Передплата 2024 «Добрий господар»

Святвечірні страви — на передову

Їх готують господині із Золочівщини

Фото автора
Фото автора

Війна триває, і небайдужі жителі громади села Журатина та довколишніх сіл, що у Золочівському районі Львівської області, роблять усе, щоб підтримати ЗСУ.

Місцева господиня-волон­терка Уляна Бандурович роз­повідає, що багато людей допомагають ґаздиням, які го­тують смаколики для бійців, фі­нансами, продуктами, добрим словом. Допомагають ті, які часто просять не називати їх­ніх імен, прізвищ. Долучаються усі - колектив на роботі, одно­сельці, друзі, рідні. Залишають усе і йдуть готувати на штурмо­ву кухню.

— Ми гідно тримаємо тил. Кожні ваші 20−50−100 гривень на карту — це величезна допо­мога, — зауважує Уляна Банду­рович.

Нещодавно журатинські во­лонтери повернулись з черго­вої поїздки на схід і розпові­ли, що хлопці дуже дякували за щедрого святого Миколая.

Того разу їм завезли чобо­ти, флісові блузи, ліхтарики, спальники, пічки та балончики до них, окопні свічки, малюн­ки, сувеніри, болгарку, рука­виці, солодощі та смаколики. Діти писали листи, малювали малюнки.

Окрім місцевих мешкан­ців, доклалася громада зі села Сторонибаби разом із отцем Олегом, Благодійний фонд «Українська нескорена нація», а також друзі з-за кордону.

Зараз громада активно го­тується до наступної поїздки. Місцеві волонтери уже збира­ють передачі від рідних для ЗСУ. Уляна Бандурович розпо­віла, що днями говорила із на­шим захисником, який зараз на сході.

— Питаю, чи буде у них Святвечір? У відповідь почу­ла: «Буде, звісно. Адже знає­мо, що ви його нам зготуєте». Я ж відповіла: «Зробимо». Буде кутя з маком, медом і горішка­ми, пампушки з вишнями і ма­ком, вареники, зробимо рибу. А ще буде смачний вінегрет, який сподобався хлопцям у ви­конанні наших господинь. Пе­редамо овочі, закрутки, помі­дори, смачні грибочки. Адже дуже хочеться, щоб вони у цей вечір згадали про свій дім, про рідних, батьків, дітей і, звісно ж, відчули диво Різдва.

Запечена скумбрія

2 скумбрії, невеликий пучок петрушки, 2 зубчи­ки часнику, 2 ст. ложки олії, 1 лимон, сіль і перець — до смаку.

Скумбрію розморозити і по­чистити, помити та витерти па­перовим рушником.

Лимон помити і нарізати то­несенькими кружальцями. Ви­йняти кісточки і розрізати на дві частини.

В окремій тарілці зміша­ти сік лимона, посічену зе­лень, олію і подрібнений час­ник. Цією масою фарширувати скумбрії.

На кожній рибі зробити кіль­ка неглибоких надрізів ножем і вкласти в них шматочок лимо­на.

Деко застелити фольгою і викласти рибу. Накрити її звер­ху фольгою.

Запікати у розігрітій до 180°С духовці 25−30 хв. Тоді зняти фольгу і зарум’янити ще впродовж 5−10 хв.

Бендерики на передову

Для тіста: 1 л молока, 5 яєць, 4 ст. ложки олії, пів ч. ложки солі, 2−3 ст. ложки цу­кру, 400 г борошна.

Для начинки: 600 г фар­шу, 1−2 цибулини, сіль, пе­рець — до смаку, 1 ст. лож­ка води.

Додатково: 2 яйця, пів ст. ложки молока або води, олія — для смаження.

Усі інґредієнти для тіста за­здалегідь вийняти з холодиль­ника, щоб вони були кімнатної температури.

Змішати їх у глибокій мисці до однорідності, додати просіяне борошно в декілька етапів.

Розігріти пательню з олією.

Налити ополоник тіста і розподілити рівним шаром по поверхні. Коли краї тро­хи підрум'яняться, перевер­нути за допомогою лопатки на інший бік і смажити близько хвилини. Перекласти млинець на тарілку і смажити решту.

Для начинки змішати фарш з натертою цибулею, посоли­ти, поперчити до смаку і до­дати трохи води, щоб він став ніжнішим і соковитішим.

Розрізати млинець на дві частини, тонким шаром намас­тити фарш на одну половину і згорнути трикутником.

У невеликій мисці збити ви­делкою яйця, додати трохи води або молока. Занурити ко­жен бендерик в яєчну суміш і смажити на пательні з олією до золотистої скоринки — по 2−3 хвилини з кожного боку.

Схожі новини