Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ківі вбереже від багатьох хвороб

Зменшує ризик утворення тромбів, має протипухлинну й антиоксидантну дії

Ківі
Ківі

Коли європейці на митниці вперше побачили дивовижної форми «тенісні м’ячики», то так перелякалися, що довелося навіть викликати саперів, оскільки співробітники митниці прийняли ківі за боєприпаси… Ось так 47 років тому актинідія китайська (ківі) з’явилася у Європі, і цей соковитий освіжаючий фрукт увійшов у наше життя.

Назва ківі походить від на­зви австралійської пташ­ки, що зовні нагадує цей фрукт. Попри те, що ківі ро­дом із Китаю, його історія тісно пов’язана з Новою Зеландією. Ця країна є світовим експорте­ром ківі. Існують навіть турис­тичні тури, орієнтовані на закін­чення сезону збирання врожаю. Люди, які це бачили та брали участь у цій події, стверджують, що це незабутнє свято.

Фахівці справедливо назива­ють ківі вітамінною бомбою. Ко­рисні властивості ківі дозволя­ють спалювати шкідливі жири в організмі, очищають судини від тромбів і продовжують жит­тя. Лікарі-дієтологи радять що­дня з'їдати два-три плоди ківі. Таким чином уже через місяць зменшується ризик утворен­ня тромбів та знижується рівень шкідливих жирних кислот у кро­ві.

За своїми корисними власти­востями ківі - чудовий лікар. В одному плоді є чимала кількість вітамінів РР, Е, В1 та В2, крім того, денна доза вітаміну С, який зміц­нює імунну систему, підвищує опірність організму до інфекцій, зміцнює кровоносні судини. У ківі - досить велика кількість ка­лію, магнію (він регулює клітин­ний обмін, а у поєднанні з віта­міном С — підтримує серцевий м’яз); фрукт містить дубильну кислоту та ферменти, що розчи­няють білок.

Нещодавні дослідження по­казали, що ківі має протипух­линну та антиоксидантну дії, по­кращує фізичну працездатність. А в деяких країнах професій­ні спортсмени використовують його як відновлювальний та сти­мулювальний засіб.

Їдять ківі по-різному: дода­ють до м’ясних страв, готу­ють фруктові салати, а також прикрашають ним торти. Їдять ківі і просто так, розрізаючи плід на дві частини та з'їдаючи м’якуш ложечкою разом із цін­ним соком.

Салат із ківі

150 г курячого філе, 120 г твердого сиру, 1 пучок зе­леної цибулі, 1 помідор, 2 яйця, 4 ківі, майонез і сіль — до смаку.

Куряче філе зварити у підсо­леній воді і нарізати кубиками. Викласти на пласку тарілку пер­шим шаром та змастити майо­незом.

Дрібно нарізати зелену цибу­лю і викласти половину зверху на курку. Потім викласти поло­вину натертого твердого сиру. Змастити майонезом.

Кубиками нарізати помідор і викласти на сир, посолити. Та­кож нанести майонез.

Потім викласти зелену ци­булю, що залишилася, і варе­ні яйця, натерті на тертці. Яйця змастити майонезом. Ківі очис­тити та нарізати кубиками. Ви­класти зверху. Обідок зро­бити з твердого сиру. Дати салату просочитися впродовж години.

Канапки з ківі й крабовими паличками

1 багет, 100 г крабових па­личок, 2 ст. ложки вершково­го сиру, 1 ківі, зелень петруш­ки і кропу, 1 зубчик часнику.

Багет нарізати невеликими шматочками. Крабові палички натерти на середній тертці. До сиру додати подрібнену зелень петрушки, кропу і вичавлений часник.

До натертих крабових па­личок додати вершкову сир­ну масу. Добре перемішати.

Змастити тонким шаром кожен шматочок багета.

Плід ківі очистити від шкірки і нарізати кружаль­цями.

Викласти по кружальцю ківі на кожен бутерброд.

Пиріг із ківі й бананом

Для тіста: 160 г борошна, 2 яйця, 160 г цукру, 1 ч. ложка розпушувача, 200 г сметани.

Для начинки: 3 ківі (270 г), 2 банани (320 г).

У миску всипати цукор, дода­ти яйця. Збивати міксером 4−5 хв — до отримання білої пухкої маси.

Викласти до солодкої яєчної суміші всю сметану.

Знову збити всі інґредієнти міксером 30 секунд для кращо­го з'єднання.

До отриманої суміші просіяти все борошно із розпушувачем. Акуратно вимішати з борошном лопаткою, за консистенцією тіс­то має бути як сметана серед­ньої жирності. Почистити ківі та банани. Нарізати фрукти кру­жальцями завтовшки близько 2−3 мм.

Дно роз'ємної форми засте­лити харчовим пергаментом, змастити тонким шаром масла. Викласти спершу на дно фор­ми кружальця ківі по колу. Звер­ху викласти кружальця бананів. Підготовлене тісто викласти на фрукти, рівняючи ложкою по­верхню. Поставити заповне­ну форму у вже розігріту до 180°С духовку, випікати 40−45 хв. Ознакою готовності стане рум’яна поверхня пирога.

Потрібно дати охолонути пи­рогу у формі близько 30 хв. По­тім акуратно вийняти з форми на горизонтальну поверхню, на­крити зверху пласкою тарілкою і перевернути так, щоб фрукто­вий бік випічки виявився зверху. Акуратно зняти пергамент для випічки з ківі, намагаючись не пошкодити цілісність.

Схожі новини