Передплата 2024 «Добра кухня»

Волоські горіхи — для кохання, сили і розуму

Зміцнюють серце і судини, заспокоюють нерви

Волоські горіхи
Волоські горіхи

Дієтологи справедливо називають волоський горіх суперпродуктом. Його ядра багаті на різні мінерали, вітаміни та ненасичені жирні кислоти омега-3, дуже корисні для судин, серця та мозку. Чверть склянки ядер, що нагадують півкулі головного мозку, забезпечують нашу потребу в омега-3 упродовж доби.

Волоські горіхи дуже по­живні та корисні: у них у сім разів більше калорій, ніж у яловичині, а вітаміну С значно більше, ніж у смородині та на­віть лимоні. Вони допомагають за нервових розладів, хвороб нирок, шкірних захворювань.

Волоські горіхи, мабуть, най­корисніші серед горіхового цар­ства. У них рекордна кількість антиоксидантів та інших корис­них речовин, які відповідають за здоров’я серця, міцну пам’ять та потужну потенцію.

Волоські горіхи, які також на­зивають грецькими, волось­кими, королівськими, — ефек­тивний засіб для відновлення чоловічої потенції. Один із най­дієвіших рецептів — волоські го­ріхи з медом. Вчені рекоменду­ють з'їдати щодня по 50−100 г сирих волоських горіхів. Бажано не смажити їх.

У волоських горіхах є гор­мон мелатонін, який відповідає за повноцінний сон. Після три­валих подорожей рекоменду­ють кілька днів їсти горіхи, щоб позбутися джетлага — синдро­му зміни часового поясу та нор­малізувати сон. Дуже корисні волоські горіхи за інтенсивних розумових навантажень. Вони активізують роботу мозку, зміц­нюють пам’ять та нервову сис­тему, допомагають розвинути інтелект.

Волоські горіхи додають у м’ясні страви (наприклад, зна­мените грузинське сациві), супи, салати, торти, тістечка та різні десерти, морозиво, з них вичавлюють олію, а з м’яких, ще нестиглих горішків готують смачне й ароматне варення.

Горіхова заправка до салатів

50 г волоських горіхів, 100 мл олії волоського го­ріха, 1 зубчик часнику, ½ апельсина, 1 ч. лож­ка кленового сиропу чи меду, сіль, мелений чорний перець.

З апельсина дрібною терт­кою зняти цедру, вичавити сік. Перемішати сік та цедру.

Розчавити часник, очистити, покласти у ступку разом з горі­хами та сіллю, потовкти на гру­бе пюре.

Змішати вміст ступки з апельсиновим соком і цедрою, кленовим сиропом/медом і олі­єю, поперчити.

Додавати горіхову заправ­ку в салати із зеленого листя, зі змішаних свіжих або запечених овочів.

Горіхово-шоколадний соус до млинців

150 г волоських горіхів, 100 г гіркого шоколаду (70% какао), 150 мл жирних верш­ків, 100 г коричневого цукру, 50 г вершкового масла.

Обсмажити горіхи в духовці за 150°С, 10 хв, іноді помішуючи. Відразу гарячі викласти на ку­хонний рушник й енергійно по­терти, щоб зняти лушпиння. Ви­класти горіхи на дошку і посікти.

Розтопити масло у сотейни­ку, додати цукор і 80 мл води, довести до кипіння, помішуючи, всипати горіхи, готувати 3 хв, зняти з вогню.

В окремому сотейнику розі­гріти вершки, розтопити у них поламаний на шматочки шоко­лад, додати в сотейник з горі­хами, перемішати. Подавати те­плим до млинців.

До речі, охолоджений соус перетвориться на шоколадно- горіхову пасту, яку можна нама­щувати на хліб.

Сирні рогалики з волоськими горіхами

200 г вершкового масла, 300 г кисломолочного сиру, 50 г цукру, 50 г волоських го­ріхів, 300−320 г борошна, 0,5 ч. ложки розпушувача.

Масло завчасно вийняти з холодильника — воно має бути м’яким. Розтерти масло з цу­кром. Додати сир (якщо він кру­пинками, перетерти його через сито), розмішати. Потрохи до­дати борошно, змішане з розпу­шувачем (відразу все не дода­вати). Замісити м’яке тісто, яке не липне до рук. Загорнути його у пакет і покласти у холодильник на 1,5−2 год.

Горіхи подрібнити у бленде­рі. Стіл присипати частиною по­дрібнених горіхів, викласти тісто на горіхи і розкачати на невели­кий кружок, щоб горіхи розподі­лилися по тісту. Потім тісто пе­ревернути, присипати частиною горіхів і розкачати завтовшки 0,3−0,4 см.

Можна розділити тісто на дві частини і кожну розкачати на кружок. Розділити його на бажа­ну кількість сегментів, кожен з яких скрутити у рулетик.

Заготовки викласти на деко, застелене пергаментом. Випі­кати у розігрітій до 180°С духо­вці 15−20 хв.

За бажання присипати готові рогалики цукровою пудрою.