Як зміцнити імунітет?
Їсти апельсини, ківі, броколі і червоний перець
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/502535/vitamin.jpg)
Потужний антиоксидант, який зміцнює імунітет, покращує стан серця і судин, запобігає віковим захворюванням, — вітамін С. На жаль, організм людини його не виробляє, тому отримують його з їжею. Продукти з великим вмістом вітаміну С — це не лише цитрусові, а й ківі, шипшина, обліпиха, полуниця, смородина, а ще овочі та зелень: брюссельська капуста і броколі, солодкий перець, шпинат, петрушка.
В одному апельсині 80% денної норми вітаміну С. Також у ньому є провітамін А, вітаміни групи В, калій, фолієва кислота, флавоноїди, мінерали та мікроелементи, потрібні для здоров’я.
Свіжий апельсиновий сік щедро постачає організм вітамінами й енергією, допомагає підтримувати в нормі кров’яний тиск, має протизапальний і жарознижувальний ефект. Найкорисніший сік із м’якоттю: у ньому, крім вітамінів і мінералів, є ще й клітковина. Калорій у ньому мало, тому склянку соку можна пити щодня, навіть якщо стежите за вагою. Найкраще пити сік не на голодний шлунок, а наприкінці сніданку.
Соковитий апельсин добре доповнює салати, а також поєднується з м’ясом і рибою, овочами та зеленню, сиром. Сік використовують для заправок, наприклад, у поєднанні з бальзамічним оцтом та оливковою олією. Додавайте апельсин, коли запікаєте або тушкуєте м’ясо, птицю, рибу. Свіжі цитрусові нотки будуть доречними у стравах зі свининою чи жирним лососем, доповнять смак качки та яловичини, зроблять цікавішою курку чи індичку.
Під ворсистою шкіркою ківі ціле джерело корисних речовин: вітаміни С, А, Е і К, фолієва кислота, пектини, харчові волокна. Ківі благотворно позначається на роботі серцево-судинної та нервової систем, зміцнює імунітет, позитивно впливає на метаболізм, покращує стан шкіри, волосся і нігтів, допомагає впоратися із безсонням.
Використовувати ківі найкраще свіже, бо за термообробки вітамін С поступово руйнується. Це ідеальний компонент для вітамінних смузі. Поєднуйте їх із цитрусовими, зеленими яблуками, малиною та іншими ягодами (свіжими або замороженими).
Солодкий перець містить велику кількість вітаміну С, а також А, Е та групи В (зокрема, фолієву кислоту та рибофлавін). Вміст вітамінів залежить від виду і кольору перцю: у плодах червоного кольору майже вдвічі більше вітаміну С і у вісім разів більше вітаміну А, ніж у зелених. В одній чашці нарізаного червоного солодкого перцю — близько 190 міліграмів вітаміну С, що перевищує рекомендовану добову норму для дорослої людини. Щоб отримати максимальну користь, включайте в раціон плоди різних кольорів. У жовтому та помаранчевому перці багато бета-каротину, що корисно для здоров’я очей. Червоний перець містить лікопін, який захищає від запалення і підтримує імунітет.
Броколі - чемпіон за вмістом вітаміну С серед усіх видів капусти. Вона випереджає і чимало продуктів, багатих на віта- мін С, навіть апельсини. Також броколі багата на інші вітаміни й мінерали, зокрема калій і магній, антиоксидант сульфорафан, а ще в цьому виді капусти чимало білка й клітковини.
Їжте броколі, щоб поліпшити травлення і вивести токсини з організму, зміцнити імунітет, знизити рівень холестерину і поліпшити стан шкіри. Комбінація речовин у броколі здатна чинити протизапальну та антиоксидантну дії.
Броколі, приготована на парі або варена, — класичний варіант, проте капусту можна запекти або обсмажити. До речі, заморожена броколі зберігає всю користь свіжої.
Салат із куркою, грибами і болгарським перцем
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/12/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82(1).jpg)
400 г філе курячої грудки, 300 г болгарського перцю, 400 г печериць (або інших грибів), 1 червона цибулина, 200 г натурального йогурту, 4 ч. ложки діжонської гірчиці, оливкова олія — для смаження, сіль і перець, чебрець, часник.
Філе грудки загорнути у плівку й акуратно відбити, посолити і поперчити. Розігріти пательню-гриль (або звичайну), налити олію і додати кілька зубчиків часнику і гілочку чебрецю. Обсмажити курку на середньому вогні, остудити і нарізати тонкою соломкою.
Печериці розрізати начетверо і обсмажити на олії до випаровування рідини. Посолити і поперчити.
Нарізати болгарські перці тонкою соломкою. Цибулю нарізати дуже тонко й ошпарити окропом.
Остудити усі інґредієнти та з'єднати у салатнику. Додати йогурт, гірчицю, сіль і перець.
Курка з апельсинами
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/12/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0%20%D0%B7%20%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8.jpg)
1 курка, 4 апельсини, 100 г меду, 3 зубчики часнику, 1 ст. ложка насіння коріандру, 1 ст. ложка куркуми, морська сіль, оливкова олія.
Змолоти або розтерти у ступці насіння коріандру. Вичавити сік з трьох апельсинів. Четвертий нарізати часточками.
У широкій мисці змішати апельсиновий сік, мед, коріандр, куркуму, оливкову олію, вичавлений часник, трохи солі. Змастити нарізану на шматки курку і поставити на 1 год у холодильник.
Розігріти духовку до 180°С. Викласти курку у форму для запікання, залити залишками маринаду і викласти на кожен шматок кружальце апельсина. Запікати 45 хв, кожні 10 хв пензликом змащувати її соком із форми.
Запечена броколі з картоплею
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/12/%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%96%20%D0%B7%20%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%8E.jpg)
500 г броколі, 500 г картоплі, 1-2 ст. ложки оливкової олії, по дрібці солі і перцю, приправа до картоплі, 1-2 ч. ложки соєвого соусу.
Очистити картоплю, нарізати великими шматками і викласти в глибоку миску. Броколі вимити, обсушити і розділити на суцвіття, додати до картоплі. Посолити та поперчити, додати улюблені спеції або приправу для картоплі. скропити оливковою олією і соєвим соусом. Усе ретельно перемішати, щоб заправкою вкрився кожен шматочок картоплі та капусти. Викласти все у форму або на деко з високими бортиками. Запікати в добре розігрітій духовці мінімум 35 хв, перемішати 2−3 рази за цей час, щоб вийшла рівномірна скоринка.
Готову страву можна присипати свіжою зеленню або натертим сиром.