Передплата 2024 «Добрий господар»

Гонтарева: "В Україні ніколи вже не буде фіксованого курсу"

  • 16.01.2015, 16:52
  • 2 133

Голова НБУ Валерія Гонтарева на засіданні Верховної Ради розповіла про основні проблеми фінансів в Україні.

Голова національного банку України Валерія Гонтарева каже, що не могла потрапити в Раду більше місяця, хоча дуже хотіла

Про це вона заявила, виступаючи з трибуни Верховної Ради, передає кореспондент Еспресо.TV.

За словами Гонтаревої, вона "більше місяця просилася виступити в Раді", але її не запрошували.

На це спікер Володимир Гройсман відповів, що особисто запрошував Гонтареву виступити сьогодні в Раді.

Нацбанк не продавав валюту НАК "Нафтогазу" через міжбанк, тільки напряму, стверджує Гонтарева.

"Валюту "Нафтогазу" НБУ продає напряму, а не через міжбанк. Коли найбільший імпортер не купує влаюту на міжбанку, то там повинен бути профіцит", — повыдомила голова регулятора.

Голова Національного банку України говориить, що курс гривні пор відношенню до іноземних валют не є відповідальність регулятора

Про це вона сказала сьогодні під час свого виступу у Верховній Раді.

За словами Гонтаревої джерелом економічної кризи в Україні є макроекономічні дисбалансита банківська система, яка не функціонувала 6 років.

"Каталізатором кризи стала напруга на ринку, анексія Криму та війна на сході. Минулого року відбулося значне падіння ВВП на 7,5%, відбулася девальвація гривні на 100% (економічно на 50%)",- сказала голова Нацбанку.

"Конституція не покладає відповідальності за курс долара і євро на Національний банк України. Такого немає в жодному сіті. курс національної валюти — це спільне завдання Уряду, парламенту та Нацбанку. Адже нацбанк не може бути не імпортером, не експортером",- заявила Гонтарева.

Також, За її словами, головними завданнями Національного банку, відповідно до Конституції, є не стабільність курсу валюти, в першу чергу це — "стабільність цінова, стабільність банківської системи та економічне зростання".

"Національний банк не може створювати платіжний баланс країни, від якого і залежить стабільність національної валюти. Тому що курс валюти по відношенню до інших валют всіх наших торгових партнерів — це тільки дзеркало того, що відбувається в економіці держави, якщо сказати математичною мовою, курс валюти — це похідна від платіжного балансу країни. Нацбанк може лише тимчасово регулювати це через інтервенції, або частково через рефінансування.", — пояснила вона.

Українські банки повернули Нацбанку більше коштів рефінансування, ніж їм було видано,стверджує Гонтарева.

"За час моєї каденції банки повернули більше коштів, ніж їм було видано", — сказала Гонтарева.

Вона також поінформувала, що до її приходу на посаду голови НБУ банкам було видано рефінаснування 35,6 млрд грн, а наприкінці 2014 року — 34 млрд грн.

"Тобто повернуто на 1 млрд грн більше, ніж на початку року", — констатувала глава НБУ.

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева отримує 10 тис. грн на місяць

Також Голова НБУ не згідна з розміром своєї зарплати.

"Ви заморозили її (зарплату, — ред) на рівні семи мінімальних зарплат. Я не погоджуюсь з такою зарплатою, ні я, ні правління Нацбанку, ні голови департаментів. 10 тисяч гривень на місяць, тому ми сподіваємося, що Верховна Рада змінить її", — уточнила вона.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева вважає, що українцям взагалі не потрібно купувати валюту

Про це вона заявила в парламенті, відповідаючи на запитання народних депутатів.

Зокрема, на питання, де і за яким курсом українці мають купувати сьогодні валюту, Гонтарева відповіла: "Валюту купувати взагалі не треба, бо це викликає паніку".

"Якщо ви їдете за кордон ви можете там користуватися власною карткою", — додала глава НБУ.

Також Гонтарева розповіла, що за всю історію України Нацбанк видав банкам 110 млрд рефінансування, більшість з яких видавали в епоху Януковича і не повернулися

"Залишок за кредитами рефінасування виданими за всю історію незалежної України складає 110 млрд грн або 7% від ВВП. З яких ринковими кредитами під заставу ОВДП складає 14 млрд грн. А левова частка стабілізаційних кредитів, які були видані протягом 2008-2013 років досі не повернуті НБУ", — уточнила вона.

Схожі новини