Овочеве асорті - у банки!
Рецепт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/469857/ovocheve-asorti.jpg)
Овочеве асорті на зиму — гарний варіант заготівлі овочів і займає не останнє місце у домашніх консерваціях. Набір та пропорція овочів визначає господиня, а маринад підходить до всіх овочів. Щоб асорті було не лише смачним, а й красивим, вибирайте овочі невеликого розміру і різні за кольором. Їх можна також фігурно нарізати.
З помідорів та огірків
На дві 1,5-літрові банки: помідори і огірки — скільки увійде в банки, 2 гілочки петрушки, 2 парасольки кропу, 2 зубчики часнику, 4 горошини духмяного перцю, 8 горошин чорного перцю, корінь хрону і перець чилі - до смаку.
Для маринаду: 4 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 8 ст. ложок оцту 9%.
У простерилізовані банки розкласти по парасольці кропу, зубчику часнику, кореню хрону, гілочці петрушки та горошки перців. Потім щільно вкласти у банки овочі у будь-якій послідовності і трохи гострого перцю.
Закип’ятити чисту воду і окропом залити овочі в банках. Прикрити кришками на 15 хв. Воду із банок злити у каструлю для приготування маринаду. У цій воді розчинити сіль і цукор, довести до кипіння. Оцет влити одразу в банки з овочами. Киплячим маринадом залити огірки з помідорами і одразу герметично закрити банки. Перевернути на кришки, щільно накрити теплою ковдрою і після вистигання перенести на місце зберігання. Таке асорті добре зберігається і в умовах квартири.
«Смакота»
На дві 1,5-літрові банки: 1 кг помідорів, 1 кг огірків, 450 г цвітної капусти, 4 солодкі перці, 4 гострі перці, 4 зубчики часнику, 4 парасольки кропу, корінь хрону — до смаку.
Для маринаду на 1,5 л води: 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 5 ст. ложок оцту 9%, 2 лаврові листки, 8 горошин чорного перцю, 6 горошин духмяного перцю.
Огірки замочити у холодній воді на 2 год. Очистити перець, корінь хрону та часник. На невеликі суцвіття розділити цвітну капусту, варити упродовж 2 хв і остудити у холодній воді.
У простерилізовані банки розкласти парасольки кропу, часник та шматочки кореня хрону. Першим шаром у банки покласти огірки, на них — нарізаний четвертинками солодкий перець, тоді - цвітну капусту і помідори. Зверху можна покласти кілька огірків. Овочі в банках залити окропом, прикрити кришками і залишити на 10 хв. Після закінчення цього часу воду з банок злити в каструлю і на ній приготувати маринад із солі, цукру та спецій. У киплячий маринад влити оцет і вогонь вимикнути. Асорті в банках залити гарячим маринадом і відразу герметично закрити. Банки перевернути на кришки і на ніч накрити теплим покривалом. Охолоджені банки з овочевим асорті добре зберігаються як у підвалі, так і в умовах квартири.
З помідорів, огірків і капусти
1 кг помідорів, 1 кг огірків, 1 кг білокачанної капусти, 1 кг кабачків.
Для маринаду на 1,3 л води: 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 6 ст. ложок оцту 9%, 5 лаврових листків, 30 г суміші перців, 70 г кропу, 50 г петрушки.
Капусту дрібно нашаткувати, кабачок нарізати кружальцями, якщо огірки великі, теж нарізати.
Простерилізувати банки та кришки. На дно кожної банки покласти промиту петрушку, потім — шар огірків, тоді - кружальця кабачка. Наступним шаром кладуть помідори. І останнім — капустяну нарізку. Черговість шарів умовна.
Овочеве асорті залити окропом на 15 хв, прикрити кришкою. Потім воду злити, повторно закип’ятити і залити ще раз на 10 хв. Після другої заливки на цій воді зварити маринад із солі та цукру. Після закипання в маринад влити оцет. У банку покласти суміш прянощів із кропу, лаврового листя та суміші перців і залити асорті гарячим маринадом. Банки герметично закрити й остудити під теплим покривалом.
З помідорів, огірків і кабачків
Невеликі помідори, невеликі огірки, 3 молоді кабачки, цвітна капуста — до смаку, 2 болгарські перці, 3 зубчики часнику.
Для маринаду на 3-літрову банку: 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 2 ч. ложки зернят гірчиці.
Кабачки разом зі шкіркою нарізати кружальцями. Перець очистити від насіння та перегородок та нарізати шматочками.
Простерилізвати банки і кришки. У банки вкласти очищені зубчики часнику. Потім у довільному порядку підготовлені овочі.
Асорті залити окропом. Банки прикрити кришками і залишити щонайменше на 15 хв.
Опісля воду з банок злити і в кожну банку всипати по 2 ст. ложки солі і налити трохи окропу, щоб сіль розчинилася. Потім у банки всипати цукор, лимонну кислоту і зерна гірчиці.
Асорті повторно залити окропом, банки герметично закрити.
Потім банки трохи струсити для розчинення інгредієнтів маринаду. Банки поставити на кришки, загорнути теплим пледом і після повного вистигання перенести на зберігання в прохолодне місце.
З помідорів, огірків і болгарського перцю
На 3-літрову банку (1,2−1,5 кг овочів): помідори і огірки — до смаку, 2 болгарські перці, 4 зубчики часнику, 3 гілочки петрушки, 1 листок хрону, 3 листки смородини, 3 парасольки кропу, 2 лаврові листки, 7 горошин чорного перцю, 6 горошин духмяного перцю, 2 гвоздики.
Для маринаду: 1,5 л води, 1 ст. ложка солі, 3 ст. ложки цукру, 4 ст. ложки оцту 9%.
Огірки на 3−4 год замочити у холодній воді. Промити і зрізати кінчики. У простерилізовані банки покласти частину промитого зеленого листя, очищеного часнику і половину спецій. Першим шаром вертикально та компактно вкласти огірки з нарізаним солодким перцем. На овочі - решту листя та спеції.
Потім у банки вкласти помідори. Томати бажано проколоти зубочисткою, щоб не луснула шкірка. Асорті залити окропом на 15 хв під накритими кришками. Потім воду злити в каструлю, знову закип’ятити і залити у банки ще на 15 хв.
Воду втретє злити в каструлю і на ній зварити маринад із солі та цукру. У киплячий маринад влити оцет і вогонь відразу вимкнути. Гарячим маринадом залити овочі, і банки відразу герметично закрити. Поставити їх на кришки і на добу накрити покривалом.