Редька — незаслужено забутий суперфуд
Має протимікробну дію, корисна за авітамінозу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/476332/redka.jpg)
Восени в магазинах і на ринках з’являється новий урожай редьки — чорної, білої, а також японський дайкон і маргеланська — із зеленим відтінком.
За своїми антимікробними властивостями вона дасть фори багатьом лікам та санітайзерам. Редька зміцнює імунітет, покращує метаболізм, допомагає швидше скинути вагу та чудодійно діє на шкіру, адже у ній є ретинол та ніацин, вітаміни А, В, С, РР, мікроелементи калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо — це справжній суперфуд, незаслужено забутий.
Батьківщиною редьки вважають Єгипет, там з її насіння робили олію та годували робітників, які будували піраміди. Її зображення вчені знайшли навіть на піраміді Хеопса в Єгипті. Пізніше з Єгипту вона перекочувала до Стародавньої Греції, а потім до Європи.
За своїм забарвленням редька буває червоного, рожевого, білого, зеленого, чорного та фіолетового кольорів. Найкориснішою є чорна редька, хоч вона гірка і жорстка. Цей сорт має багато антисептичних властивостей. За правильного приготування вона потішить своїм смаком. Біла редька має ніжніший смак порівняно з чорною і містить чимало аскорбінової кислоти. Редька дайкон дуже популярна у Японії. Іноді коренеплоди досягають ваги 16−17 кг.
Редьку дуже корисно вживати взимку та навесні за нестачі в організмі вітамінів і мінеральних солей. Редька має значну протимікробну дію.
Цілющі властивості редьки використовують за наявності невралгії, недокрів'я, кашлюку, подагри, метеоризму, від глистів, холециститу, закрепів. Вживання редьки сприяє утворенню жовчі, стимулює роботу травних залоз, покращує кишкову перистальтику, а також підвищує апетит.
Сік чорної редьки з медом — чудовий засіб проти кашлю та проблем із бронхами. Терту редьку застосовують у народній медицині для полегшення радикулітних болів.
Компреси, просочені соком редьки, горілки та кухонної солі, знімуть суглобові болі у випадках ревматизму та подагри. Чистий сік редьки має антисептичні властивості і добре зміцнює волосся.
Редьку можна вживати свіжою, вареною, маринованою. Крім самих коренеплодів, приготувати корисні страви можна з додаванням квіток, листя, насіння та стручків редьки. Їх додають у різні перші страви та овочеві салати.
У кулінарії редьку додають у всілякі закуски, салати, супи, окрошку, борщ, овочеві та м’ясні страви. Її краще змішувати з іншими продуктами: медом, сіллю, морквою, яблуками, овочевими відварами, сметаною, знежиреним йогуртом.
Добре поєднується редька з м’ясом на грилі, птицею і навіть кальмарами, а деякі професіонали готують із нею запечені бутерброди з помідорами та сиром.
Салат з редькою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%20%D0%B7%20%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D1%8E.jpg)
400 г яловичого фаршу, 2 яйця, 2 зелені редьки, 2 цибулини, 2 стебла зеленої цибулі, 2 гілочки петрушки, 100 г майонезу, 6 ст. ложок олії, мелений чорний перець, сіль.
Нарізати очищену редьку товстою соломкою. Щоб позбутися гіркоти, залити редьку холодною перевареною водою на 15 хв. Злити воду, редьку посолити і залишити ще на 5 хв. Сполоснути і відтиснути скибочки.
Зварити і очистити яйця. Нарізати їх невеликими кубиками. Посікти зелену цибулю та петрушку.
Нарізати цибулю кільцями. У великій пательні розігріти 3 ст. ложки олії і обсмажити кільця цибулі до золотистого кольору. Перекласти цибулю на паперові рушники, щоб позбутися зайвої олії.
У ту ж пательню влити решту олії. Викласти фарш і обсмажувати, постійно помішуючи та розминаючи грудки лопаткою, 10 хв. Посолити, приправити перцем і трохи остудити.
У великий салатник викласти редьку, фарш, яйця, смажену цибулю і зелень. Заправити майонезом і обережно перемішати.
Маринована редька
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8C%D0%BA%D0%B0.jpg)
4 зелені редьки, 100 мл оцту 9%, 2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка меленої куркуми, 2 лаврові листки, 3 бутони гвоздики, 10 горошин чорного перцю, 4 горошини духмяного перцю.
Влити в сотейник 400 мл води. Додати сіль, цукор, лаврове листя, обидва види перцю та гвоздику і довести на сильному вогні до кипіння. Зменшити нагрівання, всипати куркуму і влити оцет. Знову довести до кипіння та зняти з вогню.
Нарізати редьку половинками кружалець і покласти у гарячий маринад. Остудити до кімнатної температури, перелити в банку з кришкою і поставити на 24 год у холодильник. Подавати як холодну закуску.
Смажена редька
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/11/%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8C%D0%BA%D0%B0.jpg)
2 зелені редьки, 100 мл олії, 1 зубчик часнику, 1 червоний гострий перець, мелений чорний перець, сіль.
Нарізати редьку тонкими кружальцями. Залити холодною перевареною водою і залишити на 15 хв. Злити воду, редьку посолити і залишити ще на 5 хв. Сполоснути та обсушити паперовими рушниками.
У глибокій пательні розігріти олію із зубчиком часнику. Вичавити часник і смажити редьку невеликими партіями до золотистого кольору. Готові скибочки викладати на тарілку, застелену паперовими рушниками для видалення надлишків олії.
Посипати редьку дрібно нарізаним гострим перцем, трохи посолити і поперчити. Подавати як гарячу закуску або гарнір.