Заливне із судака: класика святкового столу
Ніжне філе судака в прозорому ароматному бульйоні — традиційна страва, яка прикрасить будь-яке свято. Секрет ідеального заливного — правильно зварений бульйон і вдале поєднання спецій
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/481184/sudak.jpg)
- Риба ціла або рибне філе,
- морква,
- цибуля ріпчаста,
- перець чорний мелений,
- перець чорний горошком,
- лавровий лист, сіль,
- желатин і лимон.
Судака чистимо, миємо й потрошимо. Розділяємо тушку риби на філе. Відокремлюємо філе від кісток. З кісток хребта та голови варимо бульйон. Кладемо в нього очищену моркву і ріпчасту цибулю. Доводимо до кипіння і знімаємо піну. Варимо 30 хв. Кладемо перець чорний горошком, лавровий лист. Солимо і перчимо до смаку.
Отриманий бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі. Філе судака розрізаємо на невеликі шматочки. Варимо філе в процідженому бульйоні 10 хв. Відвареного судака дістаємо з каструлі і охолоджуємо. А бульйон знову проціджуємо. Для того, щоб отримати прозорий бульйон, потрібно зробити так зване відтягнення яєчним білком. Білок потрібно збити на круту піну і проварити з рибним бульйоном. Так проробити кілька разів. Швидкорозчинний желатин замочуємо в холодній воді хвилин на 10−15. Додаємо в гарячий рибний бульйон і перемішуємо до повного розчинення. Бульйон охолоджуємо. Його можна злегка підкислити лимонним соком. Викладаємо вистиглі шматочки судака на блюдо і заливаємо рибним бульйоном. Заливне із судака прикрашаємо на свій смак.