Ківі вбереже від багатьох хвороб
Зменшує ризик утворення тромбів, має протипухлинну й антиоксидантну дії
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/485281/kivi.jpg)
Коли європейці на митниці вперше побачили дивовижної форми «тенісні м’ячики», то так перелякалися, що довелося навіть викликати саперів, оскільки співробітники митниці прийняли ківі за боєприпаси… Ось так 47 років тому актинідія китайська (ківі) з’явилася у Європі, і цей соковитий освіжаючий фрукт увійшов у наше життя.
Назва ківі походить від назви австралійської пташки, що зовні нагадує цей фрукт. Попри те, що ківі родом із Китаю, його історія тісно пов’язана з Новою Зеландією. Ця країна є світовим експортером ківі. Існують навіть туристичні тури, орієнтовані на закінчення сезону збирання врожаю. Люди, які це бачили та брали участь у цій події, стверджують, що це незабутнє свято.
Фахівці справедливо називають ківі вітамінною бомбою. Корисні властивості ківі дозволяють спалювати шкідливі жири в організмі, очищають судини від тромбів і продовжують життя. Лікарі-дієтологи радять щодня з'їдати два-три плоди ківі. Таким чином уже через місяць зменшується ризик утворення тромбів та знижується рівень шкідливих жирних кислот у крові.
За своїми корисними властивостями ківі - чудовий лікар. В одному плоді є чимала кількість вітамінів РР, Е, В1 та В2, крім того, денна доза вітаміну С, який зміцнює імунну систему, підвищує опірність організму до інфекцій, зміцнює кровоносні судини. У ківі - досить велика кількість калію, магнію (він регулює клітинний обмін, а у поєднанні з вітаміном С — підтримує серцевий м’яз); фрукт містить дубильну кислоту та ферменти, що розчиняють білок.
Нещодавні дослідження показали, що ківі має протипухлинну та антиоксидантну дії, покращує фізичну працездатність. А в деяких країнах професійні спортсмени використовують його як відновлювальний та стимулювальний засіб.
Їдять ківі по-різному: додають до м’ясних страв, готують фруктові салати, а також прикрашають ним торти. Їдять ківі і просто так, розрізаючи плід на дві частини та з'їдаючи м’якуш ложечкою разом із цінним соком.
Салат із ківі
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%20%D0%B7%20%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%96.jpg)
150 г курячого філе, 120 г твердого сиру, 1 пучок зеленої цибулі, 1 помідор, 2 яйця, 4 ківі, майонез і сіль — до смаку.
Куряче філе зварити у підсоленій воді і нарізати кубиками. Викласти на пласку тарілку першим шаром та змастити майонезом.
Дрібно нарізати зелену цибулю і викласти половину зверху на курку. Потім викласти половину натертого твердого сиру. Змастити майонезом.
Кубиками нарізати помідор і викласти на сир, посолити. Також нанести майонез.
Потім викласти зелену цибулю, що залишилася, і варені яйця, натерті на тертці. Яйця змастити майонезом. Ківі очистити та нарізати кубиками. Викласти зверху. Обідок зробити з твердого сиру. Дати салату просочитися впродовж години.
Канапки з ківі й крабовими паличками
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8%20%D0%B7%20%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%96.jpg)
1 багет, 100 г крабових паличок, 2 ст. ложки вершкового сиру, 1 ківі, зелень петрушки і кропу, 1 зубчик часнику.
Багет нарізати невеликими шматочками. Крабові палички натерти на середній тертці. До сиру додати подрібнену зелень петрушки, кропу і вичавлений часник.
До натертих крабових паличок додати вершкову сирну масу. Добре перемішати.
Змастити тонким шаром кожен шматочок багета.
Плід ківі очистити від шкірки і нарізати кружальцями.
Викласти по кружальцю ківі на кожен бутерброд.
Пиріг із ківі й бананом
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/03/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D1%96%D0%B3%20%D0%B7%20%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%96.jpg)
Для тіста: 160 г борошна, 2 яйця, 160 г цукру, 1 ч. ложка розпушувача, 200 г сметани.
Для начинки: 3 ківі (270 г), 2 банани (320 г).
У миску всипати цукор, додати яйця. Збивати міксером 4−5 хв — до отримання білої пухкої маси.
Викласти до солодкої яєчної суміші всю сметану.
Знову збити всі інґредієнти міксером 30 секунд для кращого з'єднання.
До отриманої суміші просіяти все борошно із розпушувачем. Акуратно вимішати з борошном лопаткою, за консистенцією тісто має бути як сметана середньої жирності. Почистити ківі та банани. Нарізати фрукти кружальцями завтовшки близько 2−3 мм.
Дно роз'ємної форми застелити харчовим пергаментом, змастити тонким шаром масла. Викласти спершу на дно форми кружальця ківі по колу. Зверху викласти кружальця бананів. Підготовлене тісто викласти на фрукти, рівняючи ложкою поверхню. Поставити заповнену форму у вже розігріту до 180°С духовку, випікати 40−45 хв. Ознакою готовності стане рум’яна поверхня пирога.
Потрібно дати охолонути пирогу у формі близько 30 хв. Потім акуратно вийняти з форми на горизонтальну поверхню, накрити зверху пласкою тарілкою і перевернути так, щоб фруктовий бік випічки виявився зверху. Акуратно зняти пергамент для випічки з ківі, намагаючись не пошкодити цілісність.