Передплата 2024 «Добрий господар»

Заправка замість майонезу

Додасть користі й свіжості літнім салатам

Універсальна заправка
Універсальна заправка

Готуєте овочевий салат зі свіжих овочів? Але не додавайте майонезу! Приправте їх смачним соусом. Саме заправка може зробити салат ніжним або пікантним, посилити смак окремих інґредієнтів або, навпаки, зробити його більш ніжним.

Універсальну заправ­ку можна зробити з олії, бальзамічного оцту, солі та улюблених ароматних трав. Заправка на олії ідеальна для салату зі свіжими хрусткими овочами та зеленню. Можна приготувати більше соусу і за­лишити його в холодильнику «на завтра».

Три кити медово-гірчичної заправки — мед, олія і гірчи­ця — чудово підкреслять сала­ти зі свіжими овочами, цитру­совими, гранатом і вареним м’ясом, сиром або субпро­дуктами. Наприклад, салат із грейпфрутом і хамоном ме­дово-гірчична заправка зро­бить святковим, а ніжний і сит­ний салат із морквою і козячим сиром перетворить на чудову вечерю. Соус дуже корисний, адже його склад — це комбіна­ція цінних для здоров’я про­дуктів. Також він дуже смачний, його можна адаптувати як для любителів солоденького (до­давши більше меду), так і для поціновувачів «гострих відчут­тів» (зробивши акцент на гір­чиці).

Заправка з натурального йо­гурту, зелені, оцту, лимона та спецій ідеально підходить для салатів зі свіжими овочами. Спробуйте додати соус у сала­ти з червоною редискою та ін­шими хрусткими інґредієнтами — вам сподобається! До речі, соус підійде й до картопляних салатів. Натуральний йогурт містить велику кількість білка, кальцію, вітамінів B2 і B12, калію і магнію, а зелень багата на за­лізо, вітаміни, А і К, кальцій, йод, селен, калій… Заправка спо­внена яскравих свіжих арома­тів і досить універсальна, щоб поєднувати її з будь-яким ви­дом салату! До речі, порівняно з класичною французькою за­правкою, що містить 3000 кало­рій, у цій лише 300.

Універсальна

¾ склянки оливкової олії, ¼ склянки червоного винного оцту, 1,5 ч. ложки сушеного орегано, 1 ч. лож­ка солі.

Змішати всі інґредієнти в мисці або помістити у щільно закриту банку і потрусити, щоб змішати. Заправка стане світ­лого кольору з кремовою тек­стурою, коли олія та оцет змі­шаються. Можна зберігати за кімнатної температури впро­довж кількох тижнів.

Замість сушеного орега­но можна використати свіжий. Почати з 1 чайної ложки свіжо­го, дрібно нарізаного орегано і додати більше до смаку.

Якщо хочете, щоб смак був виразнішим, не бійтеся дода­ти в заправку для салату трохи меленого чорного перцю.

Медово-гірчична

45 мл соку лимона, 30 мл винного оцту, 12 г діжон­ської гірчиці, 6 г зернистої гірчиці, 15 г меду, сіль і чор­ний мелений перець, 100 мл оливкової олії.

У блендері з'єднати лимон­ний сік, оцет, діжонську гір­чицю, зернисту гірчицю, мед, сіль і перець. Змішувати на се­редній швидкості 5−10 секунд. Тоненькою цівкою додати в су­міш олію. На високій швидко­сті змішувати ще 20 секунд.

Найбільше соус пасує до м’ясних страв та овочевих са­латів.

Йогуртова

500 г йогурту без наповнювача, сіль морська і чор­ний мелений перець, 10 г гірчиці, 1 пучок (60 г) зеле­ного базиліку, 1 зубчик час­нику, ½ стручка червоного перцю чилі, 30 мл яблучного оцту, 30 мл соку лимона.

Помістити усі інґредієнти в кухонний комбайн, включно з базиліковими стеблами, і зби­вати близько 1 хв до однорід­ної маси. Скуштувати і за по­треби додати ще трохи оцту, лимонного соку чи приправи.

Заправити кількома столо­вими ложками заправки ово­чевий салат, а решту зберігати в банці у холодильнику кілька днів.

Схожі новини