Передплата 2024 ВЗ

«А по тій коляді будьте в мирі та добрі»

Новояворівська громада збирає кошти на придбання БТР для захисників

Фото автора
Фото автора

Величним благодійним дійством «А по тій коляді будьте в мирі та добрі» завершила Різдвяні святкування Новояворівська громада. У засніженому святково прибраному дворику зібралися творчі колективи з усіх старостатів Новояворівської громади.

У Палаці культури «Кристал» розповіли: «Урочистою ходою разом з новояворівським місь­ким головою Володимиром Ма­целюхом та священниками усіх церков учасники дійства виру­шили до пам’ятного знака «Ге­роям Майдану», щоб відда­ти шану усім полеглим Героям України, — тут творчі колективи виконали коляду «Сумний свя­тий вечір…».

Загалом святкова програма у дворику Палацу культури «Крис­тал» тривала понад чотири го­дини і була цікавою — звучали давно забуті давні та сучасні ко­ляди, різдвяні пісні у виконанні церковних хорів, вокальних ан­самблів, окремих виконавців та оркестрів. Приємно дивували глядачів різдвяні вертепи. Зага­лом у святі взяли участь понад двадцять колективів з яворово­го краю.

Свято супроводжував благо­дійний ярмарок. Гостинні гос­подині, якими славиться край, приготували найрізноманітні­ші смаколики, напої та гаря­чі страви. Кожен з присутніх міг почастуватися смачною греча­ною кашею, приготовленою на­шими військовими. Звісно ж, що не обійшлося і без славнозвіс­ного Яворівського пирога, який внесений до Списку нематері­ального культурного надбання України.

Кошти, добровільні пожерт­ви, зібрані під час дійства, пе­редадуть на придбання БТР для військових Яворівської ТО. Збір на БТР у яворовому краї оголо­сили у січні. Два тижні знадоби­лося громаді краю, щоб зібра­ти перший мільйон на БТР. До збору коштів активно долучили­ся колядники, щедрувальники, церкви, підприємці, окремі гро­мадяни, а також відомий волон­тер, 8-річний Юрій Напора. Юрій з батьком дарували чудові піс­ні прихожанам церкви Успен­ня Пресвятої Богородиці у селі Страдчі.

У Благодійному фонді «Яво­рівщина» повідомили, що вже зібрали на БТР 1 мільйон 700 ти­сяч гривень із потрібних 2 млн гривень. Долучайтеся — за зі­брані кошти закуплять для воїнів надійний транспорт для безпеч­нішого пересування на фронті.

Гречка з м’ясом (від військових)

300 г м’яса, 1 морквина, 1 склянка гречки, 2 склянки води, олія — для обсмажуван­ня, 1 цибулина, сіль — до смаку.

М’ясо добре вимити, нарі­зати на невеликі шматки. Цибу­лю і моркву почистити, натерти моркву, цибулю посікти.

На пательні з розігрітою олі­єю трохи обсмажити м’ясо на сильному вогні. До нього дода­ти моркву і цибулю, зменшити вогонь і обсмажити на меншому вогні. Трішки посолити.

До майже готового м’яса до­дати промиту гречку, влити гаря­чу воду. Перемішати і, збільшив­ши вогонь, прокип’ятити 5 хв, не накриваючи кришкою. Після цього щільно накрити кришкою, вогонь зменшити максимально і млоїти до готовності, допоки по­вністю не вбереться вода.

Тістечка «Ескімо»

250 г вершків (30%), 200 г домашнього сиру, 12 г желатину, 60 мл води, 120 мл молока, 120 г цукру, 50 г конфітюру, 300 г шоко­ладу, 4 ст. ложки олії.

Желатин залити холодною водою на 20−30 хв, щоб він на­бух. Молоко з'єднати з цукром, довести до кипіння, постійно перемішуючи, до розчинення цукру. Коли молоко закипить, зняти його з вогню і додати в гарячу масу желатин. Поміша­ти, щоб він розчинився. Осту­дити до кімнатної температури.

Підготувати формочки у ви­гляді ескімо. Поставити в них палички. Вершки з'єднати зі сиром і трохи збити на од­норідну густу консистенцію. Вмішати молочну желатино­ву масу у сирний крем. Збива­ти не треба, просто вимішати. Отриману масу розлити у під­готовлені формочки і додати трішки ягідної начинки всере­дину за допомогою кондитер­ського мішка. Поставити у мо­розилку на 6−8 год, щоб вони застигли. Для глазурі полама­ти шоколад на шматки і дода­ти трішки олії. Розтопити, по­мішуючи. Шоколадну глазур остудити і перелити у високу склянку. Ескімо вийняти з фор­мочок, занурити у шоколад­ну глазур і відразу викласти на пергамент. Поставити на дея­кий час у холодильник.

Схожі новини