Передплата 2024 «Добра кухня»

Аби хлопцям було солодко

Після переїзду з гарячої точки до Запоріжжя Марина Гармаш готує для воїнів

Кулінарка Марина Гармаш (зліва) і волонтерка Олена Шевчук.
Кулінарка Марина Гармаш (зліва) і волонтерка Олена Шевчук.

«Люди, які з’являються у моєму житті, надихають на Перемогу і дарують віру в те, що українці - найкращі люди у світі», — розповіла волонтерка із Запоріжжя Олена Шевчук. Доля звела її з Мариною Гармаш, яка приїхала з родиною до Запоріжжя зі села під Оріховим.

Кілька місяців Марина з родиною жили під об­стрілами без світла й газу. Але зранку прокидалася, роз­палювала мангал і «чаклува­ла»: готувала їжу для всього села, варила чай, каву… Під об­стрілами разом з дітьми сади­ла город… Коли обстріли стали постійними, Марина разом з ді­тьми переїхала до Запоріжжя.

Марина Гармаш у Фейсбу­ці веде кулінарну групу «Сімей­ні рецепти», де ділиться своїми авторськими секретами й на­вчає інших. Для поранених За­порізького військового госпіта­лю готує і передає смаколики.

Ніколи в житті не готувала так багато печива, одразу аж 11 порцій. Це різноманітне пе­чиво — шоколадне, лимонне, малинове. Пісне печиво при­готувала спеціально для тих, кому не можна багато цукру. Не обійшлося без улюблено­го багатьма тортика «Наполе­он». Додатково купила цукерок, кави, чаю, яблук, апельсинів, мандаринів, лимонів. Переда­ла пакунки зі смаколиками у на­дійні руки волонтерів, які завез­ли гостинці бійцям у госпіталь.

Марина Гармаш подякувала кожному, хто долучився фінан­сово, і навіть тим, хто просто прочитав пост.

Наша добра справа — проєкт «Солодкі гостинці для хлопців» триває, адже хлопці чекають. У госпіталі завжди раді смачним частункам.

«Наполеон»

Для тіста: 400 г маргари­ну (масла), 3−4 ст. ложки цу­кру, 2−3 ст. ложки сметани, 1 яйце, 2 ст. ложки оцту 9%, по дрібці солі і соди, 30−50 мл води, 5 склянок борош­на (склянка 200 мл без гірки) + для припорошування столу.

Для крему: 2 л молока, 2 склянки цукру, 1 пачка ваніль­ного цукру, 5−6 яєць, 5−6 ст. ложок борошна, 100 г масла.

Просіяти борошно, додати маргарин або масло кімнатної температури (нарізане на шма­точки), сметану, розтерти рука­ми. Збити яйця з цукром і сіллю. З'єднати з борошном і маргари­ном (маслом), додати дрібку соди і оцет, замісити тісто, в кінці замі­шування влити воду. Тісто м’яке, трохи приставатиме до рук.

Стіл злегка припорошити бо­рошном, розділити тісто на не­великі кульки — 12−13 шт.

Прикрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 2 год, можна зробити тісто звечо­ра і залишити до ранку.

Кульку тіста з холодильника тонко розкачати, перекласти на деко, зробити проколи видел­кою по коржу. Всі кульки тіста з холодильника відразу не вийма­ти, а лише по одній. Деко зма­щувати лише для першого кор­жа. Випікати тоненький корж у розігрітій до 190−200°С духовці 3−5 хв, до гарного рум’яного ко­льору.

Для крему яйця ретельно збити з цукром і ванільним цу­кром. Додати борошно і ре­тельно перемішати на однорід­ну масу без грудочок. Поступово влити близько 1 л молока і добре перемішати.

Заварний крем краще варити в алюмінієвій каструлі. У кастру­лю додати молочно-яєчну суміш і молоко, що залишилося, пе­ремішати і варити, постійно по­мішуючи. На початку маса буде рідкою, але через 10 хв почне гуснути. Як тільки крем почне за­кипати (пихкати як манка), дати йому прокипіти ще 2−3 хв. Зня­ти з плити, у теплий крем дода­ти масло кімнатної температури і збити за допомогою міксера.

На кожен корж нанести крем. Перемащувати краще одразу гарячим кремом. 1−2 коржі за­лишити для посипання торта. Залишити торт на 1−2 год за кім­натної температури, потім по­ставити в холодильник, кра­ще на ніч. Можна заморожувати торт порційно в контейнері.

Схожі новини