Передплата 2024 «Добра кухня»

Баклажани корисні літнім людям

Підтримують здоров’я серця та судин і мають протипухлинний ефект

Баклажани
Баклажани

У магазинах та на ринках продають баклажани різних сортів. Готують усі однаково, а ось на смак вони різні. Наприклад, білі баклажани, формою схожі на яйця, — родом з Африки, найбільш прісні, зате не гірчать. Жовті баклажани — з Південного Китаю, теж яйцеподібні, але в них більше каротину, а смак звичніший для нас. А ось фіолетові «яйця», які так люблять у Середземномор'ї (і які там вважають китайськими), відрізняються від звичних для нас баклажанів лише формою.

Синьо-фіолетовий ко­лір робить баклажан не лише зовні привабливи­ми, а й цінними для здоров’я. Все завдяки насунину — ця речо­вина відповідає за колір плодів, а також мають антиоксидант­ні властивості, які є важливи­ми у боротьбі з вільними ради­калами та старінням організму на клітинному рівні. За кількіс­тю мікроелементів баклажан се­ред лідерів: у ньому вагома кіль­кість заліза, фосфору, магнію, натрію, кальцію. Важливо вклю­чати баклажани у свій раціон літнім людям: високий вміст ка­лію підтримує здоров’я серця та судин, хлорогенова кислота зміцнює імунітет і має протипух­линний ефект. Вибирайте ба­клажани зі щільною глянцевою шкіркою без пошкоджень

У кулінарії популярний спосіб вимочування баклажанів у со­лоній воді, щоб зменшити гір­коту овочів. Але цей овоч прой­шов довгий шлях селекції, і в сучасних баклажанах гіркоти не залишилося. Та не поспішайте відмовлятися від цього спосо­бу, у нього є ще одна місія: сіль добре закриває пори в м’якоті, і баклажани під час смаження вбирають менше олії. Єдине, перед смаженням їх треба ре­тельно осушити.

З баклажанів виходять чудо­ві заготовки на зиму. Їх засолю­ють, додають у овочеві асорті. Мариновані баклажани — одні з найпопулярніших домашніх консервів, особливо у півден­них областях, де баклажанів багато, і вони краще визріва­ють. Мариновані баклажани ви­ходять дуже смачними, якщо їх запекти в духовці перед тим, як залити маринадом і стерилізу­вати.

Баклажани можна заморози­ти — овочі майже повністю збері­гають свій смак, колір та корисні речовини — отож ласувати ба­клажанами можна цілий рік.

Баклажанна ікра

2 кг баклажанів, 5 ст. ло­жок без гірки солі, 3 л води, 1 кг ріпчастої цибулі, 1 кг бол­гарського перцю, 2 стручки гострого перцю, 1 кг моркви, 1,5 кг помідорів, 350−400 мл олії, 1 ст. ложка без гірки цукру, 3 ч. ложки оцту 9%.

Найкраще вибирати невели­кі міцні баклажани. Баклажани можна не очищати від шкірки, тоді текстура ікри буде цікаві­шою, а смак насиченим. Вими­ти плоди та нарізати маленьки­ми кубиками. Скласти їх у миску. Додати 5 ст. ложок солі та зали­ти 3 літрами води (вона має по­вністю покрити баклажани). За­лишити на 40 хв за кімнатної температури.

Цибулю очистити і нарізати дрібними кубиками. Також нарі­зати солодкий перець. Гострий перець дрібно посікти. Морк­ву очистити, вимити та натер­ти на середній тертці. Помідори вимити і нарізати кубиками. Ба­клажани промити від солі і від­тиснути.

Обсмажити баклажани в па­тельні на невеликій кількості олії та викласти у велику каструлю. У ту ж пательню налити ще порцію олії й обсмажити цибулю. Перекласти до баклажанів. Об­смажити моркву. Перекласти в каструлю до овочів. Обсмажити солодкий перець і додати у ка­струлю. Потім обсмажити помі­дори.

Перемішати усі овочі. Додати гострий перець, цукор і посоли­ти до смаку. Поставити кастру­лю на вогонь і варити на малому вогні, періодично помішуючи, 40 хв. За 10 хв до закінчення ва­ріння влити оцет. Якщо ікра з баклажанів виходить рідка, то варити її до бажаної густини. Га­рячою розлити у простерилізо­вані банки і закрити.

Із зазначеної кількості про­дуктів виходить 5 літрів готової баклажанної ікри.

Готову баклажанну ікру мож­на подрібнити блендером і по­тім ще раз довести до кипіння. Після цього суміш можна роз­кладати у сухі простерилізова­ні банки і герметично закрити кришками.

Салат «Вогник»

3 кг баклажанів, 3 головки часнику, 1 кг болгарсько­го перцю, 3 стручки гостро­го червоного перцю, 150 мл оцту 9%, 150 мл олії, сіль, олія — для обсмажування ба­клажанів.

Баклажани вимити і нарізати на кружальця завтовшки близь­ко сантиметра. Якщо шматочки будуть надто тонкими, після об­смажування ви отримаєте діряві пласкі млинці, а після заливання маринадом виделкою виймати­мете лише шкірку.

Посолити, дочекатися, доки баклажани пустять сік, обсу­шити й обсмажити з двох боків на невеликому вогні. Вимити й очистити перець, вирізати пло­доніжку. У гострому перці мож­на залишити зернятка — вони додадуть гостроти.

На м’ясорубці змолоти весь перець та часник. У каструлі або пательні просмажити олію і обе­режно (шипітиме і булькатиме) влити в перець. Посолити, до­дати оцет.

У простерилізовані банки ви­класти шар баклажанів. Щедро полити соусом. Знову шар ба­клажанів і соус. Так, поки не за­кінчаться смажені кружальця баклажанів. Консервований са­лат стерилізувати 10−15 хв і гер­метично закрити кришками.

Якщо хочете відразу подати до столу, салат має помарину­ватися хоча б добу, тому постав­те у холодильник.

Схожі новини