Святвечірні страви — на передову
Їх готують господині із Золочівщини
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/480737/volontery.jpg)
Війна триває, і небайдужі жителі громади села Журатина та довколишніх сіл, що у Золочівському районі Львівської області, роблять усе, щоб підтримати ЗСУ.
Місцева господиня-волонтерка Уляна Бандурович розповідає, що багато людей допомагають ґаздиням, які готують смаколики для бійців, фінансами, продуктами, добрим словом. Допомагають ті, які часто просять не називати їхніх імен, прізвищ. Долучаються усі - колектив на роботі, односельці, друзі, рідні. Залишають усе і йдуть готувати на штурмову кухню.
— Ми гідно тримаємо тил. Кожні ваші 20−50−100 гривень на карту — це величезна допомога, — зауважує Уляна Бандурович.
Нещодавно журатинські волонтери повернулись з чергової поїздки на схід і розповіли, що хлопці дуже дякували за щедрого святого Миколая.
Того разу їм завезли чоботи, флісові блузи, ліхтарики, спальники, пічки та балончики до них, окопні свічки, малюнки, сувеніри, болгарку, рукавиці, солодощі та смаколики. Діти писали листи, малювали малюнки.
Окрім місцевих мешканців, доклалася громада зі села Сторонибаби разом із отцем Олегом, Благодійний фонд «Українська нескорена нація», а також друзі з-за кордону.
Зараз громада активно готується до наступної поїздки. Місцеві волонтери уже збирають передачі від рідних для ЗСУ. Уляна Бандурович розповіла, що днями говорила із нашим захисником, який зараз на сході.
— Питаю, чи буде у них Святвечір? У відповідь почула: «Буде, звісно. Адже знаємо, що ви його нам зготуєте». Я ж відповіла: «Зробимо». Буде кутя з маком, медом і горішками, пампушки з вишнями і маком, вареники, зробимо рибу. А ще буде смачний вінегрет, який сподобався хлопцям у виконанні наших господинь. Передамо овочі, закрутки, помідори, смачні грибочки. Адже дуже хочеться, щоб вони у цей вечір згадали про свій дім, про рідних, батьків, дітей і, звісно ж, відчули диво Різдва.
Запечена скумбрія
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B1%D1%80%D1%96%D1%8F.jpg)
2 скумбрії, невеликий пучок петрушки, 2 зубчики часнику, 2 ст. ложки олії, 1 лимон, сіль і перець — до смаку.
Скумбрію розморозити і почистити, помити та витерти паперовим рушником.
Лимон помити і нарізати тонесенькими кружальцями. Вийняти кісточки і розрізати на дві частини.
В окремій тарілці змішати сік лимона, посічену зелень, олію і подрібнений часник. Цією масою фарширувати скумбрії.
На кожній рибі зробити кілька неглибоких надрізів ножем і вкласти в них шматочок лимона.
Деко застелити фольгою і викласти рибу. Накрити її зверху фольгою.
Запікати у розігрітій до 180°С духовці 25−30 хв. Тоді зняти фольгу і зарум’янити ще впродовж 5−10 хв.
Бендерики на передову
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg)
Для тіста: 1 л молока, 5 яєць, 4 ст. ложки олії, пів ч. ложки солі, 2−3 ст. ложки цукру, 400 г борошна.
Для начинки: 600 г фаршу, 1−2 цибулини, сіль, перець — до смаку, 1 ст. ложка води.
Додатково: 2 яйця, пів ст. ложки молока або води, олія — для смаження.
Усі інґредієнти для тіста заздалегідь вийняти з холодильника, щоб вони були кімнатної температури.
Змішати їх у глибокій мисці до однорідності, додати просіяне борошно в декілька етапів.
Розігріти пательню з олією.
Налити ополоник тіста і розподілити рівним шаром по поверхні. Коли краї трохи підрум'яняться, перевернути за допомогою лопатки на інший бік і смажити близько хвилини. Перекласти млинець на тарілку і смажити решту.
Для начинки змішати фарш з натертою цибулею, посолити, поперчити до смаку і додати трохи води, щоб він став ніжнішим і соковитішим.
Розрізати млинець на дві частини, тонким шаром намастити фарш на одну половину і згорнути трикутником.
У невеликій мисці збити виделкою яйця, додати трохи води або молока. Занурити кожен бендерик в яєчну суміш і смажити на пательні з олією до золотистої скоринки — по 2−3 хвилини з кожного боку.