Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Полуниця — загальна улюблениця

Кілька баночок духмяного варення потішать узимку

Фото pexels
Фото pexels

Полуниця — безперечний лідер у хіт-параді літніх ягід. Це не лише смачні, а й корисні ласощі, а також чемпіон серед дачних косметичних засобів.

Полуниця містить велику кількість органічних кис­лот, вітамінів та антиок­сидантів. Тому її рекомендують для профілактики цукрового діабету та за погіршення зору, а за кількістю вітаміну С яго­да випереджає навіть апель­сини. Багата полуниця на за­лізо, кальцій, магній. Фолієвої кислоти у ній теж більше, ніж у тій же малині чи винограді, тому ці ягоди чудово підходять для раціону людей, які мають недокрів'я.

Маски із соку полуни­ці покращують колір обличчя, пом’якшують і тонізують шкіру, надаючи їй свіжості та пруж­ності. Але не можна забувати й про алергічні реакції. Не слід давати полуниці дітям до 3 ро­ків та жінкам у період лактації.

З полуниць можна приготу­вати майже все — від екзотич­ного супу до звичного бабу­синого варення. А яка смачна випічка з полуничною начин­кою чи торти!

Полуничне варення — най­актуальніший рецепт для по­чатку літа. Якщо зібралися ва­рити полуничне варення з ягід зі своєї ділянки, то ягоди для нього, як і компоту, слід підби­рати однакові, як за стиглістю, так і за розміром. Крім цього, збирати їх краще вдень, у со­нячну і суху погоду, оскільки під час дощів полуниці набирають вологи і стають водянистими.

Варення з полуниць можна варити з ваніллю, з натураль­ним кардамоном у коробочках або зірочками бадьяну. Також можна додати цедру лимона чи апельсина.

Зараз якраз час, коли мож­на встигнути зварити варення з полуниць та вишень. Не про­ґавте його! Варення виходить духмяним, ароматним з ніжни­ми ягодами полуниці та пруж­ними ягодами вишні.

Полуниці в сиропі

2 кг полуниць, 1 кг цукру, 0,5 склянки води.

Підготувати полуниці: поми­ти, очистити від хвостиків. Ви­класти в миску.

Зварити сироп із води та цу­кру, прогріти його 5−7 хв, щоб він став густим, але не білим. Перевірити готовність потріб­но ложкою — взяти трохи си­ропу і злегка на нього подути, якщо сироп став в’язким і май­же застиг, то він готовий.

Залити гарячим сиропом полуниці, накрити кришкою і дати повністю охолонути.

Полуниці виділять сік і си­роп стане доволі рідким. Від­кинути полуниці в сито над каструлькою і зціджений сік прокип’ятити ще 5−7 хв.

Знову залити полуниці прокип’яченим гарячим сиро­пом і повністю остудити. Про­цедуру проводити потрібно за­галом тричі.

Якщо хочете, щоб сироп був густим, то знадобиться біль­ше цукру і більш тривале варін­ня сиропу. Після третьої залив­ки розкласти ягоди у стерильні банки і залити киплячим сиро­пом, закрити кришками і на­крити ковдрою.

Варення з полуниць та вишень

1 кг полуниць, 1 кг ви­шень, 1 кг цукру.

З вишень вийняти кісточки. Разом із половиною цукру про­гріти 4−5 хв.

В іншій каструлі трохи розім'яти полуниці і прогріти разом з цукром на малому вог­ні до кипіння. Варити 5−7 хв. Додати вишні.

Перемішати і прогріти на малому вогні 2−3 хв. Розкласти гарячим у банки. Закрити, пе­ревернути догори дном до ви­стигання.

Полуниці у власному соку

1 кг полуниць, 350 г цу­кру.

Полуниці добре промити і підсушити. Додати цукор. Ре­тельно перемішати. Залиши­ти на 6−7 год, щоб ягоди пусти­ли сік. Не забувати періодично помішувати.

Полуниці вкласти у банки. Банки поставити у велику ши­року каструлю, щоб вони не дотулялися, залити водою до плічок і поставити на вогонь. Після того як вода у каструлі закипить, стерилізувати півлі­трові - 10 хв, літрові - 15 хв.

Закрутити кришки і загор­нути у ковдру чи рушник до ви­стигання.

Схожі новини