Заправка замість майонезу
Додасть користі й свіжості літнім салатам
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/493230/zapravka.jpg)
Готуєте овочевий салат зі свіжих овочів? Але не додавайте майонезу! Приправте їх смачним соусом. Саме заправка може зробити салат ніжним або пікантним, посилити смак окремих інґредієнтів або, навпаки, зробити його більш ніжним.
Універсальну заправку можна зробити з олії, бальзамічного оцту, солі та улюблених ароматних трав. Заправка на олії ідеальна для салату зі свіжими хрусткими овочами та зеленню. Можна приготувати більше соусу і залишити його в холодильнику «на завтра».
Три кити медово-гірчичної заправки — мед, олія і гірчиця — чудово підкреслять салати зі свіжими овочами, цитрусовими, гранатом і вареним м’ясом, сиром або субпродуктами. Наприклад, салат із грейпфрутом і хамоном медово-гірчична заправка зробить святковим, а ніжний і ситний салат із морквою і козячим сиром перетворить на чудову вечерю. Соус дуже корисний, адже його склад — це комбінація цінних для здоров’я продуктів. Також він дуже смачний, його можна адаптувати як для любителів солоденького (додавши більше меду), так і для поціновувачів «гострих відчуттів» (зробивши акцент на гірчиці).
Заправка з натурального йогурту, зелені, оцту, лимона та спецій ідеально підходить для салатів зі свіжими овочами. Спробуйте додати соус у салати з червоною редискою та іншими хрусткими інґредієнтами — вам сподобається! До речі, соус підійде й до картопляних салатів. Натуральний йогурт містить велику кількість білка, кальцію, вітамінів B2 і B12, калію і магнію, а зелень багата на залізо, вітаміни, А і К, кальцій, йод, селен, калій… Заправка сповнена яскравих свіжих ароматів і досить універсальна, щоб поєднувати її з будь-яким видом салату! До речі, порівняно з класичною французькою заправкою, що містить 3000 калорій, у цій лише 300.
Універсальна
¾ склянки оливкової олії, ¼ склянки червоного винного оцту, 1,5 ч. ложки сушеного орегано, 1 ч. ложка солі.
Змішати всі інґредієнти в мисці або помістити у щільно закриту банку і потрусити, щоб змішати. Заправка стане світлого кольору з кремовою текстурою, коли олія та оцет змішаються. Можна зберігати за кімнатної температури впродовж кількох тижнів.
Замість сушеного орегано можна використати свіжий. Почати з 1 чайної ложки свіжого, дрібно нарізаного орегано і додати більше до смаку.
Якщо хочете, щоб смак був виразнішим, не бійтеся додати в заправку для салату трохи меленого чорного перцю.
Медово-гірчична
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D1%96%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0.jpg)
45 мл соку лимона, 30 мл винного оцту, 12 г діжонської гірчиці, 6 г зернистої гірчиці, 15 г меду, сіль і чорний мелений перець, 100 мл оливкової олії.
У блендері з'єднати лимонний сік, оцет, діжонську гірчицю, зернисту гірчицю, мед, сіль і перець. Змішувати на середній швидкості 5−10 секунд. Тоненькою цівкою додати в суміш олію. На високій швидкості змішувати ще 20 секунд.
Найбільше соус пасує до м’ясних страв та овочевих салатів.
Йогуртова
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0.jpg)
500 г йогурту без наповнювача, сіль морська і чорний мелений перець, 10 г гірчиці, 1 пучок (60 г) зеленого базиліку, 1 зубчик часнику, ½ стручка червоного перцю чилі, 30 мл яблучного оцту, 30 мл соку лимона.
Помістити усі інґредієнти в кухонний комбайн, включно з базиліковими стеблами, і збивати близько 1 хв до однорідної маси. Скуштувати і за потреби додати ще трохи оцту, лимонного соку чи приправи.
Заправити кількома столовими ложками заправки овочевий салат, а решту зберігати в банці у холодильнику кілька днів.