Передплата 2024 «Добра кухня»

Яскравіший гарбуз — корисніший

Підтримує імунітет, зміцнює серце і поліпшує зір

Мало який овоч може зрівнятися з гарбузом своєю красою, яскравістю і відчуттям тепла та затишку.
Мало який овоч може зрівнятися з гарбузом своєю красою, яскравістю і відчуттям тепла та затишку.

Корисне у гарбузі все — і м’якоть, і насіння. Що яскравіший колір м’якоті, то більше в гарбузі каротину — це попередник вітаміну, А і по­тужний антиоксидант. Вітамін, А підтримує імунітет, покращує зір і зберігає еластичність шкі­ри. Вітамін К, що є в гарбузі, до­помагає організму засвоюва­ти кальцій, тобто він важливий для профілактики остеопоро­зу. Гарбуз — один із небагатьох продуктів, що містять вітамін Т (L-карнітин). Цей рідкісний віта­мін допомагає перетворювати жири на енергію.

Завдяки вмісту калію і магнію гарбуз корисний для серцево- судинної системи.

Насіння гарбуза містить ба­гато цинку, тому корисне для чоловічого здоров’я. Також цинк зміцнює пам’ять, нормалізує роботу нервових клітин, підви­щує опірність організму і при­скорює загоєння ран.

Гарбуз відрізняється низькою калорійністю, містить корисну клітковину та добре виводить зайву рідину з організму. Тому його часто використовують для схуднення.

Гарбуз тушкують, запікають, фарширують м’ясом, крупами та овочами, смажать на патель­ні та грилі, маринують, дода­ють у запіканки, бісквіти, кекси, оладки.

Гарбуз — основа популярного крем-супу з вершками, на осно­ві якого можна готувати й інші супи. Гарбузову кашу — ситний і смачний сніданок, можна го­тувати з пшоном або рисом, на класичному або альтернативно­му молоці.

Гарбузова начинка смакує в мантах, самосах, чебуреках і чуду. Поєднують гарбуз із цибу­лею й травами. А для равіолі до­дають до нарізаного гарбуза рі­коту. Також із гарбуза готують овочеву ікру. А ще з нього ви­ходять смачні цукати, варення і джем — особливо в поєднанні з апельсином.

Квіти гарбуза фарширують і смажать у клярі, а потім пода­ють як закуску або гарнір. Гар­бузове насіння — ціле і розме­лене — можна додати в соуси, супи, салати, закуски. Гарбузо­вою олією заправляють салати.

Гарбуз люблять і готують у Північній і Південній Америці, в Європі, на Кавказі, в країнах Азії та Африки. Одна з найвідо­міших страв із гарбуза — амери­канський гарбузовий пиріг. По­вітряні пончики з гарбуза можна скуштувати в ПАР, як солодкі, так і солоні. Індійці готують гар­бузову халву. У Вірменії запе­чений у гарбузі фруктовий плов хапама символізує достаток, тому страву подають до весіль­ного столу.

Фарширований гарбуз з овочами та куркою

1 гарбуз, 1 ріпчаста цибу­лина, 200 г курячого філе, 1 баклажан, 1 болгарський пе­рець, 2 ст. ложки кетчупу.

У гарбуза відрізати верхівку, вона буде кришкою. Вичистити ложкою насіння та нитки.

Нарізати кубиками баклажан, цибулю, перець, куряче філе, м’якоть гарбуза (зі стінок), до­дати кетчуп, перемішати. По­класти у гарбуз начинку, за­крити верхівкою, загорнути у фольгу.

Поставити в розігріту до 200°C духовку на 1−1,5 год (за­лежить від розмірів і віку гарбу­за).

Гарбузові оладки з яблуками

400 г гарбуза, 2 яйця, 2 яблука, 2 ст. ложки цукру, ½ склянки борошна, 100 г сме­тани, сіль, олія.

Гарбуз і яблука очистити, на­терти на тертці.

Збити яйця з цукром і перемі­шати з гарбузом і яблуками, по­солити. Додати борошно і все добре перемішати. Тісто за кон­систенцією має бути схоже на густу сметану.

Розігріти пательню з олі­єю. Обсмажувати оладки до рум’яної скоринки на середньо­му вогні з обох боків. Одразу ж подавати зі сметаною.

Гарбузово-сирна запіканка

500 г кисломолочно­го сиру, 500 г м’якоті за­печеного гарбуза, 4 яйця, 170 г цукру, 2 ст. ложки куку­рудзяного крохмалю, цедра 1 апельсина.

Сир і 100 г цукру збити блен­дером на однорідну масу. До­дати 2 яйця, 1 ст. ложку з не­великою гіркою крохмалю, перемішати.

М’якоть запеченого гарбу­за скласти в марлю, складену в 3−4 шари, і відтиснути від во­логи. 500 г — це вже відтиснута від вологи маса. Гарбуз, решту цукру і цедру апельсина збити блендером, додати 2 яйця, 1 ст. ложку з невеликою гіркою крох­малю, перемішати.

Дно роз'ємної форми 22 см застелити пергаментом, змас­тити олією папір і стінки форми, обсипати борошном. Виклада­ти начинки по черзі в центр по столовій ложці. Бажано, щоб начинки були однакової кон­систенції, якщо якась густіша, розбавити сметаною.

Постукати злегка формою із сирно-гарбузовою масою по столу, щоб маса розподілилася рівномірно. Можна зробити ма­люнок «зебри». Для цього про­вести дерев’яною шпажкою від стінок форми до центру кілька «промінчиків».

Запікати у розігрітій до 170°C духовці 40−50 хв до готовнос­ті. Готову запіканку остудити у формі.

Схожі новини