Полуниця — природний енергетик
Омолоджує організм, зміцнює судини, підвищує лібідо
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491187/polunytsia.jpg)
Прилавки ринків заполонили полуниці - ароматні смачні вітаміни, які ставлять крапку у проблемі авітамінозу. Найсолодша, як переконують продавчині, сорт «румба».0
У полуниці переважають вуглеводи, що активізують обмінні процеси, змушуючи організм швидше оновлювати свої клітини. За ці властивості полуницю сміливо можна вважати засобом омолодження організму.
Ця ягода рідко буває солодкою. У полуниці багато кислот (особливо саліцилової), що дозволяє використовувати полуницю як м’який потогінний і жарознижувальний засіб. Також полуниця сприяє розрідженню крові. Особливо корисна для організму кисліша полуниця, тому не варто додавати до неї цукор, краще пом’якшити кислинку молочними продуктами — сметаною, вершками, молоком.
До складу полуниці входить досить органічна щавлева кислота, яку організм може використовувати як джерело енергії.
Полісахариди полуниці в союзі з органічними кислотами сприяють нормалізації складу мікрофлори кишківника, зменшенню проявів дисбактеріозу та виведенню з організму токсинів, важких металів та іншого непотребу.
Регулярне вживання полуниці здатне усунути сезонний зимово-весняний авітаміноз і наповнити організм дефіцитним вітамінами С, Е та групи В. Крім того, полуниця містить велику кількість металів — марганцю, калію, кальцію, міді, кобальту, молібдену — причому у корисній та легко засвоюваній формі. Великий вміст заліза допомагає у випадку недокрів'я, зміцнює стінки судин та підвищує імунітет.
Активізуючи обмінні процеси та омолоджуючи організм, полуниця створює умови не лише для ефективнішої та пліднішої праці, а й для посилення потенції. Цинк, що є в полуниці, підвищує лібідо, тому є підстави вважати полуницю «природною віагрою».
Полуницю активно використовують у косметології, вона допомагає оздоровити організм й усунути чимало проблем зі шкірою, волоссям та ніг- тями.
Якщо перед вживанням полуниці змішувати з натуральними молочними продуктами, кальцій зв’яже щавлеву кислоту й убезпечить кісткову тканину від її негативного впливу, а також захистить нігті від підвищеної ламкості. Щоб зменшити можливе подразнення шлунка, не варто вживати полуницю натщесерце — лише після їди, а також попередньо змішавши з молочними продуктами.
Шарлотка з полуницями
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/06/%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0.jpg)
55 г вершкового масла, 270 г борошна, 8 г розпушувача, сіль — на кінчику ножа, 2 великі яйця, 150 г цукру, 120 г сметани жирністю не менш як 30%, цедра 1 лайма, 350 г полуниць.
Тісто. Розтопити 50 г вершкового масла і дати охолонути. Борошно просіяти з розпушувачем та сіллю через дрібне сито у невелику миску.
Яйця збити міксером із цукром на пухку масу. Додати розтоплене масло і сметану. Ще раз ретельно збити міксером. Поступово, перемішуючи масу вінчиком, всипати борошняну суміш. Додати натерту цедру лайма і ретельно перемішати.
Полуниці перебрати і обсушити, розклавши на паперовому рушнику. Очистити від плодоніжок. Ягоди нарізати на невеликі кубики. Додати в тісто і перемішати силіконовою лопаткою.
Роз'ємну форму діам. 24 см вистелити пергаментом. Змастити маслом, що залишилося. Нагріти духовку до 170°C. Вилити тісто з полуницями у підготовлену форму. Випікати близько 35 хв.
Готовій шарлотці дати охолонути у формі 10 хв, перекласти на решітку. Дати повністю охолонути і подавати, прикрасивши за бажання. Можна посипати цукровою пудрою, змішаною із дрібкою меленої кориці.
Полуничний торт
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/06/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82.jpg)
Для начинки: 500 г полуниць, 250 г вершкового сиру, 200 мл жирних вершків, 3−4 ст. ложки цукрової пудри, 1 ст. ложка лимонного соку, ½ ч. ложки ванільного екстракту, 3 ст. ложки полуничного джему (без ягід).
Для основи: 250 г пісочного печива, 150 г вершкового масла.
Основа. Розтопити вершкове масло. Подрібнити печиво на дрібну крихту, додати масло і перемішати. Викласти у форму діам. 22 см і утрамбувати за допомогою склянки. Прикрити харчовою плівкою і поставити в морозильник на 15 хв.
Начинка. Міксером збити вершковий сир із цукровою пудрою, ванільним екстрактом та лимонним соком.
В іншій мисці збити вершки на м’яку піну. Акуратно змішати лопаткою із вершковим сиром.
Нарізати полуниці на 4 частини. Трохи підігріти джем і змішати з ягодами.
Вийняти основу торта з морозильника і наповнити вершковою начинкою. Потім викласти ягоди. Подавати відразу або поставити у холодильник на 2−3 год.