватися Індією, — пише у своєму бло­зі Андрій Ярмак. — Чай — це культура, що потребує дуже багато робочих рук. Ін­дія, яка пішла на жорсткий карантин, вже частково пропустила дві хвилі збирання чаю. Крім того, внаслідок закриття кор­донів регіонів, в країні бракує водіїв ван­тажівок, тому продукція не може вчасно доставлятися, є проблеми в усьому лан­цюжку. Експорт чаю з Індії падає, а чайні плантації страждають від дефіциту пра­цівників. І це буде мати вплив на продук­тивність ще досить довго. Ну й пандемія в Індії зараз лише наближається до сво­го піку, тому ще мінімум кілька місяців бу­дуть проблеми».

Утім, за словами експерта, основний обсяг чаю, який імпортує Україна, — це не індійський, а кенійський чай. Саме Кенія є основним постачальником де­шевого чаю. Але й там є проблеми зі збором і доставкою урожаю через ка­рантин.

«Проблема не лише в чаї. Індія — ве­ликий світовий постачальник продуктів харчування — рису, арахісу, спецій. Це не китайські „айфони“, без яких можна обійтись. Їсти і пити люди хочуть неза­лежно від того, на карантині вони чи ні. Але через карантин виникають пробле­ми з логістикою. Зараз в Індії бракує на­віть контейнерів, аби завантажити зі­браний урожай і відправити на експорт. І це ще одна причина, через яку виника­ють перебої з поставками. Але уже зараз Індія почала послаблювати карантин, хоча у них серйозний приріст захворю­ваності. Люди не мають таких запасів, аби стільки часу сидіти без роботи, — каже представник компанії „Світчай“ Юрій Юревич. — Наразі в Україні роз­дрібні ціни не зростають, адже ми пра­цюємо за контрактами, укладеними ще на початку року. Виробники також ма­ють запаси майже на півроку. Ніхто з ко­ліс не працює. Дефіцит почнемо відчу­вати восени. Влітку люди частіше п’ють компоти, а вже восени повертатимуть­ся до чаю. Тим більше, що періодично з’являються повідомлення, наче чай ря­тує від коронавірусу. Можливо, через те, що лікарні рекомендують багато тепло­го пиття для підтримки імунітету».

Урожай кави теж під загрозою

У Південній Америці, де саме триває сезон збору кави, почалися справ­жні кавові бунти. Президент Бразилії Жаїль Больсонару особисто виступає на мітингах проти Конгресу та Верховного суду, які обмежили пересування та запровадили соціальне дистанціювання. У Колумбії (світовий лідер у по­стачанні арабіки) кажуть, що на збір кави треба залучити 150 тисяч сезон­них працівників. А через карантинні обмеження це неможливо, тож части­на урожаю буде втрачена.

З огляду на ситуацію, такі гіганти, як Starbucks та Nestle, почали паніч­но скуповувати арабіку на товарних біржах, спровокувавши зростання цін.

Схожі новини