Хурма — «жіноча ягода»
Покращує здоров’я серця, шлунка, очей та шкіри
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/522986/khurma.jpg)
Хурма — південноазіатська ягода, яка містить вітаміни та мікроелементи, що допомагають виглядати молодшими, знижують ризик авітамінозу та хвороб щитовидної залози.
Покупці зазвичай ділять хурму за простим критерієм: терпка чи ні. Любителів першого виду знайти досить складно, а от не терпка хурма — одне з найпопулярніших осінніх ласощів.
Хурму називають «жіночою ягодою», оскільки вона здатна покращити здоров’я репродуктивної системи за рахунок вмісту магнію. Цей елемент сприяє синтезу жіночих гормонів, що позитивно впливає на репродуктивні органи. Саме через дефіцит магнію багато жінок стикаються з нерегулярною менструацією та проблемами із зачаттям.
Також хурма корисна жінкам під час менопаузи, щоб мінімізувати негативні прояви цього стану. Завдяки великій кількості калію плоди регулюють кислотно-лужний баланс в організмі, зміцнюють нігті та допомагають позбутися целюліту.
За рясних менструацій рівень гемоглобіну нерідко падає - і тут знову виручить хурма: залізо, що входить до її складу, бере участь у кровотворенні.
Каротиноїди у плоді дозволяють продовжити молодість шкіри, оскільки є природними антиоксидантами. Щоб жінці зберегти свіжий, квітучий вигляд, можна не лише додати хурму до раціону, а й робити з неї маску для обличчя. Антиоксиданти, що є у хурмі, можуть допомогти затримати появу зморщок та вікових плям.
Хурма містить вітамін B6. Він забезпечує оптимальний обмін речовин та рівень енергії. Це також може полегшити метеоризм, здуття живота та закрепів. Ягода делікатно стимулює процес травлення за рахунок клітковини, сповільнює всмоктування цукрів і знижує рівень холестерину, абсорбує шкідливі домішки, зокрема солі важких металів. Також клітковина допомагає збалансувати мікробну флору кишківника та забезпечити його безперебійну роботу.
Дослідження показують, що аскорбінова кислота, на яку багата хурма, здатна поліпшити імунну систему за рахунок збільшення виробництва лейкоцитів. Ці клітини — основна лінія захисту організму від вірусних, мікробних та грибкових інфекцій.
Завдяки вітаміну, А та антиоксидантам можна захистити очі від катаракти та вікової макулярної дегенерації. Регулярне вживання хурми може знизити ризик виникнення глаукоми. Дослідження показують, що хурма допомагає знижувати ризик серцевих захворювань.
Чудовий спосіб насолодитися смаком хурми — додати шматочки фруктів до холодних або гарячих пластівців на сніданок. Також можна додавати нарізані скибочки у салат або використовуючи для смузі разом зі свіжою пряною зеленню чи зеленими листовими овочами.
Хурма добре поєднується з яблуками, цитрусовими, грушею, чорним перцем, ваніллю та корицею. Несподіваними, але гармонійними виходять поєднання хурми з в’яленою шинкою, креветками та гребінцями, вершками, арахісом.
Стигла хурма смакує з ніжним молодим сиром, солоною рибою (наприклад, лососем) та ікрою, з кисломолочними продуктами.
Салат із хурмою
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/11/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82(1).jpg)
2 хурми, 1 яблуко (краще антонівка), 1 цибулина, цукор, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ст. ложка оливкової олії.
Хурму вимити, розрізати навпіл. Нарізати тонкими часточками, видаляючи кісточки. Яблуко очистити від шкірки, розрізати навпіл і вирізати серцевину. М’якуш нарізати тонкими часточками.
Цибулю очистити і нарізати кільцями.
Змішати в мисці оливкову олію, лимонний сік та цукор. Збити вінчиком. Викласти в салатник хурму, яблуко та цибулю. Полити заправкою, перемішати.
Чизкейк з хурмою
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/11/%D1%87%D1%96%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BA.jpg)
125 г здобного печива, 80 г вершкового масла, 500 г сиру, 2 ст. ложки лимонного соку, 2 яйця, 2 великі хурми, 0,5 склянки вершків 35%, 2,5 склянки цукру.
Подрібнити печиво разом із маслом. Викласти на дно роз'ємної форми діам. 24 см. Поставити в холодильник на 30 хв. Збити сир з 1,5 склянками цукру, яйцями, вершками та лимонним соком. Покласти у форму і поставити в розігріту до 160°С духовку на 35 хв. Дати охолонути, потім переставити в холодильник на 3 год.
Хурму очистити та нарізати часточками, виймаючи кісточки. Закип’ятити 150−200 мл води з рештою цукру, додати хурму і варити 5 хв. Дати охолонути у сиропі. Потім викласти на сирник.
Запечена хурма
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/11/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D1%85%D1%83%D1%80%D0%BC%D0%B0.jpg)
4 хурми, 300 мл натурального йогурту 3,2%, 50 г фісташок, 4 ст. ложки меду, 40 г вершкового масла, 1 ч. ложка ванільного цукру, 1 ст. ложка соку лайма, 2 г кардамону, 2 г солі.
Розігріти духовку до 175°С. Змішати ванільний цукор з кардамоном та сіллю. Нарізати вершкове масло кубиками.
Хурму нарізати часточками завтовшки 2−2,5 см, викласти у форму, скропити соком лайма, посипати сумішшю з кардамоном, полити 3 ст. ложками меду. Викласти на хурму вершкове масло і запікати 30 хв на середньому рівні духовки, кілька разів поливаючи соком, що виділився під час приготування.
Змішати йогурт з медом, що залишився, розкласти у 4 креманки. Зверху викласти запечені скибочки хурми, полити сиропом із форми, посипати фісташками та подавати.