Цукати замість цукерок
Нормалізують травлення і виводять з організму шлаки

Цукати — улюблені солодощі не лише на Сході. У Європу (Італію та Грецію) мода на зацукровані фрукти прийшла зі Сходу у XIV столітті. В Україні ж готували «сухе київське варення». По суті, це цукати родом із київського Подолу, де колись розташовувалося чимало приватних кондитерських цехів з його виготовлення. Звідти київське варення постачали у столиці всього світу — Лондон, Париж, Пекін. Його відправляли як подарунок у Європу, дарували на свята та навіть перед тим, як освідчитися дівчині.
Приготувати цукати можна майже зі всіх видів фруктів, ягід, деяких овочів. Фрукти та ягоди заливають цукровим сиропом, варять та сушать.
Цукати корисніші за цукерки. Адже фрукти та овочі містять вітаміни, хімічні елементи та поживні речовини — і багато з цього залишається і в самих цукатах. Ласуючи ними, ви забезпечуєте організм клітковиною, вітамінами С, А, Р, групи В, мікро- та макроелементами (калієм, магнієм, фосфором, залізом). Дуже корисні цукати з яблук, груш, абрикосів, кавуна чи слив, а також овочів — моркви, буряків, гарбуза. А цукати з цитрусових — особливо вдалий вибір, щоб підсолодити життя тим, хто відчуває велику фізичну чи розумову напругу або щойно переніс інфекційне захворювання. Лимонні та апельсинові скоринки ще й шлаки з організму виводять. У цукатах багато клітковини, потрібної для нормального травлення. У кавунових і цитрусових цукатах великий вміст пектину, що добре регулює вміст холестерину у крові.
Але затьмарює користь цукатів велика кількість цукру, що є у цих маленьких шматочках. Тому у разі цукрового діабету та схильності до нього цукати їсти не можна. Не варто спокушатися ними і тим, хто має ожиріння, інші форми порушення обміну речовин. Не можна порекомендувати цукати тим, хто худне, бо понад 90% складу цукатів — це вуглеводи, причому ті, що відкладаються у різних невідповідних місцях.
Загалом, коли йдеться про солодощі, є сенс дотримуватися міри. Навіть тим, хто страждає від занепаду сил: більше жмені цукатів на день їсти не варто.
Чимало видів цукатів фарбують хоч і харчовими, але штучними барвниками. Тому, щоб бути впевненими у корисності цукатів, їх краще готувати власноруч. Рецептів — безліч: різнобарвні яблучні цукати, з кавунової шкірки, баклажанів, черешні, кабачків з лимоном, буряків, персиків. Яскраві та сонячні шматочки апельсинової шкірки можуть бути вишуканою прикрасою напоїв та випічки, ароматним компонентом десертів, їх використовують і в желе, і в сирних десертах, і подають як цукерки.
Цукати з апельсинових шкірок

3−5 апельсинів, 2 склянки цукру, 1 склянка води, 1 ч. ложка солі, сік лимона або лимонна кислота — за бажання.
Для «апельсинових льодяників»: 2−3 апельсини, 2 склянки цукру, 1 склянка води, чорний шоколад — за бажання.
Вимити та очистити апельсини від шкірки. Нарізати шкірку апельсинів на смужки бажаного розміру та форми.
Скласти їх у каструлю і залити холодною водою так, щоб вода лише їх покривала. Довести воду до кипіння і варити скоринки 10 хв. Злити гарячу воду і залити апельсинові шкірки свіжою порцією холодної води. Додати 1 ч. ложку солі, довести воду до кипіння і варити ще 10 хв. Цей етап допоможе швидко позбутися природної гіркоти апельсинів і зберегти насичений апельсиновий аромат і смак скоринок.
Злити солону воду і востаннє залити шкірки холодною водою. Довести воду до кипіння та варити їх ще 10 хв, злити воду і відкинути скоринки на сито.
Цукровий сироп. З'єднати 2 склянки цукру та 1 склянку води і на невеликому вогні довести до кипіння. Занурити шматочки апельсинової шкірки у киплячий цукровий сироп. Довести до кипіння і варити скоринки ще 30−40 хв. Наприкінці варіння, за бажання, додати до сиропу трохи лимонного соку або лимонної кислоти.
Цукати-льодяники. Нарізати апельсини тонкими кружальцями.
Приготувати 2 ємності: з холодною водою та окропом. Помістити кружальця апельсинів в окріп на 1 хв. Як тільки шматочки стануть м’якими, перекласти їх у холодну воду. Дати шматочкам трохи охолонути і злити воду.
У пательні з'єднати воду та цукор. На маленькому вогні, помішуючи, довести сироп до кипіння. Викласти шматочки апельсинів у пательню в один шар. Варити на невеликому вогні 1−1,5 год, не даючи сиропу інтенсивно кипіти.
Розкласти апельсинові смужки та шматочки для льодяників на пергаменті і висушити: залишити розкладеними на деку за кімнатної температури на 24−48 год, або в духовці - за мінімальної температури 2−3 год, поки цукати не затвердіють.
Цукати з гарбуза у сушарці

1 кг гарбуза, 1 лимон, 200 г цукру.
Гарбуз очистити від насіння і нарізати скибочками. З тонших шматочків цукати будуть готові швидше.
У каструлю викласти шарами шматочки гарбуза, додати скибочки лимона та пересипати цукром. Залишити на 40 хв.
Поставити каструлю на вогонь і бланшувати 5 хв, помішуючи дерев’яною ложкою. Дати охолонути і просочитися соком. Викласти шматочки гарбуза на друшляк, щоб злити зайвий сироп. Вийняти шматочки лимона.
Викласти майбутні цукати на піддон сушарки. За бажання можна підсушити і лимон.
Температура сушіння 55°С, часу знадобиться близько 6 годин (залежно від товщини скибочок гарбуза).
Цукати зберігати у щільно закритій банці.