Яскравіший гарбуз — корисніший
Підтримує імунітет, зміцнює серце і поліпшує зір
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/499074/harbuz.jpg)
Корисне у гарбузі все — і м’якоть, і насіння. Що яскравіший колір м’якоті, то більше в гарбузі каротину — це попередник вітаміну, А і потужний антиоксидант. Вітамін, А підтримує імунітет, покращує зір і зберігає еластичність шкіри. Вітамін К, що є в гарбузі, допомагає організму засвоювати кальцій, тобто він важливий для профілактики остеопорозу. Гарбуз — один із небагатьох продуктів, що містять вітамін Т (L-карнітин). Цей рідкісний вітамін допомагає перетворювати жири на енергію.
Завдяки вмісту калію і магнію гарбуз корисний для серцево- судинної системи.
Насіння гарбуза містить багато цинку, тому корисне для чоловічого здоров’я. Також цинк зміцнює пам’ять, нормалізує роботу нервових клітин, підвищує опірність організму і прискорює загоєння ран.
Гарбуз відрізняється низькою калорійністю, містить корисну клітковину та добре виводить зайву рідину з організму. Тому його часто використовують для схуднення.
Гарбуз тушкують, запікають, фарширують м’ясом, крупами та овочами, смажать на пательні та грилі, маринують, додають у запіканки, бісквіти, кекси, оладки.
Гарбуз — основа популярного крем-супу з вершками, на основі якого можна готувати й інші супи. Гарбузову кашу — ситний і смачний сніданок, можна готувати з пшоном або рисом, на класичному або альтернативному молоці.
Гарбузова начинка смакує в мантах, самосах, чебуреках і чуду. Поєднують гарбуз із цибулею й травами. А для равіолі додають до нарізаного гарбуза рікоту. Також із гарбуза готують овочеву ікру. А ще з нього виходять смачні цукати, варення і джем — особливо в поєднанні з апельсином.
Квіти гарбуза фарширують і смажать у клярі, а потім подають як закуску або гарнір. Гарбузове насіння — ціле і розмелене — можна додати в соуси, супи, салати, закуски. Гарбузовою олією заправляють салати.
Гарбуз люблять і готують у Північній і Південній Америці, в Європі, на Кавказі, в країнах Азії та Африки. Одна з найвідоміших страв із гарбуза — американський гарбузовий пиріг. Повітряні пончики з гарбуза можна скуштувати в ПАР, як солодкі, так і солоні. Індійці готують гарбузову халву. У Вірменії запечений у гарбузі фруктовий плов хапама символізує достаток, тому страву подають до весільного столу.
Фарширований гарбуз з овочами та куркою
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D1%84%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B1%D1%83%D0%B7.jpg)
1 гарбуз, 1 ріпчаста цибулина, 200 г курячого філе, 1 баклажан, 1 болгарський перець, 2 ст. ложки кетчупу.
У гарбуза відрізати верхівку, вона буде кришкою. Вичистити ложкою насіння та нитки.
Нарізати кубиками баклажан, цибулю, перець, куряче філе, м’якоть гарбуза (зі стінок), додати кетчуп, перемішати. Покласти у гарбуз начинку, закрити верхівкою, загорнути у фольгу.
Поставити в розігріту до 200°C духовку на 1−1,5 год (залежить від розмірів і віку гарбуза).
Гарбузові оладки з яблуками
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8.jpg)
400 г гарбуза, 2 яйця, 2 яблука, 2 ст. ложки цукру, ½ склянки борошна, 100 г сметани, сіль, олія.
Гарбуз і яблука очистити, натерти на тертці.
Збити яйця з цукром і перемішати з гарбузом і яблуками, посолити. Додати борошно і все добре перемішати. Тісто за консистенцією має бути схоже на густу сметану.
Розігріти пательню з олією. Обсмажувати оладки до рум’яної скоринки на середньому вогні з обох боків. Одразу ж подавати зі сметаною.
Гарбузово-сирна запіканка
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/10/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%96%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0.jpg)
500 г кисломолочного сиру, 500 г м’якоті запеченого гарбуза, 4 яйця, 170 г цукру, 2 ст. ложки кукурудзяного крохмалю, цедра 1 апельсина.
Сир і 100 г цукру збити блендером на однорідну масу. Додати 2 яйця, 1 ст. ложку з невеликою гіркою крохмалю, перемішати.
М’якоть запеченого гарбуза скласти в марлю, складену в 3−4 шари, і відтиснути від вологи. 500 г — це вже відтиснута від вологи маса. Гарбуз, решту цукру і цедру апельсина збити блендером, додати 2 яйця, 1 ст. ложку з невеликою гіркою крохмалю, перемішати.
Дно роз'ємної форми 22 см застелити пергаментом, змастити олією папір і стінки форми, обсипати борошном. Викладати начинки по черзі в центр по столовій ложці. Бажано, щоб начинки були однакової консистенції, якщо якась густіша, розбавити сметаною.
Постукати злегка формою із сирно-гарбузовою масою по столу, щоб маса розподілилася рівномірно. Можна зробити малюнок «зебри». Для цього провести дерев’яною шпажкою від стінок форми до центру кілька «промінчиків».
Запікати у розігрітій до 170°C духовці 40−50 хв до готовності. Готову запіканку остудити у формі.