Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Найсмачніше — виготовлене власноруч

На майстер-класах вимушено переміщені діти випікають ласощі

Діти, які зараз перебувають у притулку для дітей Служби у справах дітей Львівської ОДА, евакуйовані із зони бойових дій або тимчасово окупованих територій зі сходу й півдня України (із Краматорська, Донецька, Харкова, Лисичанська, Попасної, Херсона, Ізюма, Сіверськодонецька, Сум, вивчають різні види тіста — медове, бісквітне, заварне, пісочне, дріжджове. І відразу ж випікають вироби із цього тіста. А власноруч спечені медівники, рулети, пляцки, торти, горішки, кексики, сирники смакують найбільше.

Проводить заняття професійна кондитер­ка, майстер виробничо­го навчання Львівського ви­щого професійного училища харчових технологій Гали­на Зінько. Пані Галину запро­сили у притулок, щоб вона про­вела майстер-клас із вимушено переселеними дітьми — разом готували справжні бельгійські вафлі і мафіни.

Та дітям хотілося навчити­ся і дізнатися ще більше ціка­вого. Тож ініціативу проведен­ня майстер-класів підтримали у Фонді допомоги Україні Філа­дельфійської митрополії УГКЦ, зокрема керівник отець Роман Олійник, Львівське вище про­фесійне училище харчових тех­нологій та Музей Митрополита Андрея Шептицького. Заплано­вано 12 майстер-класів. Після їх закінчення діти отримають сер­тифікати від Львівського вищо­го професійного училища хар­чових технологій.

— Діти травмовані, зі стре­сами. Вони пережили дуже ба­гато. Хтось з них у депресії, а дехто буває агресивним. Їм так потрібні такі хвилинки, такі «ро­дзинки», де вони можуть отри­мати насолоду, задоволення і позитивні емоції. Вони печуть, розносять ті шедеври і хочуть усіх пригостити тим, що ство­рили, — наголошує директорка притулку Світлана Гаврилюк.

Захоплена зацікавленістю та щирістю дітей, Галина Зінько розповідає:

— Діти — надзвичайно енер­гійні, дисципліновані, хочуть працювати. Активні на всіх ета­пах майстер-класу — приготу­ванні тіста, кремів і навіть мит­ті посуду.

Приготовленими смаколиками ласують не лише учасники майстер-класів, а усі 44 дітей із зони бойових дій, які зараз пе­ребувають у притулку у Львові.

Дітей зі Східної України май­стриня прагне ознайомити з українською випічкою, зокрема із місцевою, галицькою, а та­кож із європейською. Юні кон­дитери на одному із чергових майстер-класів готували екле­ри, «Карпатку»… Окрім того, що на майстер-класах діти озна­йомлюються з азами кондите­рії, вони ще й поглиблюють зна­ння української мови.

Галина Зінько наголошує:

— Кожен працює на перемогу у своїй галузі. Я волонтерю тут, проводячи майстер-класи з ді­тьми. Це мій маленький внесок у нашу перемогу і мир.

Діти хочуть жити, навчатись, працювати у рідній Україні. І найбільша мрія кожної дитини — повернутись до рідного міста.

Торт «Орео»

Для шоколадного біскві­ту: 125 г борошна, 145 г цу­кру, 40 г какао, 2/3 ч. лож­ки соди, ½ ч. ложки солі, 1 яйце, 30 г олії, 30 г вершково­го масла, 150 мл молока, ½ ст. ложки оцту.

Для чізкейка «Орео»: 400 г вершкового сиру, 80 г цукру, 1 яйце, 80 г вершків 30%, 8 шт. печива «Орео».

Для крему: 500 г вершко­вого сиру, 500 г вершків 36%, 130 г цукрової пудри, 8 шт. печива Орео.

Для шоколадних патьоків: 80 г якісного темного шоко­ладу, 45 г вершкового масла.

Бісквіт. З'єднати всі сухі ін­гредієнти. Додати яйце та інші рідкі (крім оцту) інгредієнти кім­натної температури. Збивати на середній швидкості міксера 3−4 хв. Випікати у формі діам. 18 см за температури 180°С 40 хв, до сухої зубочистки. Коли ви­стигне, загорнути в плівку та за­лишити в холодильнику на 8 год. Потім зрізати верх, що виріс, і розрізати бісквіт на 2 частини.

Чізкейк. Роз'ємну форму змастити вершковим маслом, дно застелити папером для ви­пікання. Вершковий сир пере­терти з цукром до однорідної маси. Додати яйце, вершки і до­бре перемішати, щоб не було грудочок. Вилити сирну масу в кільце й розкласти четвертинки печива, втискаючи їх усередину. Чізкейк випікати за температури 120°С 50−60 хв. Як вистигне, за­лишити в холодильнику на 6 год.

Крем. Печиво «Орео» подріб­нити у блендері на крихту. Сир, вершки, цукрову пудру зміша­ти і збивати, починаючи з міні­мальної швидкості, поступово збільшуючи до середньої, впро­довж 3−5 хв, до пишної маси. Коли крем буде готовий, додати до нього крихти і перемішати до однорідності.

Скласти торт: бісквіт, крем, чізкейк, крем, бісквіт, крем, шо­коладні патьоки (розтопити шо­колад разом з маслом у мікро­хвильовці або на водяній бані).

Схожі новини