І смакує, і лікує
Дещо про користь щавлю
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/511528/shchavel.jpg)
Від весни до осені можемо зривати на грядках листя щавлю, заготовляти на зиму, зберігати зібраний «врожай» у морозильних камерах або консервувати його. Навіть після тривалої літньої спеки, коли щавель жовкне, стає сухим і непридатним для споживання, хоч і поливали його час від часу, після рясних дощів він «воскресає», омолоджується, відроджується, росте заново.
Однак не тільки про смачні щавлевий борщ, салат, пиріжки зі щавлевою начинкою і яйцем будемо говорити, а й про лікувальні властивості рослини.
Принагідно: у давніші часи щавель майже не вирощували на грядках, а збирали на лузі, у полі… Самому у дитинстві доводилося виступати у ролі «заготівельника»…
- Щавлевий борщ буде кориснішим, якщо до нього додати кілька листочків кульбаби, подорожника і кропиви. Так само салат. Принаймні остання страва ефективно вплине на посилення імунної системи.
- Щавель покращує апетит. За 20 хвилин до їди з'їжте 5−6 листочків рослини.
- Споживання свіжого (або замороженого, але не холодного) щавлю знімає втому. Тому той, хто їсть щавель, почувається бадьорим.
- У спекотні дні листя щавлю добре втамовує спрагу.
- Щавель — ефективна протидія авітамінозу, корисний за підвищеної температури.
- Кілька листочків щавлю нормалізують рівень кислотності шлункового соку.
На замітку діабетикам:
- Щавель, або відвар зі щавлю, знижує рівень цукру у крові. У разі загострення недуги він стає особливо помічним. (Конкретної норми споживання протягом дня не подаємо. Хворий самостійно може контролювати свій стан).
За екземи:
- 2 столові ложки засушеного насіння щавлю засипати у термос і залити окропом — 1 л. Настояти 2 години. Процідити. У настої змочувати вату і зволожувати нею ділянки шкіри, уражені екземою. Кількість процедур протягом дня — довільна.
Розім'яті свіжі листки щавлю (щоб проступив сік) прикладають до місць укусів комарів; натирають шкіру у разі свербежу.
Настій рослини з корінням використовують для полоскання горла за ангіни, а також у разі запалення ясен:
- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом — 200 мл. Настояти до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Полоскати горло (ротову порожнину) 3−4 рази на день. Щоразу готувати свіжий настій.
Відвар листя щавлю посилює утворення жовчі, поліпшує роботу печінки:
- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом — 400 мл. Кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл 3−4 рази на день за 15−20 хвилин до вживання їжі.
ЗАСТЕРЕЖЕННЯ! Щавель протипоказаний за підвищеної кислотності шлункового соку, виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки.
Тарас Лехман.