Овоч з ароматом весняної зелені
Селера знизить тиск, допоможе схуднути і посилить потенцію
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/483885/selera.jpg)
Походить вона від дикої рослини, що трапляється в Європі й Азії в болотистій місцевості. Спершу її використовували як лікувальну рослину, вона слугувала оздобою столу. Лише в XVII столітті селера стала популярним овочем. Її вирощують у двох різновидах: стеблову і кореневу.
У селері є унікальна комбінація мінералів, кислот і клітковини, яка сприяє стабільності клітин організму людини. У 100 г лише 18 ккал, а харчових волокон багато, тому соковите стебло стимулює травлення. Суп із селери фігурує у всіх системах схуднення. Давно помічено властивість селери посилювати чоловічу потенцію, а сьогодні ця здатність знайшла пояснення — високий вміст гормону андростерону. Жінкам селера теж корисна: у ній є апіол — рослинний аналог естрогену.
У китайській медицині селеру використовували як ліки від гіпертонії. Дослідження підтвердили наявність у селері сполук, які регулюють артеріальний тиск.
Селера містить вітамін С, що впливає на нашу імунну систему, зміцнюючи протистояння запаленням і застудам. Цілющі властивості має насамперед сира селера. Вона корисна хворому шлунку, у випадках ревматизму, ожиріння, захворювання сечового міхура. Салати та сік із селери є чудовим засобом для підтримування доброго самопочуття (очищають організм від токсинів). Компрес із соку селери допоможе від синців та подряпин.
Селера надає особливого аромату будь-яким стравам. У засмажку для супу додайте не лише звичні моркву та цибулю, а й дрібно нарізане стебло селери — він зробить його ароматнішим. Нарізаний кубиками корінь селери можна запекти в духовці разом з птицею. Пюре із селери значно цікавіше за картопляне — повітряне, без крохмального присмаку, з дивовижним ароматом весняної зелені. Заправляти пюре можна, як і картоплю, вершками чи маслом. З вареного кореня селери вийде чудовий суп-пюре чи крем-суп.
У кореневої селери слід зрізати всі вузлики, загрубілі частини та зелень під шкіркою — смаку вони не додадуть, а зіпсувати страву можуть. Очищену бульбу селери потрібно відразу ж покласти в миску з підкисленою холодною водою, щоб вона не потемніла на повітрі. Для салатів її нарізають тонкою соломкою або натирають на грубій тертці.
Бланшована селера стає м’якшою і частково втрачає різкуватий смак.
Стеблову селеру додають у салати сирою. Перед нарізанням слід зняти овочечисткою усі жилки з поверхні стебел. Нарізати стебла бажано тонко, поперек або злегка навскіс.
Класичним салатом із селери є салат Волдорф. Сьогодні на його основі створено безліч варіацій салатів з селерою: з виноградом та журавлиною, куркою та креветками, різними горіхами та всілякими заправками.
Салат із селери й апельсина
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/02/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82.jpg)
3 стебла селери, 1 апельсин, 2 яблука, 30 г очищених волоських горіхів, 100 г нежирної сметани (або йогурту).
Помити яблука, стебла селери та апельсин. Волоські горіхи дрібно посікти ножем.
Стебла селери нарізати невеликими шматочками.
Апельсин очистити, розібрати на часточки і кожну нарізати на маленькі шматочки. Яблука очистити від шкірки і вирізати серцевину. Яблучну м’якоть нарізати невеликими кубиками.
У миску викласти шматочки селери, кубики яблук, апельсина. Додати подрібнені волоські горіхи. Також додати сметану чи йогурт. Перемішати і розкласти у порційні тарілки.
Крем-суп з селерою і грушами
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/02/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC%20%D1%81%D1%83%D0%BF.jpg)
700−800 г кореня селери, 2 великі зубчики часнику, 3−4 цибулини-шалот (або 1−2 ріпчасті цибулини), 4 груші твердих сортів, 1 ст. ложка оливкової олії, кілька гілочок петрушки, 2 ч. ложки свіжого натертого імбиру, 1 л овочевого бульйону.
Цибулю і часник очистити і дрібно нарізати. У великому посуді розігріти оливкову олію, додати імбир, овочі та обсмажувати суміш до м’якості.
Корінь селери та груші очистити і нарізати кубиками, покласти їх у каструлю до овочів та залити овочевим бульйоном. Дочекатися закипання, варити суп до м’якості селери. Збити блендером, після чого посолити і додати свіжу зелень.
Подавати гарячим, за бажання з грінками із сирною «шапочкою».
Фарширована селера
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/02/%D1%84%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0.jpg)
2 середні корені селери, 200 г бринзи або іншого сиру, що добре запікається, 1 склянка рису жасмин, 1 солодкий перець, 2 великі цибулини, 4 зубчики часнику, 50 г кеш’ю, 1 пучок зелені, 4 ст. ложки пряженого масла, 0,5 ч. ложки порошку карі, сіль, мелений чорний і білий перець.
Зварити селеру в шкірці у киплячій підсоленій воді, 20 хв. Очистити, нарізати кружальцями завтовшки 2,5 см.
Розігріти духовку до 170°С. Застелити форму для запікання пергаментом.
Очистити і дрібно нарізати солодкий перець, цибулю і часник. Обсмажити у маслі на сильному вогні, помішуючи, 5 хв. Додати карі, перемішати, зняти із вогню.
Посікти горіхи досить дрібно. Зварити рис у великій кількості окропу, 15 хв. Відкинути на сито, змішати зі смаженими овочами та посіченими горіхами.
Вийняти ложкою частину м’якоті з кожного кореня селери, додати до начинки. Нафарширувати селеру начинкою, розкласти на деку, поставити в духовку на 15 хв.
Розкришити бринзу, змішати із посіченою зеленню. Посипати сиром, поставити у духовку ще на 5−7 хв.