Передплата 2024 «Добрий господар»

Полуниця — природний енергетик

Омолоджує організм, зміцнює судини, підвищує лібідо

Полуниця
Полуниця

Прилавки ринків заполонили полуниці - ароматні смачні вітаміни, які ставлять крапку у проблемі авітамінозу. Найсолодша, як переконують продавчині, сорт «румба».0

У полуниці переважають вуглеводи, що активізують обмінні процеси, змушу­ючи організм швидше оновлю­вати свої клітини. За ці власти­вості полуницю сміливо можна вважати засобом омолодження організму.

Ця ягода рідко буває солод­кою. У полуниці багато кислот (особливо саліцилової), що до­зволяє використовувати полу­ницю як м’який потогінний і жа­рознижувальний засіб. Також полуниця сприяє розрідженню крові. Особливо корисна для організму кисліша полуниця, тому не варто додавати до неї цукор, краще пом’якшити кис­линку молочними продуктами — сметаною, вершками, молоком.

До складу полуниці входить досить органічна щавлева кис­лота, яку організм може вико­ристовувати як джерело енергії.

Полісахариди полуниці в со­юзі з органічними кислотами сприяють нормалізації складу мікрофлори кишківника, змен­шенню проявів дисбактеріозу та виведенню з організму ток­синів, важких металів та іншого непотребу.

Регулярне вживання полуни­ці здатне усунути сезонний зи­мово-весняний авітаміноз і на­повнити організм дефіцитним вітамінами С, Е та групи В. Крім того, полуниця містить велику кількість металів — марганцю, калію, кальцію, міді, кобальту, молібдену — причому у корис­ній та легко засвоюваній формі. Великий вміст заліза допомагає у випадку недокрів'я, зміцнює стінки судин та підвищує імуні­тет.

Активізуючи обмінні процеси та омолоджуючи організм, по­луниця створює умови не лише для ефективнішої та пліднішої праці, а й для посилення потен­ції. Цинк, що є в полуниці, під­вищує лібідо, тому є підстави вважати полуницю «природною віагрою».

Полуницю активно викорис­товують у косметології, вона допомагає оздоровити орга­нізм й усунути чимало про­блем зі шкірою, волоссям та ніг- тями.

Якщо перед вживанням по­луниці змішувати з натураль­ними молочними продуктами, кальцій зв’яже щавлеву кисло­ту й убезпечить кісткову ткани­ну від її негативного впливу, а також захистить нігті від підви­щеної ламкості. Щоб зменши­ти можливе подразнення шлун­ка, не варто вживати полуницю натщесерце — лише після їди, а також попередньо змішавши з молочними продуктами.

Шарлотка з полуницями

55 г вершкового масла, 270 г борошна, 8 г розпушу­вача, сіль — на кінчику ножа, 2 великі яйця, 150 г цукру, 120 г сметани жирністю не менш як 30%, цедра 1 лайма, 350 г полуниць.

Тісто. Розтопити 50 г верш­кового масла і дати охолонути. Борошно просіяти з розпушува­чем та сіллю через дрібне сито у невелику миску.

Яйця збити міксером із цу­кром на пухку масу. Додати роз­топлене масло і сметану. Ще раз ретельно збити міксером. Поступово, перемішуючи масу вінчиком, всипати борошняну суміш. Додати натерту цедру лайма і ретельно перемішати.

Полуниці перебрати і обсу­шити, розклавши на паперово­му рушнику. Очистити від пло­доніжок. Ягоди нарізати на невеликі кубики. Додати в тісто і перемішати силіконовою ло­паткою.

Роз'ємну форму діам. 24 см вистелити пергаментом. Змас­тити маслом, що залишилося. Нагріти духовку до 170°C. Ви­лити тісто з полуницями у підго­товлену форму. Випікати близь­ко 35 хв.

Готовій шарлотці дати охоло­нути у формі 10 хв, перекласти на решітку. Дати повністю охо­лонути і подавати, прикрасив­ши за бажання. Можна посипа­ти цукровою пудрою, змішаною із дрібкою меленої кориці.

Полуничний торт

Для начинки: 500 г по­луниць, 250 г вершкового сиру, 200 мл жирних вершків, 3−4 ст. ложки цукрової пудри, 1 ст. ложка лимонного соку, ½ ч. ложки ванільного екс­тракту, 3 ст. ложки полунич­ного джему (без ягід).

Для основи: 250 г пісочно­го печива, 150 г вершкового масла.

Основа. Розтопити вершко­ве масло. Подрібнити печиво на дрібну крихту, додати масло і перемішати. Викласти у фор­му діам. 22 см і утрамбувати за допомогою склянки. Прикрити харчовою плівкою і поставити в морозильник на 15 хв.

Начинка. Міксером збити вершковий сир із цукровою пу­дрою, ванільним екстрактом та лимонним соком.

В іншій мисці збити вершки на м’яку піну. Акуратно змішати лопаткою із вершковим сиром.

Нарізати полуниці на 4 части­ни. Трохи підігріти джем і зміша­ти з ягодами.

Вийняти основу торта з мо­розильника і наповнити верш­ковою начинкою. Потім виклас­ти ягоди. Подавати відразу або поставити у холодильник на 2−3 год.

Схожі новини