Яблучно-лимонний пиріг з кремом
Рецепт
Бісквіт: 2 яйця, 50 г цукру, 50 г борошна, 1 ст. ложка картопляного крохмалю.
Яблучна маса: 2 кг яблук, 50 г цукру, сік ½ лимона, близько 60 мл води, 2 лимонні желе, 500 мл окропу.
Збиті вершки: 500 мл холодних вершків для збивання, 2−3 ст. ложки цукрової пудри, 1 ч. ложка желатину + трохи води — за бажання, 100 г шоколаду.
Яйця розділити на білки і жовтки. Білки збити з цукром на пухку масу. Додати жовтки до білків і легко вимішати. Додати просіяне борошно, перемішати. Викласти бісквіт у форму 24/24 см. Випікати в духовці за температури 170°C (з конвекцією) 10−12 хв.
Яблука очистити від шкірки і насіння. Нарізати кубиками і скласти їх у каструлю. Додати воду, цукор і лимонний сік, тушкувати близько 10 хв, поки вони не розм’якшаться, але не розпадуться. Додати розчинене в окропі желе і залишити, щоб маса трохи охолонула і загусла.
На бісквіт викласти яблука, що загусли (за бажання бісквіт можна просочити). Поставити форму в холодильник для застигання.
Холодні вершки збити з цукровою пудрою. Якщо додаватимете желатин, залити його холодною водою і залишити для набухання. Желатин підігріти, щоб він став рідким, додати трохи збитих вершків — ретельно перемішати. Влити желатин у решту вершків і перемішати. Яблука залити вершками. Перед подачею посипати пиріг натертим шоколадом.