Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кето-дієта — для схуднення

Основа раціону — м’ясо, риба, яйця, сири, ягоди, низьковуглеводні овочі…

Фото pexels
Фото pexels

Кето-дієта — один із популярних стилів харчування серед адептів правильного способу життя. Вони запевняють, що низьковуглеводне харчування допомагає скинути зайві кілограми, здобути «сухість» тіла, а також добре самопочуття та високу продуктивність.

Справді, така дієта ви­знана однією з найефек­тивніших для схуднення. Воно відбувається за рахунок зниження рівня цукру у кро­ві та підвищення чутливості до інсуліну. Цей тип харчування викликає стан кетозу — режи­му обміну речовин, у якому ор­ганізм отримує паливо з тва­ринної їжі. Головним джерелом енергії в такому разі стають ке­тонові тіла: ацетон, ацетоаце­тат та бета-оксимасляна кис­лота. Вони починають живити мозок, м’язи та внутрішні орга­ни замість глюкози.

Стандартна кето-дієта ви­глядає так: 75% жирів, 20% білків та 5% вуглеводів від за­гальної калорійності раціону. Можна брати і високобілко­вий варіант: тоді це 60% жи­рів, 35% білків та 5% вуглево­дів.

На кето-дієті не можна їсти крупи, крохмалисті продук­ти на кшталт картоплі та рису, будь-які фрукти, крім грейпфрута, абрикоса та авокадо, випічку та солодощі, бобові, соуси з цукром, пити газовані напої та алкоголь. Основою ра­ціону стають м’ясо та риба, мо­репродукти, яйця, сири, ягоди, горіхи та насіння, олії, низько­вуглеводні овочі.

Деякі лікарі хоч і погоджу­ються, що така дієта допома­гає схуднути, але вважають, що вона збільшує ризик серце­во-судинних захворювань. Пе­рехід у стан кетозу також має свої побічні ефекти, які з часом минають, але завдають дис­комфорту. Здебільшого вони стосуються занепаду сил, по­стійного почуття голоду, зни­ження працездатності. Але така дієта однозначно корисна для людей з цукровим діабетом типу II, для яких її і розробляли.

Ідея обмежити цукор, газо­вану воду, випічку, рис і карто­плю справді хороша, якщо ви хочете схуднути. Однак кра­ще не захоплюватися жирним м’ясом і сиром — їх велика кіль­кість у раціоні може підвищити холестерин і сприяти розвитку серцево-судинних захворю­вань. Щоб взяти всю користь від кето-раціону, зробіть низь­ковуглеводним один прийом їжі в день — наприклад, вечерю — або два, якщо хочете кращо­го ефекту. Не варто зовсім ви­ключати крупи, хліб із цілого зерна та фрукти. Можна про­сто знизити їхню кількість.

«Піца» з кабачків

1 кабачок або цукіні, то­матний соус без цукру, ков­баса, сіль і перець — до смаку, духмяні трави — за бажання, твердий або напів­твердий сир.

Тонко нарізати кружальця­ми кабачки. Викласти на деко, застелене пергаментним па­пером. Запікати їх по 1−2 хв з кожного боку.

Викласти на скибочки то­матний соус без цукру, ковбасу пепероні. Посолити, посипа­ти перцем та травами, а звер­ху — будь-яким сиром. Запікати близько 15 хв.

Оладки з ягодами та рікотою

2 яйця, 400 г рікоти, 200 г ягід (можна замороже­них), ванільний екстракт, кокосова стружка, близько 200 мл ванільного молока (соєвого), 150 г мигдально­го та лляного борошна, роз­пушувач, стевія та стезія, олія — для смаження, нежир­на сметана — для подачі.

На кето-дієті оладки та млинці потрібно робити на мигдальному, кокосовому або лляному борошні. Змішати всі інґредієнти у блендері - так текстура тіста буде гладкою та однорідною.

Змішати яйця, рікоту, ва­нільний екстракт та молоко. Потім окремо змішати сухі ін­ґредієнти: мигдальне борош­но, борошно із лляного насін­ня, стружку, сіль, розпушувач та стевію. Поступово додаючи сухі інґредієнти у вологі, змі­шати все у блендері. Розігріти олію у пательні і випікати олад­ки, додавши в кожну ягоди. По­давати з нежирною сметаною.

Схожі новини