Передплата 2024 «Добра кухня»

Цукати замість цукерок

Нормалізують травлення і виводять з організму шлаки

Цукати
Цукати

Цукати — улюблені солодощі не лише на Сході. У Європу (Італію та Грецію) мода на зацукровані фрукти прийшла зі Сходу у XIV столітті. В Україні ж готували «сухе київське варення». По суті, це цукати родом із київського Подолу, де колись розташовувалося чимало приватних кондитерських цехів з його виготовлення. Звідти київське варення постачали у столиці всього світу — Лондон, Париж, Пекін. Його відправляли як подарунок у Європу, дарували на свята та навіть перед тим, як освідчитися дівчині.

Приготувати цукати можна майже зі всіх видів фруктів, ягід, деяких овочів. Фрук­ти та ягоди заливають цукровим сиропом, варять та сушать.

Цукати корисніші за цукер­ки. Адже фрукти та овочі міс­тять вітаміни, хімічні елементи та поживні речовини — і багато з цього залишається і в самих цу­катах. Ласуючи ними, ви забез­печуєте організм клітковиною, вітамінами С, А, Р, групи В, мі­кро- та макроелементами (ка­лієм, магнієм, фосфором, за­лізом). Дуже корисні цукати з яблук, груш, абрикосів, кавуна чи слив, а також овочів — морк­ви, буряків, гарбуза. А цукати з цитрусових — особливо вдалий вибір, щоб підсолодити життя тим, хто відчуває велику фізичну чи розумову напругу або щойно переніс інфекційне захворюван­ня. Лимонні та апельсинові ско­ринки ще й шлаки з організму виводять. У цукатах багато кліт­ковини, потрібної для нормаль­ного травлення. У кавунових і цитрусових цукатах великий вміст пектину, що добре регу­лює вміст холестерину у крові.

Але затьмарює користь цу­катів велика кількість цукру, що є у цих маленьких шматочках. Тому у разі цукрового діабету та схильності до нього цукати їсти не можна. Не варто спокушати­ся ними і тим, хто має ожиріння, інші форми порушення обміну речовин. Не можна порекомен­дувати цукати тим, хто худне, бо понад 90% складу цукатів — це вуглеводи, причому ті, що від­кладаються у різних невідповід­них місцях.

Загалом, коли йдеться про солодощі, є сенс дотримувати­ся міри. Навіть тим, хто страж­дає від занепаду сил: більше жмені цукатів на день їсти не варто.

Чимало видів цукатів фарбу­ють хоч і харчовими, але штуч­ними барвниками. Тому, щоб бути впевненими у корисності цукатів, їх краще готувати влас­норуч. Рецептів — безліч: різно­барвні яблучні цукати, з кавуно­вої шкірки, баклажанів, черешні, кабачків з лимоном, буряків, персиків. Яскраві та сонячні шматочки апельсинової шкір­ки можуть бути вишуканою при­красою напоїв та випічки, аро­матним компонентом десертів, їх використовують і в желе, і в сирних десертах, і подають як цукерки.

Цукати з апельсинових шкірок

3−5 апельсинів, 2 склянки цукру, 1 склянка води, 1 ч. ложка солі, сік лимона або лимонна кислота — за бажання.

Для «апельсинових льодяників»: 2−3 апельси­ни, 2 склянки цукру, 1 склянка води, чорний шоко­лад — за бажання.

Вимити та очистити апельсини від шкірки. На­різати шкірку апельсинів на смужки бажаного розміру та форми.

Скласти їх у каструлю і залити холодною водою так, щоб вода лише їх покривала. Довести воду до кипіння і варити скоринки 10 хв. Злити гаря­чу воду і залити апельсинові шкірки свіжою порці­єю холодної води. Додати 1 ч. ложку солі, довести воду до кипіння і варити ще 10 хв. Цей етап допо­може швидко позбутися природної гіркоти апель­синів і зберегти насичений апельсиновий аромат і смак скоринок.

Злити солону воду і востаннє залити шкірки хо­лодною водою. Довести воду до кипіння та вари­ти їх ще 10 хв, злити воду і відкинути скоринки на сито.

Цукровий сироп. З'єднати 2 склянки цукру та 1 склянку води і на невеликому вогні довести до кипіння. Занурити шматочки апельсинової шкірки у киплячий цукровий сироп. Довести до кипіння і варити скоринки ще 30−40 хв. Наприкінці варіння, за бажання, додати до сиропу трохи лимонного соку або лимонної кислоти.

Цукати-льодяники. Нарізати апельсини тонки­ми кружальцями.

Приготувати 2 ємності: з холодною водою та окропом. Помістити кружальця апельсинів в окріп на 1 хв. Як тільки шматочки стануть м’якими, пе­рекласти їх у холодну воду. Дати шматочкам тро­хи охолонути і злити воду.

У пательні з'єднати воду та цукор. На малень­кому вогні, помішуючи, довести сироп до кипін­ня. Викласти шматочки апельсинів у пательню в один шар. Варити на невеликому вогні 1−1,5 год, не даючи сиропу інтенсивно кипіти.

Розкласти апельсинові смужки та шматочки для льодяників на пергаменті і висушити: зали­шити розкладеними на деку за кімнатної темпе­ратури на 24−48 год, або в духовці - за мінімальної температури 2−3 год, поки цукати не затвердіють.

Цукати з гарбуза у сушарці

1 кг гарбуза, 1 лимон, 200 г цукру.

Гарбуз очистити від насіння і нарізати скибоч­ками. З тонших шматочків цукати будуть готові швидше.

У каструлю викласти шарами шматочки гар­буза, додати скибочки лимона та пересипати цу­кром. Залишити на 40 хв.

Поставити каструлю на вогонь і бланшувати 5 хв, помішуючи дерев’яною ложкою. Дати охо­лонути і просочитися соком. Викласти шматочки гарбуза на друшляк, щоб злити зайвий сироп. Ви­йняти шматочки лимона.

Викласти майбутні цукати на піддон сушарки. За бажання можна підсушити і лимон.

Температура сушіння 55°С, часу знадобиться близько 6 годин (залежно від товщини скибочок гарбуза).

Цукати зберігати у щільно закритій банці.

Схожі новини