Передплата 2024 «Добра кухня»

«Кислі» ціни 

На вартість аргентинських лимонів та українського часнику вплинув не сезон закруток, а здорожчання витрат на вирощування та неврожай.

Експерти прогнозували, до кінця літа кілограм заморських лимонів коштуватиме близько ста гривень. Літо ще не закінчилося, а прогнози вже здійснилися. Купувала у супермаркеті лимони і була шокована ціною — 80 гривень за кілограм... Ще тиждень тому цей кислий заморський фрукт коштував удвічі дешевше! Продавці супермаркету знизують плечима. Мовляв, не знають, чому так стрімко подорожчали лимони, рекомендують телефонувати на “гарячу лінію”. Сезон закруток неабияк накрутив вартість інших ходових вітамінних товарів — часнику, огірків, помідорів. За кілограм часнику треба викласти майже сотню гривень.

«Поставки лимонів йдуть з Аргентини, — пояснила “ВЗ” керівник відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Олеся Потьомкіна. — Іспанські вже закінчилися — вартість аргентинських фруктів є вищою за іспанські, оскільки більші витрати на транспортування товару. На “Шуварі” кіло лимонів коштує 65 гривень».

На Привокзальному ринку за кілограм “кислих помаранчів” просять 75 гривень, трохи “втомлені” фрукти продають на кілька гривень дешевші. Обійшла весь овочевий сектор ринку, іспанських лимонів не знайшла. Продавчиня поважного віку сказала, що дешевших лимонів шукати марно. “В Іспанії сезон урожаю лимонів завершився, тому зараз до нас везуть аргентинські, — каже жінка. — Вони ще кращі, ніж іспанські — великі, соковиті. Один лимончик заважує на 18-22 гривні. Люди не дуже хочуть купувати, бо дорого”.

Яка цінова політика на сезонні овочі, які використовують для заготівлі на зиму? На Привокзальному покупці шаленіють від цін на часник. “Ще недавно головка часнику коштувала 5 гривень, тепер — 8-10”, — обурюється пані Валентина. — Що сталося за кілька днів? Думаю, продавці “під шумок” сезону закруток хочуть заробити”.

На більшості ятках гарний часник українського виробника можна купити за 90 гривень за кілограм, за головку просять 8 гривень. Менші головки часнику трохи дешевші — від 5 гривень за штуку. Продавці пояснюють дорожнечу тим, що цього року на часник був неврожай. “І натуральні добрива давали, і дощі були, але чомусь не вродив”, — нарікає продавчиня Анна.

На Привокзальному ринку не знайшла китайського часнику, який два тижні тому коштував 100-130 гривень. Олеся Потьомкіна пояснила, що у сезон урожаю українського овоча постачальники не везуть на ринки закордонний товар. “Ціни на часник на ринку “Шувар” стартують від 30 гривень за кілограм і фінішують 45 гривнями. Вартість китайського часнику трохи дешевша, ніж українського. Але з Китаю ще треба довезти та розмитнити імпортну партію. Собівартість нашого часнику — 70 гривень за кілограм, з націнками виходить дорожче, — зауважила пані Олеся. — Господині, які вирощують часник на наших городах, кажуть, що зросли витрати на догляд за урожаєм”.

Ціна помідорів на Привокзальному стартує від семи гривень за кілограм. На “Шуварі” тепличні помідори — 7-8 гривень за кіло, городні — 6-7. Зауважила, що подорожчали огірки. На Привокзальному ринку за гарні корнішони, які годяться для маринування та соління, просять 17-20 гривень. Найдешевші огірки для салату — від 15. На “Шуварі” огірки дешевші — 8-9 гривень, корнішони — 10-11. Зараз у попиті качани кукурудзи — 5 гривень за штуку.

Покупці Привокзального налягають на сезонну малину — 15 гривень за півлітровий пластиковий стакан. Стільки ж коштує півлітрова банка ожини. Літра кизилу — 20 гривень. Продавці припрошують купувати городню ожину, але дегустувати не дають, пропонують лише... понюхати. “Відчуйте цей приємний свіжий аромат, запевняю, що домашня”, — рекламував свою ожину продавець.

“Сезон закруток стартував давніше, — розповідає Олеся Потьомкіна. — Огірки вже раніше купували для консервації, а зараз переважно беруть баклажани, кабачки, перець. Гуртова ціна баклажанів — від 2,5 гривні, кабачків — від 2. Дачники мають свої кабачки, тому їх на ринках купують менше. А ось баклажани та перець користується неабияким попитом. Перець “Білозірка” — від 5 гривень. Господині беруть на закрутки кубовидний червоний перець, вирощений на наших полях, — 15 гривень (гуртом). Закордонний перець у рази дорожчий”.

Фото автора

Схожі новини