Полуниця — загальна улюблениця
Кілька баночок духмяного варення потішать узимку
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/514847/polunytsia.jpg)
Полуниця — безперечний лідер у хіт-параді літніх ягід. Це не лише смачні, а й корисні ласощі, а також чемпіон серед дачних косметичних засобів.
Полуниця містить велику кількість органічних кислот, вітамінів та антиоксидантів. Тому її рекомендують для профілактики цукрового діабету та за погіршення зору, а за кількістю вітаміну С ягода випереджає навіть апельсини. Багата полуниця на залізо, кальцій, магній. Фолієвої кислоти у ній теж більше, ніж у тій же малині чи винограді, тому ці ягоди чудово підходять для раціону людей, які мають недокрів'я.
Маски із соку полуниці покращують колір обличчя, пом’якшують і тонізують шкіру, надаючи їй свіжості та пружності. Але не можна забувати й про алергічні реакції. Не слід давати полуниці дітям до 3 років та жінкам у період лактації.
З полуниць можна приготувати майже все — від екзотичного супу до звичного бабусиного варення. А яка смачна випічка з полуничною начинкою чи торти!
Полуничне варення — найактуальніший рецепт для початку літа. Якщо зібралися варити полуничне варення з ягід зі своєї ділянки, то ягоди для нього, як і компоту, слід підбирати однакові, як за стиглістю, так і за розміром. Крім цього, збирати їх краще вдень, у сонячну і суху погоду, оскільки під час дощів полуниці набирають вологи і стають водянистими.
Варення з полуниць можна варити з ваніллю, з натуральним кардамоном у коробочках або зірочками бадьяну. Також можна додати цедру лимона чи апельсина.
Зараз якраз час, коли можна встигнути зварити варення з полуниць та вишень. Не проґавте його! Варення виходить духмяним, ароматним з ніжними ягодами полуниці та пружними ягодами вишні.
Полуниці в сиропі
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/06/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F%20%D0%B2%20%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%96.jpg)
2 кг полуниць, 1 кг цукру, 0,5 склянки води.
Підготувати полуниці: помити, очистити від хвостиків. Викласти в миску.
Зварити сироп із води та цукру, прогріти його 5−7 хв, щоб він став густим, але не білим. Перевірити готовність потрібно ложкою — взяти трохи сиропу і злегка на нього подути, якщо сироп став в’язким і майже застиг, то він готовий.
Залити гарячим сиропом полуниці, накрити кришкою і дати повністю охолонути.
Полуниці виділять сік і сироп стане доволі рідким. Відкинути полуниці в сито над каструлькою і зціджений сік прокип’ятити ще 5−7 хв.
Знову залити полуниці прокип’яченим гарячим сиропом і повністю остудити. Процедуру проводити потрібно загалом тричі.
Якщо хочете, щоб сироп був густим, то знадобиться більше цукру і більш тривале варіння сиропу. Після третьої заливки розкласти ягоди у стерильні банки і залити киплячим сиропом, закрити кришками і накрити ковдрою.
Варення з полуниць та вишень
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/06/%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F.jpg)
1 кг полуниць, 1 кг вишень, 1 кг цукру.
З вишень вийняти кісточки. Разом із половиною цукру прогріти 4−5 хв.
В іншій каструлі трохи розім'яти полуниці і прогріти разом з цукром на малому вогні до кипіння. Варити 5−7 хв. Додати вишні.
Перемішати і прогріти на малому вогні 2−3 хв. Розкласти гарячим у банки. Закрити, перевернути догори дном до вистигання.
Полуниці у власному соку
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/06/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%96%20%D1%83%20%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83%20%D1%81%D0%BE%D1%86%D1%96.jpg)
1 кг полуниць, 350 г цукру.
Полуниці добре промити і підсушити. Додати цукор. Ретельно перемішати. Залишити на 6−7 год, щоб ягоди пустили сік. Не забувати періодично помішувати.
Полуниці вкласти у банки. Банки поставити у велику широку каструлю, щоб вони не дотулялися, залити водою до плічок і поставити на вогонь. Після того як вода у каструлі закипить, стерилізувати півлітрові - 10 хв, літрові - 15 хв.
Закрутити кришки і загорнути у ковдру чи рушник до вистигання.