Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нема «Газпрому» – нема Росії

Активісти деяких громадських організацій заявляють, що видобуток сланцевого газу такий же небезпечний, як атомні електростанції.

Мало того, що добувати газ зі сланців нерентабельно, так він ще й може потрапляти у водопроводи і вибухати! Такі “страшилки” розповідають на невідомо ким проплачених (хоча можна здогадатись) конференціях та акціях. І це при тому, що і США, і Китай уже активно добувають газ зі сланців, а Японія навіть почала добувати сланцеву нафту.

У світі навіть з’явилось поняття — “сланцева революція”. Через сланець країни-експортери природного газу та нафти почали втрачати важелі впливу на політичну ситуацію у світі. Через активну розробку сланцевих родовищ США повністю відмовились від імпорту зрідженого газу з Катару та Єгипту. Тепер американці намагаються забезпечити себе сланцевою нафтою. Торік американські компанії інвестували 25 мільярдів доларів у буріння 5 тисяч нових горизонтальних свердловин для видобутку сланцевої нафти. Аналітики очікують, що за кілька років собівартість сланцевої нафти, яка уже впала до 15 доларів за барель, може знизитись ще наполовину. Таким чином Штати з найбільшого споживача енергоносіїв можуть перетворитись на експортерів. Ще більші запаси сланців у Китаї (36,7 трн. кубометрів проти 24,4 трн. у США).

“Звичайно, видобуток сланцевого газу чи нафти, так само, як і видобуток будь-яких інших корисних копалин, пов’язаний з екологічними ризиками. Але Україна не може від цього відмовлятись, оскільки це важливо для економіки, це нові робочі місця, це більші інвестиції, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін. — Розвиток сланцевих родовищ — це не альтернативне джерело енергії. Це технології, які тягнуть за собою переділ сфер впливу у світі. Як на мене, то за 10-20 років важливість країн-експортерів традиційної нафти та газу вже не буде такою значною. Насамперед йдеться про обмеження домінантності країн, що є постачальниками природного газу. Ринок нафти і зараз відносно конкурентний, хоча і є ОПЕК, а от з газом ситуація складніша. Хоча уже зараз поставки більш диверсифіковані. З’явилась можливість поставок зрідженого газу, тобто цей газ може “подорожувати” світом незалежно від газогонів. Світ змінюється на користь країн-споживачів”.

Нині найбільші надії на сланець мають країни соціалістичного табору, які хочуть остаточно розірвати надто тісні зв’язки з Росією. «Попри поки що високу вартість видобутку сланцевого газу у Європі порівняно з Америкою, яка має у цьому чималий досвід, небажання європейських країн підпорядковуватись Путіну настільки велике, що усі стратегічні розмірковування залишаються далеко», — пише іспанське видання La Republica. Утім, європейські країни виграли уже від того, що сланцевий газ почали видобувати США. “Газ, який Катар планував експортувати до США, пішов на європейський ринок. Як наслідок, ціни на газ почали знижуватись. Знизилась також присутність “Газпрому” на європейських ринках. Тобто сланцева революція у США уже змістила центри впливу, — каже директор з енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко. — Обсяги сланцевого газу в Україні поки що важко оцінити, оскільки зараз лише починають буріння пошукових свердловин. В Україні, як і в Європі, видобуток газу зі сланців буде важчим, оскільки поклади розташовані у місцях з щільним населенням. Але це питання технологій. Для нас було б добре видобувати 5-7 мільярдів кубометрів сланцевого газу на рік. Додайте ще LNG-термінал, який зможе приймати до 10 мільярдів кубометрів. П’ять мільярдів можна видобувати природного газу. Якщо ще інвестувати у енергоефективність (насамперед енергозбереження помешкань), то ми могли б взагалі відмовитись від російського газу. Хоча, як на мене, цілком прийнятно купувати у “Газпрому” 15-20% газу. Це означає, що Україна позбудеться енергетичної залежності від Росії, а Росія втратить інструмент політичного тиску на Україну”.

Скільки коштує сланцевий газ?

З удосконаленням технологій видобутку сланцевого газу його собівартість у США з кожним роком знижується.

У 2008-му — 147 доларів за тисячу кубометрів

У 2009-му — 135 доларів

У 2010-му — 132 долари

У 2011-му — 129 доларів

У 2012-му — 125 доларів

Україна платить за газ “Газпрому” 430 доларів за тисячу кубометрів.

Схожі новини