Чарівна обліпихова олія
Відновлює сили і загоює рани
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/497800/oblvpykha.jpg)
Обліпиха — цілюща осіння ягода. Вітаміну С у ній більше, ніж у цитрусових. Не кажучи вже про вітаміни групи В, вітамін краси та молодості Е, рідкісних К та РР. Список корисних речовин, які є в ягодах та кісточках обліпихи, схожий на таблицю Менделєєва: натрій, магній, залізо, кремній, алюміній, свинець, нікель, марганець, стронцій, молібден… Тому обліпиху вважають універсальним природним засобом від багатьох хвороб.
У обліписі (і не лише в ягодах, а навіть у корі) є серотонін, який належить до гормонів задоволення. Він сприятливо впливає на центральну нервову систему, позбавляючи ознак осінньої депресії і вселяючи оптимізм.
Регулярне вживання обліпихи сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, а також інсульту. Вітамін Е — чудовий антиоксидант, який запобігає старінню тканин (і судини — не виняток), допомагаючи зберігати молодість та активність.
Обліпиха незамінна, якщо організму терміново потрібне оновлення: у випадку виснаження, після тяжких вірусних захворювань, за анемії, інших недуг, спричинених неправильним харчуванням та способом життя. Плоди обліпихи у цьому випадку вживають будь- які - сирі, протерті з цукром, у вигляді киселів чи варення, а також заварюють і п’ють як чай листя і молоді гілочки.
Загальновизнана властивість обліпихи допомагати за будь-яких проблем зі шкірою, від юнацьких прищів до травм та опіків (у тому числі хімічних та променевих). Вона має унікальні загоювальні властивості, особливо цінна олія обліпихи, яку видобувають з кісточок. Щодо загоєння ран і виразок, обліпиха добре працює не лише зовнішньо, а й зсередини. Тому її активно застосовують у гастроентерології: з її допомогою можна протистояти виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки. До речі, стоматологи рекомендують олію обліпихи як засіб, який допоможе впоратися із запаленнями слизової оболонки у роті - стоматитом, гінгівітом, пульпітом. Взагалі, будь-яка слизова в організмі піддається моментально чарівній дії олії обліпихи. Тому цей народний засіб визнають медики, якщо йдеться про лікування горла, статевих шляхів, очей…
Сік обліпихи чи свіжі ягоди, чай з листя цієї рослини допоможуть полегшити перебіг будь-якої хронічної хвороби. У випадках подагри, ревматизму, болів у суглобах, хронічних колітів, холециститу, невралгій вона не буде зайвою. Ще краще, якщо поєднувати «обліпихову» дієту із зовнішніми компресами зі свіжих ягід або олійними. А кора обліпихи має протипухлинні властивості.
З обліпихи можна приготувати варення, компоти, желе, киселі, мармелади, пастилу, муси, солодкі соуси. Чим менша термічна обробка ягоди, тим більше зберігається в ній корисних властивостей.
Для виробництва олії обліпихи найчастіше як додатковий інґредієнт додають оливкову, мигдальну або соняшникову олії. Власне обліпихової олії в готовому продукті небагато, оскільки фактично це настоянка олії на ягодах обліпихи. І таку олію можна зробити самому.
З висушених ягід
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/09/%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0%20%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0.jpg)
На 1 гранчасту склянку сухих ягід обліпихи — близько 0,2 л олії.
Ягоди вимити і висушити в духовці, нагрітій до температури 80°С (40−50 хв). Потім, використовуючи кавомолку, розмолоти висушені ягоди на борошно (чим тонше, тим краще). На ньому настоювати рослинну олію.
Рослинну олію (оливкову, соняшникову) підігріти приблизно до 30°С. Вкласти перемелені ягоди у скляний або керамічний посуд, залити нагрітою олією, перемішати і поставити у затемнене місце за кімнатної температури на 2 дні. За цей час зверху утворюється щільний темно-оранжевий шар — це і є олія обліпихи.
Верхній шар зібрати в окремий посуд. Сусло перемішати і знову залишити для настоювання. Через 2−3 дні вдруге зняти верхній шар, олію знову залишити на 2−3 дні. Після закінчення цього терміну за допомогою марлі відокремити олію від макухи. Олії першого, другого та третього збору змішати та перелити у пляшку з темного скла (або керамічну).
З макухи
На 3 склянки макухи — близько 0,5 л олії.
Витиснути з обліпихи сік, макуху і насіння висушити в духовці і розмолоти у кавомолці.
Розмелену макуху розділити на три склянки. Просмажити одну на пательні 2−3 хв. Потім в емальований посуд влити 0,5 л олії та нагріти, не доводячи до кипіння. Підготувати суху чисту літрову пляшку. Вилити в неї гарячу олію і висипати просмажену макуху. Збовтати і залишити на 10 днів. На 11-й день відцідити, макуху викинути. Цю ж операцію проробити з використанням тієї ж олії і другої склянки макухи (ще 10 днів), потім третьої (ще 10 днів). Після 30 днів олію процідити.
Із соку
Вичавити з обліпихи сік і поставити його на деякий час відстоюватись у прохолодне місце. Оранжево-червона олія спливе на поверхню, її зняти ложкою.
Найкраще — з'єднати два останні способи: спершу вичавити з ягід сік і зняти олію з нього, а потім висушити макуху і настоювати її на олії. Отриману обома способами олію можна змішати. Олію обліпихи зберігати в холодильнику у щільно закоркованій пляшці з темного скла (або у керамічному посуді).
Обліпиховою олією заправляють салати зі свіжих овочів і зелені. У неї приємний кислуватий смак, тому оцет та лимонний сік вже не додають.