Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Країна НБУ

Зарплата керівника Нацбанку більша, ніж у президента. А коштів у своєму розпорядженні голова НБУ має більше, ніж президент та міністри разом взяті.

Найприбутковіший банк України — так можна розшифрувати абревіатуру НБУ. Зарплатам працівників НБУ можуть позаздрити працівники найбільших комерційних банків, а голова НБУ отримує значно більше, ніж прем’єр та президент! У НБУ своя поліклініка, власна швидка допомога, санаторії. Подейкують, що нацбанківські пенсіонери (не рядові, звичайно ж) отримують по дві пенсії — державну та з накопичувального фонду. А з приходом Сергія Арбузова НБУ заснував навіть власний телеканал БТБ (ТОВ “Банківське” телебачення), у який вбухали не один мільйон гривень.

Поки комерційні банки скаржаться на дефіцит гривні, “Вісник державних закупівель” рясніє повідомленнями про “закупи” НБУ. Причому за останній рік Нацбанк замовляв товари та послуги, які до безпосередньої його діяльності не мають жодного стосунку. Скажімо, у грудні НБУ витратив 1,53 мільйона на два туристичні автобуси Volkswagen Crafter 50. У жовтні 2,7 мільйона виділили лише на ремонт гаража. 700 тисяч гривень пішло на один мікроавтобус для швидкої медичної допомоги. На медичне обладнання цього року витратили уже понад півтора мільйона: купили апарат ударно-хвильової терапії, дві стоматологічні установки, офтальмологічний комп’ютеризований тонометр, навіть ванну для урогінекологічного масажу за 100 тисяч гривень. Чи не найбільше обурення викликало придбання НБУ скляного ліфта для власної бази відпочинку за 530 тисяч гривень. Цей ліфт розрахований лише на дві зупинки, виготовлений з нержавіючої сталі, а двері та одна стіна — зі скла. Загалом вартість облаш-тування бази “Прикарпаття”, яку будують з 2010 року, уже перевищила 86 мільйонів гривень. Та, виявляється, НБУ такі витрати може собі дозволити, не залучаючи бюджетних коштів, оскільки є надприбутковою структурою.

“Є чотири основні джерела доходів НБУ. Насамперед це рефінансування комерційних банків. При таких ставках рефінансування прибутків не може не бути. Далі йде викуп облігацій внутрішньої державної позики, валютні операції, розміщення золотовалютних резервів у інших банках, — каже екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко. — При цьому НБУ має особливий статус. Він не підзвітний ані Кабінету Міністрів, ані Верховній Раді. При цьому деякі норми, які регулюють діяльність НБУ, не зовсім чітко виписані. Тобто маємо надструктуру, яка живе за власними правилами”.

Таким чином, Національний банк — фактично країна в країні. Тому зрозуміло, що для влади важливо мати свою людину на цій посаді. На перший пог-ляд, перехід Сергія Арбузова з посади голови Нацбанку на посаду першого віце-прем’єр-міністра виглядає як... пониження. Якби чиновники в Україні жили лише на зарплату, то такий перехід виглядав би як мінімум дивним. За минулий рік голова НБУ Сергій Арбузов задекларував 2,05 мільйона гривень доходів, з яких зарплата та інші аналогічні виплати — 1,7 мільйона. Прем’єр-міністр Микола Азаров за 2011 рік задекларував утричі менші доходи — “лише” 837 тисяч гривень, з яких прем’єрська зарплата — 509,9 тисячі гривень. Як-то кажуть, відчуйте різницю. З цього зрозуміло, що, ставши заступником Азарова, Арбузов втратив левову частку офіційного заробітку. Тим більше, що посада в НБУ надійніша — голову Нацбанку призначають на сім років, тоді як жоден міністр стільки часу на посаді не протримає-ться. Отже, для Арбузова має бути якась прихована сатисфакція...

Тим часом Віктор Янукович вніс у парламент пропозицію призначити головою НБУ Ігоря Соркіна. Він був заступником і правою рукою Сергія Арбузова, а після його переходу у Кабмін став в. о. голови Нацбанку. Призначення цілком прогнозоване, оскільки Соркін “зі своїх”, з донецьких.

При цьому ніхто з них уже не вірить, що з призначенням нового голови зміниться політика Нацбанку.

“Враховуючи, що політичний блок не змінився, нічого не зміниться, хто б не став головою НБУ”, — каже президент Україн-ського аналітичного центру Олександр Охріменко. При цьому голова Асоціації Українських банків Олександр Сугоняко вважає, що політикою жорсткого утримання курсу гривні влада лише заганяє економіку країни у рецесію.

“Жодна людина на цій посаді не зможе втілювати свою ідеологію, — каже Сергій Яременко. — Вона лише більш чи менш чітко виконуватиме приписи МВФ. Взагалі, діяльність НБУ — це повторення мантри, написаної на початку 90-х, яка знищує економіку України”.

Схожі новини