НадзвиЧАЙна ситуація
У світі почався глобальний дефіцит чаю, бо через карантин його нікому збирати
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/414393/chay.jpg)
У списку наших покупок навряд чи чай на перших місцях. Попри це, п’ють його щодня практично всі. Хтось економить і робить з одного пакетика кілька горняток напою, хтось взагалі не визнає пакетованого чаю, воліє купити небагато, але якісного чаю. Саме по тих, хто звик пити добрий чай, чайна криза, що виникла через глобальний карантин, вдарить найбільше. Уже зараз Індія, Китай, Шрі-Ланка (Цейлон) заявляють про втрату перших врожаїв чаю. А те, що все ж вдалось зібрати, важко доставити до портів, аби відправити на експорт.
Як заявив голова Асоціації індійських плантаторів Terai Махендра Бансал, виробництво чаю в індійському штаті Західна Бенгалія (саме тут сконцентровані найбільші плантації) скоротилось до третини від звичних для цього часу обсягів. Проблеми ті ж, що й в українських чи польських фермерів. З одного боку, — погана погода. З іншого, дефіцит робочих рук, який виник через карантинні обмеження. Чай досі збирають здебільшого вручну, а через карантин не можна вивозити одночасно велику кількість працівників на плантацію. Та й довезти людей до робочого місця проблематично, бо чайні поля переважно віддалені від населених пунктів. Особливо, якщо йдеться про високогірні плантації.
Звичайно, за рік в тій же Індії збирають не один урожай чаю з одного куща. Але залежно від сезону збору якість чаю і, відповідно, ціна на нього суттєво відрізняються. Скажімо, популярний серед чайних гурманів сорт даржилінг збирають у березні-квітні. Саме він дає колір шампанського, який так цінується. Наступний урожай, зібраний у травні-червні, уже не такий цінний, бо напій з нього має темніший колір і не такий вишуканий букет. Потім будуть ще два збори, але це уже найдешевші види чаю.
На думку економіста FAO Андрія Ярмака, ціни на чай на світових ринках лише починають зростати. Причина в тому, що попит на чай зріс, оскільки з початком пандемії люди почали пити багато чаю з імбиром та лимоном (пригадуєте, на початку карантину в Україні ціни на імбир сягали 500 грн за кг, а на лимони — 120 грн). При цьому пропозиція чаю впала.
«Спочатку в Китаї виникли проблеми зі збиранням та логістикою чаю, але це була ще не проблема. Проблема почалася, коли коронавірус почав поширюватися Індією, — пише у своєму блозі Андрій Ярмак. — Чай — це культура, що потребує дуже багато робочих рук. Індія, яка пішла на жорсткий карантин, вже частково пропустила дві хвилі збирання чаю. Крім того, внаслідок закриття кордонів регіонів, в країні бракує водіїв вантажівок, тому продукція не може вчасно доставлятися, є проблеми в усьому ланцюжку. Експорт чаю з Індії падає, а чайні плантації страждають від дефіциту працівників. І це буде мати вплив на продуктивність ще досить довго. Ну й пандемія в Індії зараз лише наближається до свого піку, тому ще мінімум кілька місяців будуть проблеми».
Утім, за словами експерта, основний обсяг чаю, який імпортує Україна, — це не індійський, а кенійський чай. Саме Кенія є основним постачальником дешевого чаю. Але й там є проблеми зі збором і доставкою урожаю через карантин.
«Проблема не лише в чаї. Індія — великий світовий постачальник продуктів харчування — рису, арахісу, спецій. Це не китайські „айфони“, без яких можна обійтись. Їсти і пити люди хочуть незалежно від того, на карантині вони чи ні. Але через карантин виникають проблеми з логістикою. Зараз в Індії бракує навіть контейнерів, аби завантажити зібраний урожай і відправити на експорт. І це ще одна причина, через яку виникають перебої з поставками. Але уже зараз Індія почала послаблювати карантин, хоча у них серйозний приріст захворюваності. Люди не мають таких запасів, аби стільки часу сидіти без роботи, — каже представник компанії „Світчай“ Юрій Юревич. — Наразі в Україні роздрібні ціни не зростають, адже ми працюємо за контрактами, укладеними ще на початку року. Виробники також мають запаси майже на півроку. Ніхто з коліс не працює. Дефіцит почнемо відчувати восени. Влітку люди частіше п’ють компоти, а вже восени повертатимуться до чаю. Тим більше, що періодично з’являються повідомлення, наче чай рятує від коронавірусу. Можливо, через те, що лікарні рекомендують багато теплого пиття для підтримки імунітету».
Урожай кави теж під загрозою
У Південній Америці, де саме триває сезон збору кави, почалися справжні кавові бунти. Президент Бразилії Жаїль Больсонару особисто виступає на мітингах проти Конгресу та Верховного суду, які обмежили пересування та запровадили соціальне дистанціювання. У Колумбії (світовий лідер у постачанні арабіки) кажуть, що на збір кави треба залучити 150 тисяч сезонних працівників. А через карантинні обмеження це неможливо, тож частина урожаю буде втрачена.
З огляду на ситуацію, такі гіганти, як Starbucks та Nestle, почали панічно скуповувати арабіку на товарних біржах, спровокувавши зростання цін.