Осінні дарунки лісу
Білі гриби корисні за нервових розладів, недокрів'я, хвороб щитовидки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/473997/hryby.jpg)
Осінь — час збирання грибів. Оскільки цьогоріч влітку лісових дарунків майже не було, осінь зі своїми затяжними дощами дала змогу затятим грибникам відвести душу. Грибів — море! І білих, і підберезників, і червоноголовців… З порожнім кошиком з лісу не повертається ніхто. Тому й ціна на ринках білих від 150 грн за кілогріам, а маслюків — від 50 грн. І нехай вас не бентежить негативний ореол навколо лісових грибів. За правильного вибору, зберігання та приготування гриби будуть вашим годувальником та лікарем.
За харчовою цінністю гриби прирівнюють до м’яса, фруктів та овочів. І після кулінарної обробки корисні властивості майже не втрачаються! У грибах є білки, вуглеводи, амінокислоти, вітаміни, антиоксиданти і такі корисні елементи, як кальцій, цинк, залізо, фосфор, калій, йод. За кількістю вуглеводів не поступаються овочам. Вони зміцнюють захисні сили організму, тому наші предки обов’язково включали гриби до свого раціону під час посту, коли імунітет трохи послаблюється. Готували з них наваристі супи, жульєни, печеню.
Гриби вживають усі народи. Ці симпатичні дари лісу містять лише один відсоток жирів, тому незамінні у дієтичному харчуванні - дуже поважають страви із грибів вегетаріанці.
Вживання грибів допомагає не лише втамувати голод, гриби ще й лікують! Лецитин, який є у них, не дає накопичуватись холестерину. Ерготіонеїн виступає потужним антиоксидантом. Допоможуть гриби у випадках серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, ожиріння, діабету, гіпертонії. З деяких видів роблять екстракти від гельмінтів, для лікування туберкульозу, ангіни, виразки шлунка, бронхіальної астми і алергічних захворювань.
Японські гриби (шиїтаке, маїтаке та інші) використовують у лікуванні онкологічних захворювань. Лікарі помітили, що люди, які вживають ці гриби, майже не хворіють на рак шлунка. Дослідження науково підтвердили цей факт. Виявляється, гриби блокують розвиток судин пухлинної тканини, а без підживлення пухлина якщо і не гине, то далі не розростається. Подібний ефект має й глива звичайна. Старовинний гриб зморшок здавна використовували для лікування старечої далекозорості та катаракти. Це відбувається завдяки властивості зморшка зміцнювати м’язи очей. Маленькі лисички допомагають роботі печінки, а також мають антигельмінтну дію. Грузді очищають організм за сечокам’яної хвороби.
Король грибів — білий — стимулює обмін речовин, допомагає у лікуванні туберкульозу. У ньому багато білків. Він багатий на амінокислоти, вітаміни (А, В2). Страви з нього медики рекомендують включати до раціону пацієнтів з нервовими розладами, атеросклерозом, недокрів'ям, хворобами щитовидної залози.
Жульєн з білих грибів з куркою
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%B6%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%94%D0%BD.jpg)
100 г білих грибів, 60 г смаженої курки, 1 ріпчаста цибулина, 2 ст. ложки сметани, 50 г твердого сиру, сіль і перець чорний мелений — до смаку, 2 ст. ложки олії.
Курку краще брати обсмажену або варену, м’ясо — краще не з грудки, а з ніжок, де воно не таке сухе.
Куряче м’ясо зняти з кісток і нарізати невеликими скибочками, очистити цибулю і посікти.
На пательні з олією злегка обсмажити білі гриби із цибулею, додати куряче м’ясо.
Посолити, поперчити, додати сметану, розведену наполовину водою (або вершками). Тушкувати все разом. Можна залишити до наступного дня у холодильнику.
Вилити вміст у порційні форми.
Присипати зверху натертим сиром і поставити в нагріту до 180°С духовку на 25−30 хв.
Жульєн з білих грибів подавати відразу, гарячим.
Мариновані білі гриби
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%96%20.jpg)
800 г варених білих грибів, 250 мл води для маринаду, 4 ст. ложки оцту, 1,5 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру, 3−4 гвоздики, 6−8 горошин чорного перцю, 6 горошин духмяного перцю, 3 лаврові листки.
Не додавайте одразу всю норму продуктів, вказану в рецептурі, а пробуйте і коригуйте на ваш смак. Гвоздика досить яскраво відчувається у маринаді. А ось перцю горошком можна щедро насипати.
Грибочки очистити, нарізати і промити в кількох водах. Зварити у підсоленій воді близько пів години від початку кипіння. Піну знімати.
Варені грибки відкинути на друшляк, промити, викласти в емальовану каструлю. Додати 250 мл води, оцет, сіль, цукор, перець чорний горошком, перець духмяний, лаврове листя, гвоздику. Варити за невеликого кипіння 12 хв.
Гарячі гриби відразу ж розкласти у простерилізовані баночки разом із маринадом.
Прикрити кришками та простерилізувати на водяній бані. На дно поставити підставки. Баночки об'ємом 250 мл стерилізувати 12 хв від початку кипіння, півлітрові - 15 хв, літрові - 20 хв. Герметично закрити.
Сушені білі гриби
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/10/%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%96%20%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8.jpg)
500 г свіжих білих грибів.
У духовці можна сушити гриби в кілька ярусів, викладаючи їх на деко, і процес йде швидше — за 3 години можна повністю підсушити одну закладку. Для цього підходять заздалегідь нарізані гриби. Вихід — 60 г.
Губкою зчистити із грибів лісове сміття, обрізати ніжки по краю торкання із землею. Ніжки грибів не мають бути дерев’янистими — це свідчить про їхню старість. Ніжка гриба має різатися так само легко, як і капелюшки.
Нарізати гриби тонкими скибочками — приблизно 3 мм.
На деко викласти марлю, складену вдвоє, або будь-яку іншу тонку бавовняну тканину — вона вбирає грибний сік і з неї легше знімати готові висушені гриби.
Деко з грибами поставити у прочинену духовку, нагріту до 80−90°С — щоб дверцята не зачинилися, вставити дерев‘яну ложку або рушник.
У процесі сушіння скибочки грибів кілька разів перевернути.
Сушені білі гриби мають незрівнянний аромат! Він концентрований, суп із них значно ароматніший, ніж зі свіжих. Зберігати сушені білі гриби в банках, щільно закрити. Сушені гриби можна зберігати кілька років в умовах звичайної кухонної шафи.