«Якщо українці не приїдуть, полуницю доведеться переорати»
За нашими сезонними працівниками зі сусідніх держав готові висилати чартери
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/411188/sezon.jpg)
Пандемія коронавірусу змусила країни позакривати кордони на невизначений термін. Однак, позачинявши кордони, Європа виявила нову загрозу — вона геть безрука! Фермери б’ють на сполох — без сезонних працівників зі Східної Європи не можуть повноцінно провести польові роботи. Тож за деякий час на певні продукти харчування ціни можуть злетіти, а деякі, наприклад, свіжі ягоди, можуть виявитись дефіцитом.
Аби пандемія не призвела до продуктової кризи, Німеччина уже дала дозвіл на те, щоб до кінця квітня в країну прибули 40 тисяч сезонних працівників для фермерських господарств та ще 40 тисяч — до кінця травня. Відповідно до умов, іноземці можуть прибувати в Німеччину лише літаками. Після прибуття мають відбути 14-денний карантин, а працюватимуть у засобах захисту. Фінляндія також заявила, що шукає можливості доправити чартерними літаками півтори тисяч сезонників, у тому числі з України.
А до Великої Британії уже навіть прибув літак з заробітчанами з Румунії. На Туманному Альбіоні, де не поспішали вводити жорсткий карантин, сподіваючись втримати епідемію під контролем, уже відчули дефіцит робочих рук. Там тисячі іноземців були залучені не лише на польових роботах, а й на переробних підприємствах. Тож уже зараз переробники змушені скорочувати обсяги виробництва — не стільки через скорочення попиту, як через брак робочої сили. У соцмережах почали з’являтись фото від фермерів, які просто зливають молоко, бо його не забрали на переробку. Королівська програма «Збери для Британії», яка закликає студентів та працівників закладів громадського харчування, що втратили роботу через карантин, долучитись до збору урожаю овочів, не має надто великої популярності. Люди, які працювали в кафе та ресторанах, не надто охоче погоджуються на роботу на фермерському господарстві, особливо, якщо для цього їм треба поїхати з міста. Така ж ситуація практично в усіх країнах Європи. Жителі великих міст отримують компенсації через збитки від карантину, тож воліють перебути його вдома.
«Поляки теж не охоче погоджуються працювати на землі, адже сподіваються найближчим часом повернутись до звичної роботи. Ми ж зараз працюємо переважно з тими українцями, які перебувають у Польщі, але через карантин втратили свою попередню роботу. Насамперед, це покоївки й водії, — каже менеджер агенції з працевлаштування українців у Польщі. — Фермери сподіваються, що за тиждень-два вирішиться проблема з „доставкою“ українських сезонних працівників. Адже уже за тиждень-два піде рання полуниця, почнуть висівати огірки у відкритий ґрунт. Деякі наші клієнти уже дозволили безкоштовно жити у своїх модульних будиночках при плантаціях українцям, які погодились у них працювати, коли сезон стартує. Навіть якщо термін візи закінчився чи добігає кінця, українцям дозволили залишитись у Польщі не лише до кінця карантину, а й на 30 днів після його офіційного завершення. Наскільки нам відомо, польська влада хоче дозволити сезонним працівникам в’їжджати на територію Польщі, але наразі є питання транспорту. Поки що збираємо дані людей, які готові їхати на сезон до Польщі».
Пані Ольга зі села Твіржа, що неподалік кордону з Польщею, щороку працює в одного й того ж господаря. Каже, від нього вже телефонували, чи готова буде вона й цього року приїхати, якщо знайде таку можливість. Фактично, натякав, чи погодиться приїхати нелегально, якщо легального способу не буде… «Я відмовилась. Навіть якщо пускатимуть, не поїду. Приїдеш, сиди там два тижні на карантині, там у кімнаті нас жило по четверо-п'ятеро. Не знати, чи ті люди здорові. Потім повернешся сюди — знову запруть на ізоляцію. Я за той час ліпше свої городи обробляти буду», — каже жінка. Хоча й додає: якби господар був готовий доплачувати за час перебування на ізоляції, то, ймовірно, поїхала б.
Тим часом міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановський пропонує, аби іноземці могли працювати, навіть перебуваючи на ізоляції. «Я пропоную, як і в Німеччині, визнати, що сезонні працівники, які приїжджають з-за кордону, повинні пройти 14-денний карантин, — але матимуть змогу працювати на фермах, на які приїжджають, хоч і з певною соціальною ізоляцією», — заявив міністр. За його словами, щороку в Польщі працюють кількасот тисяч сезонних працівників. Однак точну кількість порахувати складно, бо часто іноземці, зокрема українці, отримують дозвіл на роботу у Польщі, але їдуть працювати в інші країни Європи. Відтак зараз вони з польським МЗС працюють над тим, аби полегшити українцям перетин кордону для роботи у Польщі, але при цьому унеможливити їх пересування далі на Захід.
Тим часом самі польські фермери звинувачують владу у зволіканні з вирішенням проблеми зі сезонними працівниками. Для господарств, де вирощують ягоди та городину, важливо, аби працівники почали прибувати ще до початку травня. Зокрема, Станіслав Сава з Підкарпатського воєводства каже, що уже задумується над тим, чи не переорати усі чотири гектари полуниці. Адже на сезон йому потрібні півсотні працівників, а їх нема… Його знайомий, який має ще більшу площу під полуницею, також замислюється про плуг. Адже якщо не буде кому збирати, урожай і так пропаде.
А тим часом…
За оцінкою прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, за час карантину в Україну повернулося приблизно два мільйони заробітчан. Відтак в уряді планують створити програму, яка б забезпечила цих людей роботою і допомогла втримати в Україні. «За нашими розрахунками і очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні, становить 300−400 євро, то люди не ухвалюють рішення їхати на заробітки… Їм краще отримувати 600 умовних одиниць вдома, ніж 1000 умовних одиниць десь на заробітках», — каже Шмигаль. За його словами, тільки у сфері дорожного будівництва уже до кінця цього року створять 170 тисяч робочих місць.