Майстер-клас для майбутніх кухарів
Вихованці «Майстерні печива «Солодкі мрії» випікали італійські хлібні палички
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499960/maister-klas.jpg)
У затишному приміщенні пахло свіжою випічкою та лунав дитячий сміх. Тут вихованців «Майстерні печива «Солодкі мрії» — молодь з особливими потребами — навчали готувати традиційні італійські хлібні палички грісіні.
Керівниця проєкту створення соціального підприємства для молоді з інвалідністю «Майстерня печива «Солодкі мрії» Галина Вархолик розповіла, що у їхній команді - 5 дітей, які наступного року закінчують школу і мріють стати кухарями. Багато на шляху до обраної професії, набуття необхідних навичок уже зроблено. Головна ж мета — забезпечити їх у майбутньому робочими місцями.
До проєкту долучилася господиня «Студії файних господинь» Ірина Масленікова, запропонувавши провести майстер-клас, щоб діти повправлялися у своїх майбутніх професійних навичках. Такий захід у студії організували вперше.
— Студія розпочала свою роботу лише два місяці тому. Створена вона, аби перед тим, як розміщувати рецепти для широкого загалу на своїх сторінках у Фейсбук чи Інстаграм, ми обов’язково їх випробували. А дітей запросили, аби навчити їх, поділитися досвідом, поспілкуватися, — зазначила Ірина Масленікова.
На майстер-класі вона запропонувала дітям приготувати грісіні. Цей смаколик подають до першої страви, а також як окрему страву. Отримані знання та вміння їх випікати неодмінно знадобляться дітям згодом.
Проводила майстер-клас відома львівська майстриня кулінарної справи, викладач Львівського вищого професійного училища харчових технологій Галина Зінько, яка має досвід викладання для дітей з особливими потребами.
Найбільше усім сподобався кульмінаційний процес — дегустація. Бо справді, приготоване власноруч має надзвичайний смак. Грісіні вийшли смачними, хрусткими. Захоплюючий процес сподобався і дітям, і їхнім батькам. Позитиву додала щира та приємна атмосфера.
Грісіні
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%B3%D1%80%D1%96%D1%81%D1%96%D0%BD%D1%96.jpg)
500 г борошна, 10 г солі, 14 г свіжих дріжджів, 10 г цукру, 260 г води, 60 г олії, 60 г розтопленого масла.
Для начинки: 52 г твердого сиру (пармезан), 50 г горіхової суміші або 50 г ковбаси.
Дріжджі, цукор та воду помістити у чашу міксера для активації дріжджів.
Частинами додавати просіяне борошно, сіль, олію, розтоплене масло та замісити м’яке однорідне тісто.
Накрити посудину з тістом харчовою плівкою і залишити у теплому місці на 1 год для збільшення в об'ємі.
Поділити тісто на дві частини.
Одну частину викласти на посипану борошном дерев’яну стільницю, тоненько розкачати, посипати натертим сиром і скласти вдвоє, сиром досередини.
Качалкою легко прокачати тісто, нарізати його на смужки за допомогою ножа для піци. Кожну смужку скрутити і викласти на пергамент.
Так само зробити з другою частиною тіста, посипавши його горіховою сумішшю.
Випікати за температури 200°С 15 хв до золотистого кольору.