Передплата 2025 «Добрий господар»

«До смаку, як і до культури, людей треба привчати»

У Палаці Потоцьких дегустували італійські страви у рамках Всесвітнього тижня італійської кухні

Фото автора
Фото автора

Що ми знаємо про італійську кухню? Багато з нас обожнює спагеті чи інші макаронні вироби, які до нас привозять з Італії. А ми вже з тими макаронами готуємо пасту — так, як вміємо, і з тих продуктів, які є вдома. Звісно, що так, як пасту приготують на її батьківщині, мабуть, нам не вдасться зробити. Бо мав рацію на презентації італійської кухні у Палаці Потоцьких у Львові у рамках Всесвітнього тижня італійської кухні директор відділу розвитку торговельного обміну Посольства Італії в Україні Тоні Коррадіні, «справжню пасту не кожен українець зможе приготувати. Це так ніби ми в Італії готуємо український борщ і посипаємо його пармезаном».

Та воно й справді, в Італії справжній культ їжі, а для італійців їжа — свято життя. Знаю, що про їжу італійці можуть говорити і телефоном, і на вулиці при зустрічі, і просто за горнятком кави. Італійську кухню вважають найпопулярнішою у світі. І однією з наймодніших. Річ у тім, що кухня Італії включає різні продукти харчування: рибу, овочі, яловичину, птицю, нежирну свинину, бобові, фрукти та ягоди. Ну, і звісно, різні сири. А для приготування смаколиків використовують різноманітні спеції і приправи, і воліють не варити продукти, а тушкувати у власному соку чи з додаванням оливкової олії і вина, щоб на всі 100 відсотків передати аромат і смак того чи іншого продукту.

Про це все я довідалася під час Всесвітнього тижня італійської кухні, що відбувся у Палаці Потоцьких. Тоні Коррадіні разом з виробниками макаронної продукції, вина, оливкової олії розповідали про сучасні і стародавні рецепти італійської кухні. Як зазначив на презентації Джанмарко Ферріолі, «італійська культура смаку починається зі знайомства з італійською кухнею». Сеньйор Джанмарко одружений з українкою Наталею, тож живе на дві країни — в Україні та Італії. «Чому саме у Львові проводимо презентацію? — перепитав Джанмарко Ферріолі. — Бо Львів — це столиця культури України. Для нас важливо не тільки займатися експортом продуктів, нам важливо донести до тих, хто купує наші продукти, ідею або концепцію, яку ми несемо у нашій кухні. До смаку людей, як і до культури, треба привчати».

— Саме цього тижня в усьому світі презентуємо одночасно смачну італійську кухню, — розповів журналістці «ВЗ» сеньйор Тоні Коррадіні. — Окрім Львова, насправді, ми такі заходи проводимо й у Києві, але нам важливо донести до рестораторів важливість італійських продуктів і навчити їх правильно застосовувати їх. Італійські страви презентували у Палаці Потоцьких, бо для італійців важливо, якщо народжується «якась хімія» при передачі наших кулінарних мистецтв іншій країні, іншому народові, то це має виглядати святково і презентабельно. Палац Потоцьких настільки увібрав у себе культуру, що ми ніби разом з нашою кухнею передаємо частку нашої італійської культури вам, українцям. Для нас це знакове місце.

Тоні Коррадіні особисто частував присутніх панетоне.
Тоні Коррадіні особисто частував присутніх панетоне.

— У Львові люблять італійську кухню — у нас багато піцерій і ресторанів, де готують італійську страви…

— Це правда. І це приємно, бо італійська кухня дуже смачна. Але у Львові дуже мало закладів, які готують італійські страви по-італійськи. От уявіть собі: ви приїжджаєте в Італію, знаходите в ресторан, де готують український борщ. Вам його подали, а зверху посипали пармезаном. Можливо, вам сподобається цей смак, але ж до борщу треба дати сметани, а не сиру. Є нюанси, яких треба дотримуватися. Тож ми сьогодні тут, щоб продемонструвати усі тонкощі страв італійської кухні.

А потім була презентація смачної кухні. Спочатку закуски: чікетті (канапки) з артишоками, чікетті з в’яленими томатами, мілфей з капоколло (сиров'ялене м’ясо) та інші традиційні італійські закуски. «Акомпанементом» до закусок стала дегустація неймовірно ароматного і смачного італійського вина. А потім подали і гарячі страви: паста «Фузіллі» з баклажанами та в’яленими томатами, паста «Спагеті» з білими грибами та трюфельним соусом, паста «Фарфалле» з трюфельним песто, свіжим базиліком та кедровими горішками…

Ну, і що за презентація без десерту? Панетоне розрізав на шматочки особисто сеньйор Тоні Коррадіні і частував гостей.