Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Хурма — «жіноча ягода»

Покращує здоров’я серця, шлунка, очей та шкіри

Фото pexels
Фото pexels

Хурма — південноазіатська ягода, яка містить вітаміни та мікроелементи, що допомагають виглядати молодшими, знижують ризик авітамінозу та хвороб щитовидної залози.

Покупці зазвичай ділять хурму за простим критері­єм: терпка чи ні. Любите­лів першого виду знайти досить складно, а от не терпка хурма — одне з найпопулярніших осінніх ласощів.

Хурму називають «жіночою ягодою», оскільки вона здатна покращити здоров’я репродук­тивної системи за рахунок вміс­ту магнію. Цей елемент спри­яє синтезу жіночих гормонів, що позитивно впливає на ре­продуктивні органи. Саме че­рез дефіцит магнію багато жі­нок стикаються з нерегулярною менструацією та проблемами із зачаттям.

Також хурма корисна жінкам під час менопаузи, щоб мінімі­зувати негативні прояви цього стану. Завдяки великій кількості калію плоди регулюють кислот­но-лужний баланс в організмі, зміцнюють нігті та допомагають позбутися целюліту.

За рясних менструацій рі­вень гемоглобіну нерідко па­дає - і тут знову виручить хурма: залізо, що входить до її складу, бере участь у кровотворенні.

Каротиноїди у плоді дозво­ляють продовжити молодість шкіри, оскільки є природни­ми антиоксидантами. Щоб жін­ці зберегти свіжий, квітучий вигляд, можна не лише дода­ти хурму до раціону, а й робити з неї маску для обличчя. Антиоксиданти, що є у хурмі, мо­жуть допомогти затримати поя­ву зморщок та вікових плям.

Хурма містить вітамін B6. Він забезпечує оптимальний об­мін речовин та рівень енергії. Це також може полегшити метео­ризм, здуття живота та закре­пів. Ягода делікатно стимулює процес травлення за рахунок клітковини, сповільнює всмок­тування цукрів і знижує рівень холестерину, абсорбує шкідли­ві домішки, зокрема солі важких металів. Також клітковина допо­магає збалансувати мікробну флору кишківника та забезпе­чити його безперебійну роботу.

Дослідження показують, що аскорбінова кислота, на яку ба­гата хурма, здатна поліпшити імунну систему за рахунок збіль­шення виробництва лейкоцитів. Ці клітини — основна лінія захис­ту організму від вірусних, мікро­бних та грибкових інфекцій.

Завдяки вітаміну, А та антиок­сидантам можна захистити очі від катаракти та вікової маку­лярної дегенерації. Регулярне вживання хурми може знизити ризик виникнення глаукоми. До­слідження показують, що хур­ма допомагає знижувати ризик серцевих захворювань.

Чудовий спосіб насолодити­ся смаком хурми — додати шма­точки фруктів до холодних або гарячих пластівців на сніданок. Також можна додавати нарізані скибочки у салат або викорис­товуючи для смузі разом зі сві­жою пряною зеленню чи зеле­ними листовими овочами.

Хурма добре поєднується з яблуками, цитрусовими, гру­шею, чорним перцем, ваніл­лю та корицею. Несподіваними, але гармонійними виходять по­єднання хурми з в’яленою шин­кою, креветками та гребінцями, вершками, арахісом.

Стигла хурма смакує з ніж­ним молодим сиром, солоною рибою (наприклад, лососем) та ікрою, з кисломолочними про­дуктами.

Салат із хурмою

2 хурми, 1 яблуко (краще антонівка), 1 цибулина, цу­кор, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ст. ложка оливкової олії.

Хурму вимити, розрізати на­впіл. Нарізати тонкими час­точками, видаляючи кісточ­ки. Яблуко очистити від шкірки, розрізати навпіл і вирізати сер­цевину. М’якуш нарізати тонки­ми часточками.

Цибулю очистити і нарізати кільцями.

Змішати в мисці оливко­ву олію, лимонний сік та цукор. Збити вінчиком. Викласти в са­латник хурму, яблуко та цибу­лю. Полити заправкою, перемі­шати.

Чизкейк з хурмою

125 г здобного печива, 80 г вершкового масла, 500 г сиру, 2 ст. ложки лимонного соку, 2 яйця, 2 великі хурми, 0,5 склянки вершків 35%, 2,5 склянки цукру.

Подрібнити печиво разом із маслом. Викласти на дно роз'ємної форми діам. 24 см. Поставити в холодильник на 30 хв. Збити сир з 1,5 склянка­ми цукру, яйцями, вершками та лимонним соком. Покласти у форму і поставити в розігріту до 160°С духовку на 35 хв. Дати охолонути, потім переставити в холодильник на 3 год.

Хурму очистити та нарізати часточками, виймаючи кісточки. Закип’ятити 150−200 мл води з рештою цукру, додати хурму і варити 5 хв. Дати охолонути у сиропі. Потім викласти на сир­ник.

Запечена хурма

4 хурми, 300 мл натураль­ного йогурту 3,2%, 50 г фіс­ташок, 4 ст. ложки меду, 40 г вершкового масла, 1 ч. ложка ванільного цукру, 1 ст. лож­ка соку лайма, 2 г кардамону, 2 г солі.

Розігріти духовку до 175°С. Змішати ванільний цукор з кар­дамоном та сіллю. Нарізати вершкове масло кубиками.

Хурму нарізати часточками завтовшки 2−2,5 см, викласти у форму, скропити соком лайма, посипати сумішшю з кардамо­ном, полити 3 ст. ложками меду. Викласти на хурму вершкове масло і запікати 30 хв на серед­ньому рівні духовки, кілька разів поливаючи соком, що виділився під час приготування.

Змішати йогурт з медом, що залишився, розкласти у 4 кре­манки. Зверху викласти за­печені скибочки хурми, поли­ти сиропом із форми, посипати фісташками та подавати.