Гірчиця рятує від зараження грипом і застудою
Пригнічує розмноження бактерій та вірусів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/485779/hirchytsia.jpg)
Гірчиця — овоч, листя якого додають у зелені салати, і одночасно гостра приправа з перетертого насіння того ж овоча. У багатьох країнах гірчичне листя — неодмінний атрибут веганського стилю життя. Темно-зелені, з цікавою гіркуватістю листочки зазвичай варять у окропі і злегка обсмажують у маслі з цибулею та часником. Далі їх можна додавати хоч до овочевих котлеток, хоч до пісних супів.
А що стосується гірчиці у вигляді приправи, то сьогодні це — третя за популярністю спеція у світі після солі та перцю. Ось тільки гірчиця — натура мінлива. У різних країнах під гірчицею мають на увазі різні, хоч і споріднені, рослини. Відповідно, їх насіння значно відрізняється смаком і пекучістю.
Щоб не заплутатися остаточно, достатньо зрозуміти, що вся та гірчиця, яку продають в банках у різних країнах світу, — по суті, та чи інша комбінація свіжих чи маринованих зерен різних видів та кольорів. А «національного характеру» їй надають різні способи приготування, величина помелу зернят, але ще більшою мірою — привнесені інґредієнти — оцет, вино і навіть фрукти.
У сезон застуд і загострення епідемій корисно їсти гірчицю. Вона пригнічує розмноження бактерій та вірусів на слизових оболонках. Тому може не лише запобігти захворюванню, що починається, і не дати захворіти, а й врятувати від зараження.
Крім того, гірчиця має зігрівальний, тонізуючий, протизапальний та потогінний ефекти. Дієтологи небезпідставно називають гірчицю своєрідною детокс-програмою. Вона виводить шлаки та полегшує засвоєння важкої їжі, на 10% знижує рівень поганого холестерину. Завдяки великому вмісту каротиноїдів гірчиця покращує зір, когнітивні здібності мозку та слух.
А нещодавно у приправі виявили унікальний гормон — гоморасинолід. Він має анаболічний ефект і допомагає неспортивній людині стати атлетичною.
Рослинним допінгом гірчиця є й для мозку. Її ефірні олії діють на слизову поверхню носових передніх пазух. Поліпшується регіональний кровотік судин, які йдуть до головного мозку.
Дивно, але факт — якщо скуштувати дрібку гірчичного порошку, то він здасться прісним. Але варто його розчинити водою і почекати кілька годин, як з перемеленого насіння гірчиці виникне та сама безпомилково впізнавана приправа — з пекучим, яскравим і привабливим смаком.
Салат із зеленої гірчиці, приправлений гірчичною олією та прикрашений зернами гірчиці, називають справжньою «вітамінною бомбою». Лікарі радять ставитись до гірчиці з обережністю — адже це не просто смачна приправа, а й потужні ліки. Чи піде вона на користь, чи на шкоду, залежить від передбачливості та відчуття міри. І, звичайно, не забуваємо про те, що найсмачніша і найкорисніша гірчиця — домашня.
Класична гірчиця
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%20%D0%B3%D1%96%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%86%D1%8F.jpg)
1 гвоздичка, 3 лаврові листки, 4 горошини чорного перцю, 1 горошина духмяного перцю, 270 мл питної води, 100 г гірчичного порошку, 1,5 ч. ложки цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ст. ложки яблучного оцту, 1 ст. ложка олії.
Гвоздику, лаврове листя, чорний і духмяний перець горошком помістити у ковшик. Залити питною водою і довести до кипіння. Зменшити вогонь. Варити прянощі 10 хв. Зняти з вогню та накрити. Залишити на 10 хв. Якщо є кулінарний термометр, опустити його у воду із прянощами: для приготування ідеально гострої гірчиці температура має становити 60°C.
Процідити відвар через два шари марлі в чисту ємність. Гірчичний порошок просіяти в миску через густе сито. Додати цукор і сіль, перемішати. Можна додати у воду розламану паличку кориці - двох шматочків завбільшки з ніготь цілком достатньо. Постійно збиваючи вінчиком, поступово вливати в гірчичний порошок гарячу воду, щоб маса мала однорідну консистенцію, без грудочок.
Влити яблучний оцет і олію. Знову перемішати вінчиком. Скуштувати гірчицю і, за потреби, приправити сіллю або чорним перцем.
Перекласти гірчицю в баночку. Закрити її та загорнути у рушник. Залишити за кімнатної температури на добу. Зберігати у холодильнику.
Гірчичне масло з чебрецем
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D0%B3%D1%96%D1%80%D1%87%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B5%20%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE.jpg)
180 г вершкового масла жирністю 82,5%, по 1 ст. ложці діжонської гладкої гірчиці та гірчиці із зернятками, 4 гілочки чебрецю, 2 зубчики часнику, 1 ч. ложка квіткового меду, мелений чорний перець, груба морська сіль.
Дуже дрібно посікти листочки чебрецю із часником (можна потовкти у ступці). Нагріти мед, змішати з гірчицею та розм’якшеним маслом, посолити, поперчити.
Додати чебрець з часником. Перемішати до однорідності та охолодити. Масло готове через добу.
Смакує до запеченої картоплі, моркви, селери.
Оселедцеве масло з гірчицею
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE.jpg)
200 г вершкового масла, 60 г філе солоного оселедця, гірчиця — до смаку, трохи молока.
Вимочити солоний оселедець у молоці впродовж 2 годин.
Протерти його серветкою і подрібнити у блендері.
Додати гірчицю та розм’якшене вершкове масло. Збити у блендері на однорідну масу. Зберігати у холодильнику.