Кето-дієта — для схуднення
Основа раціону — м’ясо, риба, яйця, сири, ягоди, низьковуглеводні овочі…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/513550/diieta.jpg)
Кето-дієта — один із популярних стилів харчування серед адептів правильного способу життя. Вони запевняють, що низьковуглеводне харчування допомагає скинути зайві кілограми, здобути «сухість» тіла, а також добре самопочуття та високу продуктивність.
Справді, така дієта визнана однією з найефективніших для схуднення. Воно відбувається за рахунок зниження рівня цукру у крові та підвищення чутливості до інсуліну. Цей тип харчування викликає стан кетозу — режиму обміну речовин, у якому організм отримує паливо з тваринної їжі. Головним джерелом енергії в такому разі стають кетонові тіла: ацетон, ацетоацетат та бета-оксимасляна кислота. Вони починають живити мозок, м’язи та внутрішні органи замість глюкози.
Стандартна кето-дієта виглядає так: 75% жирів, 20% білків та 5% вуглеводів від загальної калорійності раціону. Можна брати і високобілковий варіант: тоді це 60% жирів, 35% білків та 5% вуглеводів.
На кето-дієті не можна їсти крупи, крохмалисті продукти на кшталт картоплі та рису, будь-які фрукти, крім грейпфрута, абрикоса та авокадо, випічку та солодощі, бобові, соуси з цукром, пити газовані напої та алкоголь. Основою раціону стають м’ясо та риба, морепродукти, яйця, сири, ягоди, горіхи та насіння, олії, низьковуглеводні овочі.
Деякі лікарі хоч і погоджуються, що така дієта допомагає схуднути, але вважають, що вона збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Перехід у стан кетозу також має свої побічні ефекти, які з часом минають, але завдають дискомфорту. Здебільшого вони стосуються занепаду сил, постійного почуття голоду, зниження працездатності. Але така дієта однозначно корисна для людей з цукровим діабетом типу II, для яких її і розробляли.
Ідея обмежити цукор, газовану воду, випічку, рис і картоплю справді хороша, якщо ви хочете схуднути. Однак краще не захоплюватися жирним м’ясом і сиром — їх велика кількість у раціоні може підвищити холестерин і сприяти розвитку серцево-судинних захворювань. Щоб взяти всю користь від кето-раціону, зробіть низьковуглеводним один прийом їжі в день — наприклад, вечерю — або два, якщо хочете кращого ефекту. Не варто зовсім виключати крупи, хліб із цілого зерна та фрукти. Можна просто знизити їхню кількість.
«Піца» з кабачків
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/06/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8.jpg)
1 кабачок або цукіні, томатний соус без цукру, ковбаса, сіль і перець — до смаку, духмяні трави — за бажання, твердий або напівтвердий сир.
Тонко нарізати кружальцями кабачки. Викласти на деко, застелене пергаментним папером. Запікати їх по 1−2 хв з кожного боку.
Викласти на скибочки томатний соус без цукру, ковбасу пепероні. Посолити, посипати перцем та травами, а зверху — будь-яким сиром. Запікати близько 15 хв.
Оладки з ягодами та рікотою
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/06/%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8.jpg)
2 яйця, 400 г рікоти, 200 г ягід (можна заморожених), ванільний екстракт, кокосова стружка, близько 200 мл ванільного молока (соєвого), 150 г мигдального та лляного борошна, розпушувач, стевія та стезія, олія — для смаження, нежирна сметана — для подачі.
На кето-дієті оладки та млинці потрібно робити на мигдальному, кокосовому або лляному борошні. Змішати всі інґредієнти у блендері - так текстура тіста буде гладкою та однорідною.
Змішати яйця, рікоту, ванільний екстракт та молоко. Потім окремо змішати сухі інґредієнти: мигдальне борошно, борошно із лляного насіння, стружку, сіль, розпушувач та стевію. Поступово додаючи сухі інґредієнти у вологі, змішати все у блендері. Розігріти олію у пательні і випікати оладки, додавши в кожну ягоди. Подавати з нежирною сметаною.