Передплата 2024 «Добрий господар»

Редька — незаслужено забутий суперфуд

Має протимікробну дію, корисна за авітамінозу

Редька
Редька

Восени в магазинах і на ринках з’являється новий урожай редьки — чорної, білої, а також японський дайкон і маргеланська — із зеленим відтінком.

За своїми антимікроб­ними властивостями вона дасть фори багатьом лікам та санітайзерам. Редь­ка зміцнює імунітет, покращує метаболізм, допомагає швид­ше скинути вагу та чудодійно діє на шкіру, адже у ній є рети­нол та ніацин, вітаміни А, В, С, РР, мікроелементи калій, каль­цій, магній, натрій, фосфор, за­лізо — це справжній суперфуд, незаслужено забутий.

Батьківщиною редьки вважа­ють Єгипет, там з її насіння ро­били олію та годували робіт­ників, які будували піраміди. Її зображення вчені знайшли на­віть на піраміді Хеопса в Єгипті. Пізніше з Єгипту вона перекочу­вала до Стародавньої Греції, а потім до Європи.

За своїм забарвленням редь­ка буває червоного, рожевого, білого, зеленого, чорного та фіолетового кольорів. Найкорис­нішою є чорна редька, хоч вона гірка і жорстка. Цей сорт має ба­гато антисептичних властивос­тей. За правильного приготуван­ня вона потішить своїм смаком. Біла редька має ніжніший смак порівняно з чорною і містить чимало аскорбінової кислоти. Редька дайкон дуже популярна у Японії. Іноді коренеплоди дося­гають ваги 16−17 кг.

Редьку дуже корисно вжива­ти взимку та навесні за нестачі в організмі вітамінів і мінеральних солей. Редька має значну про­тимікробну дію.

Цілющі властивості редьки використовують за наявності невралгії, недокрів'я, кашлюку, подагри, метеоризму, від глис­тів, холециститу, закрепів. Вжи­вання редьки сприяє утворенню жовчі, стимулює роботу травних залоз, покращує кишкову пе­ристальтику, а також підвищує апетит.

Сік чорної редьки з медом — чудовий засіб проти кашлю та проблем із бронхами. Терту редьку застосовують у народній медицині для полегшення ради­кулітних болів.

Компреси, просочені со­ком редьки, горілки та кухонної солі, знімуть суглобові болі у ви­падках ревматизму та подагри. Чистий сік редьки має антисеп­тичні властивості і добре зміц­нює волосся.

Редьку можна вживати сві­жою, вареною, маринованою. Крім самих коренеплодів, при­готувати корисні страви можна з додаванням квіток, листя, на­сіння та стручків редьки. Їх до­дають у різні перші страви та овочеві салати.

У кулінарії редьку дода­ють у всілякі закуски, салати, супи, окрошку, борщ, овочеві та м’ясні страви. Її краще змішува­ти з іншими продуктами: медом, сіллю, морквою, яблуками, ово­чевими відварами, сметаною, знежиреним йогуртом.

Добре поєднується редька з м’ясом на грилі, птицею і навіть кальмарами, а деякі професіо­нали готують із нею запечені бу­терброди з помідорами та сиром.

Салат з редькою

400 г яловичого фаршу, 2 яйця, 2 зелені редьки, 2 ци­булини, 2 стебла зеленої ци­булі, 2 гілочки петрушки, 100 г майонезу, 6 ст. ложок олії, мелений чорний перець, сіль.

Нарізати очищену редьку товстою соломкою. Щоб позбу­тися гіркоти, залити редьку хо­лодною перевареною водою на 15 хв. Злити воду, редьку посо­лити і залишити ще на 5 хв. Спо­лоснути і відтиснути скибочки.

Зварити і очистити яйця. На­різати їх невеликими кубиками. Посікти зелену цибулю та пе­трушку.

Нарізати цибулю кільцями. У великій пательні розігріти 3 ст. ложки олії і обсмажити кільця цибулі до золотистого кольору. Перекласти цибулю на паперо­ві рушники, щоб позбутися зайвої олії.

У ту ж пательню влити решту олії. Викласти фарш і обсма­жувати, постійно помішуючи та розминаючи грудки лопаткою, 10 хв. Посолити, приправити перцем і трохи остудити.

У великий салатник виклас­ти редьку, фарш, яйця, смаже­ну цибулю і зелень. Заправити майонезом і обережно перемі­шати.

Маринована редька

4 зелені редьки, 100 мл оцту 9%, 2 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка меленої куркуми, 2 лаврові листки, 3 бутони гвоздики, 10 горошин чорного перцю, 4 го­рошини духмяного перцю.

Влити в сотейник 400 мл води. Додати сіль, цукор, лавро­ве листя, обидва види перцю та гвоздику і довести на сильному вогні до кипіння. Зменшити на­грівання, всипати куркуму і вли­ти оцет. Знову довести до кипін­ня та зняти з вогню.

Нарізати редьку половинка­ми кружалець і покласти у гаря­чий маринад. Остудити до кім­натної температури, перелити в банку з кришкою і поставити на 24 год у холодильник. Подавати як холодну закуску.

Смажена редька

2 зелені редьки, 100 мл олії, 1 зубчик часнику, 1 чер­воний гострий перець, меле­ний чорний перець, сіль.

Нарізати редьку тонкими кружальцями. Залити холодною перевареною водою і залиши­ти на 15 хв. Злити воду, редьку посолити і залишити ще на 5 хв. Сполоснути та обсушити папе­ровими рушниками.

У глибокій пательні розігрі­ти олію із зубчиком часнику. Ви­чавити часник і смажити редьку невеликими партіями до золо­тистого кольору. Готові скибоч­ки викладати на тарілку, засте­лену паперовими рушниками для видалення надлишків олії.

Посипати редьку дрібно на­різаним гострим перцем, трохи посолити і поперчити. Подава­ти як гарячу закуску або гарнір.

Схожі новини