Волоські горіхи — для кохання, сили і розуму
Зміцнюють серце і судини, заспокоюють нерви
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/475153/horikhy-voloski2.jpg)
Дієтологи справедливо називають волоський горіх суперпродуктом. Його ядра багаті на різні мінерали, вітаміни та ненасичені жирні кислоти омега-3, дуже корисні для судин, серця та мозку. Чверть склянки ядер, що нагадують півкулі головного мозку, забезпечують нашу потребу в омега-3 упродовж доби.
Волоські горіхи дуже поживні та корисні: у них у сім разів більше калорій, ніж у яловичині, а вітаміну С значно більше, ніж у смородині та навіть лимоні. Вони допомагають за нервових розладів, хвороб нирок, шкірних захворювань.
Волоські горіхи, мабуть, найкорисніші серед горіхового царства. У них рекордна кількість антиоксидантів та інших корисних речовин, які відповідають за здоров’я серця, міцну пам’ять та потужну потенцію.
Волоські горіхи, які також називають грецькими, волоськими, королівськими, — ефективний засіб для відновлення чоловічої потенції. Один із найдієвіших рецептів — волоські горіхи з медом. Вчені рекомендують з'їдати щодня по 50−100 г сирих волоських горіхів. Бажано не смажити їх.
У волоських горіхах є гормон мелатонін, який відповідає за повноцінний сон. Після тривалих подорожей рекомендують кілька днів їсти горіхи, щоб позбутися джетлага — синдрому зміни часового поясу та нормалізувати сон. Дуже корисні волоські горіхи за інтенсивних розумових навантажень. Вони активізують роботу мозку, зміцнюють пам’ять та нервову систему, допомагають розвинути інтелект.
Волоські горіхи додають у м’ясні страви (наприклад, знамените грузинське сациві), супи, салати, торти, тістечка та різні десерти, морозиво, з них вичавлюють олію, а з м’яких, ще нестиглих горішків готують смачне й ароматне варення.
Горіхова заправка до салатів
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%85%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0.jpg)
50 г волоських горіхів, 100 мл олії волоського горіха, 1 зубчик часнику, ½ апельсина, 1 ч. ложка кленового сиропу чи меду, сіль, мелений чорний перець.
З апельсина дрібною терткою зняти цедру, вичавити сік. Перемішати сік та цедру.
Розчавити часник, очистити, покласти у ступку разом з горіхами та сіллю, потовкти на грубе пюре.
Змішати вміст ступки з апельсиновим соком і цедрою, кленовим сиропом/медом і олією, поперчити.
Додавати горіхову заправку в салати із зеленого листя, зі змішаних свіжих або запечених овочів.
Горіхово-шоколадний соус до млинців
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%85%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%83%D1%81.jpg)
150 г волоських горіхів, 100 г гіркого шоколаду (70% какао), 150 мл жирних вершків, 100 г коричневого цукру, 50 г вершкового масла.
Обсмажити горіхи в духовці за 150°С, 10 хв, іноді помішуючи. Відразу гарячі викласти на кухонний рушник й енергійно потерти, щоб зняти лушпиння. Викласти горіхи на дошку і посікти.
Розтопити масло у сотейнику, додати цукор і 80 мл води, довести до кипіння, помішуючи, всипати горіхи, готувати 3 хв, зняти з вогню.
В окремому сотейнику розігріти вершки, розтопити у них поламаний на шматочки шоколад, додати в сотейник з горіхами, перемішати. Подавати теплим до млинців.
До речі, охолоджений соус перетвориться на шоколадно- горіхову пасту, яку можна намащувати на хліб.
Сирні рогалики з волоськими горіхами
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%85%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8.jpg)
200 г вершкового масла, 300 г кисломолочного сиру, 50 г цукру, 50 г волоських горіхів, 300−320 г борошна, 0,5 ч. ложки розпушувача.
Масло завчасно вийняти з холодильника — воно має бути м’яким. Розтерти масло з цукром. Додати сир (якщо він крупинками, перетерти його через сито), розмішати. Потрохи додати борошно, змішане з розпушувачем (відразу все не додавати). Замісити м’яке тісто, яке не липне до рук. Загорнути його у пакет і покласти у холодильник на 1,5−2 год.
Горіхи подрібнити у блендері. Стіл присипати частиною подрібнених горіхів, викласти тісто на горіхи і розкачати на невеликий кружок, щоб горіхи розподілилися по тісту. Потім тісто перевернути, присипати частиною горіхів і розкачати завтовшки 0,3−0,4 см.
Можна розділити тісто на дві частини і кожну розкачати на кружок. Розділити його на бажану кількість сегментів, кожен з яких скрутити у рулетик.
Заготовки викласти на деко, застелене пергаментом. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 15−20 хв.
За бажання присипати готові рогалики цукровою пудрою.