Передплата 2024 «Добра кухня»

Чарівна обліпихова олія

Відновлює сили і загоює рани

Обліпиха
Обліпиха

Обліпиха — цілюща осіння ягода. Вітаміну С у ній більше, ніж у цитрусових. Не кажучи вже про вітаміни групи В, вітамін краси та молодості Е, рідкісних К та РР. Список корисних речовин, які є в ягодах та кісточках обліпихи, схожий на таблицю Менделєєва: натрій, магній, залізо, кремній, алюміній, свинець, нікель, марганець, стронцій, молібден… Тому обліпиху вважають універсальним природним засобом від багатьох хвороб.

У обліписі (і не лише в ягодах, а навіть у корі) є серотонін, який належить до гормонів задоволення. Він сприятливо впливає на цен­тральну нервову систему, по­збавляючи ознак осінньої де­пресії і вселяючи оптимізм.

Регулярне вживання облі­пихи сприяє профілактиці сер­цево-судинних захворювань, а також інсульту. Вітамін Е — чу­довий антиоксидант, який за­побігає старінню тканин (і судини — не виняток), допома­гаючи зберігати молодість та активність.

Обліпиха незамінна, якщо організму терміново потрібне оновлення: у випадку висна­ження, після тяжких вірусних захворювань, за анемії, ін­ших недуг, спричинених непра­вильним харчуванням та спо­собом життя. Плоди обліпихи у цьому випадку вживають будь- які - сирі, протерті з цукром, у вигляді киселів чи варення, а також заварюють і п’ють як чай листя і молоді гілочки.

Загальновизнана власти­вість обліпихи допомагати за будь-яких проблем зі шкірою, від юнацьких прищів до травм та опіків (у тому числі хімічних та променевих). Вона має уні­кальні загоювальні властивос­ті, особливо цінна олія обліпи­хи, яку видобувають з кісточок. Щодо загоєння ран і вира­зок, обліпиха добре працює не лише зовнішньо, а й зсере­дини. Тому її активно застосо­вують у гастроентерології: з її допомогою можна протисто­яти виразковій хворобі шлун­ка та дванадцятипалої кишки. До речі, стоматологи реко­мендують олію обліпихи як за­сіб, який допоможе впорати­ся із запаленнями слизової оболонки у роті - стоматитом, гінгівітом, пульпітом. Взага­лі, будь-яка слизова в орга­нізмі піддається моментально чарівній дії олії обліпихи. Тому цей народний засіб визнають медики, якщо йдеться про лі­кування горла, статевих шля­хів, очей…

Сік обліпихи чи свіжі ягоди, чай з листя цієї рослини до­поможуть полегшити перебіг будь-якої хронічної хвороби. У випадках подагри, ревматиз­му, болів у суглобах, хронічних колітів, холециститу, неврал­гій вона не буде зайвою. Ще краще, якщо поєднувати «об­ліпихову» дієту із зовнішніми компресами зі свіжих ягід або олійними. А кора обліпихи має протипухлинні властивості.

З обліпихи можна приготу­вати варення, компоти, желе, киселі, мармелади, пастилу, муси, солодкі соуси. Чим мен­ша термічна обробка ягоди, тим більше зберігається в ній корисних властивостей.

Для виробництва олії об­ліпихи найчастіше як додат­ковий інґредієнт додають оливкову, мигдальну або со­няшникову олії. Власне облі­пихової олії в готовому продук­ті небагато, оскільки фактично це настоянка олії на ягодах об­ліпихи. І таку олію можна зро­бити самому.

З висушених ягід

На 1 гранчасту склянку сухих ягід обліпихи — близько 0,2 л олії.

Ягоди вимити і висушити в духовці, нагрітій до темпера­тури 80°С (40−50 хв). Потім, ви­користовуючи кавомолку, роз­молоти висушені ягоди на борошно (чим тонше, тим кра­ще). На ньому настоювати рос­линну олію.

Рослинну олію (оливкову, со­няшникову) підігріти приблиз­но до 30°С. Вкласти перемелені ягоди у скляний або керамічний посуд, залити нагрітою олією, перемішати і поставити у за­темнене місце за кімнатної тем­ператури на 2 дні. За цей час зверху утворюється щільний темно-оранжевий шар — це і є олія обліпихи.

Верхній шар зібрати в окре­мий посуд. Сусло переміша­ти і знову залишити для насто­ювання. Через 2−3 дні вдруге зняти верхній шар, олію знову залишити на 2−3 дні. Після за­кінчення цього терміну за допо­могою марлі відокремити олію від макухи. Олії першого, дру­гого та третього збору змішати та перелити у пляшку з темного скла (або керамічну).

З макухи

На 3 склянки макухи — близько 0,5 л олії.

Витиснути з обліпихи сік, ма­куху і насіння висушити в духо­вці і розмолоти у кавомолці.

Розмелену макуху розділи­ти на три склянки. Просмажити одну на пательні 2−3 хв. Потім в емальований посуд влити 0,5 л олії та нагріти, не доводячи до кипіння. Підготувати суху чисту літрову пляшку. Вилити в неї га­рячу олію і висипати просмаже­ну макуху. Збовтати і залишити на 10 днів. На 11-й день відціди­ти, макуху викинути. Цю ж опе­рацію проробити з використан­ням тієї ж олії і другої склянки макухи (ще 10 днів), потім тре­тьої (ще 10 днів). Після 30 днів олію процідити.

Із соку

Вичавити з обліпихи сік і поставити його на деякий час відстоюватись у про­холодне місце. Оранжево-червона олія спливе на поверхню, її зняти ложкою.

Найкраще — з'єднати два останні спосо­би: спершу вичавити з ягід сік і зняти олію з нього, а потім висушити макуху і настою­вати її на олії. Отриману обома способами олію можна змішати. Олію обліпихи збері­гати в холодильнику у щільно закоркованій пляшці з темного скла (або у керамічному посуді).

Обліпиховою олією заправляють сала­ти зі свіжих овочів і зелені. У неї приємний кислуватий смак, тому оцет та лимонний сік вже не додають.

Схожі новини