Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Майстер-клас для майбутніх кухарів

Вихованці «Майстерні печива «Солодкі мрії» випікали італійські хлібні палички

У затишному приміщенні пахло свіжою випічкою та лунав дитячий сміх. Тут вихованців «Майстерні печива «Солодкі мрії» — молодь з особливими потребами — навчали готувати традиційні італійські хлібні палички грісіні.

Керівниця проєкту створення соціального підприємства для моло­ді з інвалідністю «Майстерня печива «Солодкі мрії» Галина Вархолик розповіла, що у їхній команді - 5 дітей, які наступно­го року закінчують школу і мрі­ють стати кухарями. Багато на шляху до обраної професії, на­буття необхідних навичок уже зроблено. Головна ж мета — забезпечити їх у майбутньому робочими місцями.

До проєкту долучилася господиня «Студії файних господинь» Ірина Масле­нікова, запропонувавши про­вести майстер-клас, щоб діти повправлялися у своїх майбут­ніх професійних навичках. Та­кий захід у студії організували вперше.

— Студія розпочала свою роботу лише два місяці тому. Створена вона, аби перед тим, як розміщувати рецепти для широкого загалу на своїх сто­рінках у Фейсбук чи Інстаграм, ми обов’язково їх випробува­ли. А дітей запросили, аби на­вчити їх, поділитися досвідом, поспілкуватися, — зазначила Ірина Масленікова.

На майстер-класі вона за­пропонувала дітям приготува­ти грісіні. Цей смаколик пода­ють до першої страви, а також як окрему страву. Отрима­ні знання та вміння їх випікати неодмінно знадобляться дітям згодом.

Проводила майстер-клас ві­дома львівська майстриня кулінарної справи, викладач Львівського вищого профе­сійного училища харчових технологій Галина Зінько, яка має досвід викладання для ді­тей з особливими потребами.

Найбільше усім сподо­бався кульмінаційний про­цес — дегустація. Бо справ­ді, приготоване власноруч має надзвичайний смак. Грісіні ви­йшли смачними, хрусткими. Захоплюючий процес сподо­бався і дітям, і їхнім батькам. Позитиву додала щира та при­ємна атмосфера.

Грісіні

500 г борошна, 10 г солі, 14 г свіжих дріжджів, 10 г цу­кру, 260 г води, 60 г олії, 60 г розтопленого масла.

Для начинки: 52 г твердо­го сиру (пармезан), 50 г го­ріхової суміші або 50 г ков­баси.

Дріжджі, цукор та воду по­містити у чашу міксера для ак­тивації дріжджів.

Частинами додавати просіяне борошно, сіль, олію, роз­топлене масло та замісити м’яке однорідне тісто.

Накрити посудину з тістом харчовою плівкою і залиши­ти у теплому місці на 1 год для збільшення в об'ємі.

Поділити тісто на дві части­ни.

Одну частину викласти на посипану борошном дерев’яну стільницю, тоненько розкача­ти, посипати натертим сиром і скласти вдвоє, сиром досе­редини.

Качалкою легко прокачати тісто, нарізати його на смужки за допомогою ножа для піци. Кожну смужку скрутити і ви­класти на пергамент.

Так само зробити з другою частиною тіста, посипавши його горіховою сумішшю.

Випікати за температури 200°С 15 хв до золотистого ко­льору.

Схожі новини