Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Слива — піґулка для настрою

Підтримує здоров’я печінки та допомагає контролювати рівень цукру у крові

Слива родом із Китаю: там вона росте вже понад 1000 років. До Європи та Америки дерево прийшло через Японію, і сьогодні сливу вирощують у всьому світі, налічують понад 2000 сортів. У сливи широкі кулінарні можливості, у сезон з неї печуть пироги, додають у салати і смузі, варять компоти і варення.

Сливи багаті на антоціани — антиоксиданти, які пе­решкоджають старінню клітин і навіть оберігають орга­нізм від раку. Що темніша шкір­ка у фрукта, то їх більше. Сливи — чемпіон за антиоксидантами, порівняно з персиками і некта­ринами.

Сливи мають жовчогінні властивості. А це означає, що ваша печінка почуватиметься краще, якщо в ній не буде за­стійних явищ.

На першому місці у скла­ді слив — вітаміни групи В, ві­таміни А, С, В і РР. Вітамін К зміцнює кістки, а калій, маг­ній, марганець і мідь — найкра­щі для здоров’я серця. Сли­ви можуть поліпшити когнітивні функції і корисні літнім людям. Високий вміст поліфенолів до­поможе пом’якшити вікове зни­ження пам’яті та розумової пра­цездатності.

Завдяки сорбіту і високому вмісту клітковини, сливи спри­яють хорошій роботі кишківника і його регулярному звільненню. По суті, це м’яке проносне, що не має протипоказань і не спри­чиняє звикання.

Сливи допомагають збалан­сувати рівень цукру у крові та регулювати апетит. А достатня кількість клітковини сповільнює вивільнення натурального цукру, що є в плодах. Але все добре в міру, тому рекомендована добо­ва доза для тих, хто контролює вміст цукру у крові, — не більш ніж 200 г свіжих слив на день. І кра­ще їсти їх перед обідом.

Сливи корисні не лише фі­зичному стану, а й душевно­му. У них багато вітаміну B6. Він бере участь у нормальному функціонуванні нервової сис­теми. Завдяки антиоксидантам сливи також допомагають зни­зити занепокоєння, яке може бути спричинене низьким рів­нем аскорбінової кислоти і ві­таміну Е.

Сливи чудові запечені, туш­ковані і мариновані, їх навіть на грилі можна приготувати. Але для отримання максимальної користі у сезон їх краще їсти си­рими. Додавати сливи в овочеві та фруктові салати, у питну воду або чай, використовувати як на­туральну добавку до йогуртів, сиру, мюслі, смузі або каш на сніданок.

Шарлотка зі сливами

400 г слив, 200 г борош­на + 1 ст. ложка — для фор­ми, 140 г цукру + 2 ст. лож­ки — для посипання, 4 яйця, 130 мл вершків, 70 г вершко­вого масла + 1 ст. ложка — для форми, 2 ст. ложки крохма­лю, 1 ч. ложка розпушувача, 1 ч. ложка ванільного цукру, цукрова пудра, морозиво — для подачі.

Для штрейзеля: 70 г борош­на, 30 г цукру, 35 г вершкового масла.

Розігріти духовку до 180°С. Роз'ємну форму діам. 20- 22 см змастити маслом, приси­пати борошном і струсити над­лишки. Розтопити та остудити вершкове масло. Розрізати сли­ви навпіл і вийняти кісточки. Від­класти половину та нарізати не­великими кубиками. Посипати крохмалем і перемішати.

У великій мисці з'єднати яйця зі звичайним і ванільним цукром, збити міксером на пух­ку піну. Влити вершки та розто­плене масло, додати борошно і розпушувач, перемішати міксе­ром.

Підготувати штрейзель: пе­ретерти пальцями або видел­кою масло, борошно і цукор, доки не вийдуть дрібні крихти.

Вилити у форму половину тіс­та та викласти кубики слив. Роз­поділити тісто, що залишило­ся. Розкласти на тісті половинки слив зрізом донизу і посипати пиріг штрейзелем та цукром.

Випікати у центрі духовки упродовж 45 хв. Остудити шар­лотку у формі, перекласти на блюдо і посипати цукровою пу­дрою.

Подавати із морозивом.

Сливи у сиропі

2 кг слив, 1,5 л води, 800 г цукру, 5 г лимонної кислоти, 5 г кориці, 5 г ванільного цу­кру.

Сливи ретельно промити проточною водою, уважно пере­вірити, чи є пом’яті боки. Плоди мають бути твердими та цілими.

У кожній сливі зробити неве­ликий прокол зубочисткою, щоб шкірка у плодів не луснула, коли заливатимете їх окропом.

Простерилізувати банки будь-яким зручним способом, кришки прокип’ятити.

У підготовлені банки по­класти доверху сливи. Воду закип’ятити, залити нею бан­ки з плодами доверху, накрити кришками, але не закручувати.

Злити воду із банок у кастру­лю і довести до кипіння. Додати цукор, корицю та ванільний цу­кор. Перемішати. Варити, доки цукор не розчиниться, близько 2 хв. Додати лимонну кислоту, перемішати і зняти з вогню.

Банки зі сливами залити ки­плячим сиропом і відразу ж за­крити кришками. Перевернути. Залишити до охолодження, а потім зберігати у темному про­холодному місці.

Сливи у сиропі можна приго­тувати й без кісточок. Тоді слід вибрати стигліші плоди (з них легше вийняти кісточки). Нарі­зати їх часточками і заповнити банку доверху.

Сливи у власному соку

Сливи без кісточок, цукор — за бажання.

У простерилізовані бан­ки максимально щільно вклас­ти шарами сливи зрізом донизу. Прикривши кожну банку криш­кою, поставити їх у велику ка­струлю з теплою водою на ¼ нижче від горлечка банок. До­вести до кипіння і стерилізува­ти: літрові - 25 хв, півлітрові - 15 хв. Закрити кришками, вкрити до охолодження. Можна консер­вувати і з цукром, пересипавши ним шари слив. На 1 літрову бан­ку — 250−350 г цукру, залежно від того, чи дуже кислі фрукти.

Схожі новини