Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Овочеве асорті - у банки!

Рецепт

Овочеве асорті на зиму — гарний варіант заготівлі овочів і займає не останнє місце у домашніх консерваціях. Набір та пропорція овочів визначає господиня, а маринад підходить до всіх овочів. Щоб асорті було не лише смачним, а й красивим, вибирайте овочі невеликого розміру і різні за кольором. Їх можна також фігурно нарізати.

З помідорів та огірків

На дві 1,5-літрові банки: по­мідори і огірки — скільки увійде в банки, 2 гілочки петрушки, 2 па­расольки кропу, 2 зубчики часни­ку, 4 горошини духмяного перцю, 8 горошин чорного перцю, корінь хрону і перець чилі - до смаку.

Для маринаду: 4 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 8 ст. ложок оцту 9%.

У простерилізовані банки розклас­ти по парасольці кропу, зубчику час­нику, кореню хрону, гілочці петруш­ки та горошки перців. Потім щільно вкласти у банки овочі у будь-якій по­слідовності і трохи гострого перцю.

Закип’ятити чисту воду і окро­пом залити овочі в банках. Прикрити кришками на 15 хв. Воду із банок зли­ти у каструлю для приготування ма­ринаду. У цій воді розчинити сіль і цу­кор, довести до кипіння. Оцет влити одразу в банки з овочами. Киплячим маринадом залити огірки з помідора­ми і одразу герметично закрити бан­ки. Перевернути на кришки, щільно накрити теплою ковдрою і після ви­стигання перенести на місце збері­гання. Таке асорті добре зберігається і в умовах квартири.

«Смакота»

На дві 1,5-літрові банки: 1 кг по­мідорів, 1 кг огірків, 450 г цвітної ка­пусти, 4 солодкі перці, 4 гострі пер­ці, 4 зубчики часнику, 4 парасольки кропу, корінь хрону — до смаку.

Для маринаду на 1,5 л води: 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 5 ст. ложок оцту 9%, 2 лаврові лист­ки, 8 горошин чорного перцю, 6 го­рошин духмяного перцю.

Огірки замочити у холодній воді на 2 год. Очистити перець, корінь хрону та часник. На невеликі суцвіття роз­ділити цвітну капусту, варити упро­довж 2 хв і остудити у холодній воді.

У простерилізовані банки розклас­ти парасольки кропу, часник та шма­точки кореня хрону. Першим шаром у банки покласти огірки, на них — на­різаний четвертинками солодкий пе­рець, тоді - цвітну капусту і помідори. Зверху можна покласти кілька огірків. Овочі в банках залити окропом, при­крити кришками і залишити на 10 хв. Після закінчення цього часу воду з ба­нок злити в каструлю і на ній приготу­вати маринад із солі, цукру та спецій. У киплячий маринад влити оцет і вогонь вимикнути. Асорті в банках залити гарячим маринадом і відразу герме­тично закрити. Банки перевернути на кришки і на ніч накрити теплим покри­валом. Охолоджені банки з овочевим асорті добре зберігаються як у підвалі, так і в умовах квартири.

З помідорів, огірків і капусти

1 кг помідорів, 1 кг огірків, 1 кг білокачанної капусти, 1 кг кабачків.

Для маринаду на 1,3 л води: 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, 6 ст. ложок оцту 9%, 5 лаврових листків, 30 г суміші перців, 70 г кропу, 50 г петрушки.

Капусту дрібно нашаткувати, каба­чок нарізати кружальцями, якщо огір­ки великі, теж нарізати.

Простерилізувати банки та криш­ки. На дно кожної банки покласти промиту петрушку, потім — шар огір­ків, тоді - кружальця кабачка. На­ступним шаром кладуть помідори. І останнім — капустяну нарізку. Черго­вість шарів умовна.

Овочеве асорті залити окропом на 15 хв, прикрити кришкою. Потім воду злити, повторно закип’ятити і залити ще раз на 10 хв. Після другої заливки на цій воді зварити маринад із солі та цукру. Після закипання в маринад влити оцет. У банку покласти суміш прянощів із кропу, лаврового листя та суміші перців і залити асорті гарячим маринадом. Банки герметично закри­ти й остудити під теплим покривалом.

З помідорів, огірків і кабачків

Невеликі помідори, невеликі огірки, 3 молоді кабачки, цвітна капуста — до смаку, 2 болгарські перці, 3 зубчики часнику.

Для маринаду на 3-літрову бан­ку: 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цу­кру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 2 ч. ложки зернят гірчиці.

Кабачки разом зі шкіркою нарізати кружальцями. Перець очистити від насіння та перегородок та нарізати шматочками.

Простерилізвати банки і кришки. У банки вкласти очищені зубчики час­нику. Потім у довільному порядку під­готовлені овочі.

Асорті залити окропом. Банки при­крити кришками і залишити щонай­менше на 15 хв.

Опісля воду з банок злити і в кож­ну банку всипати по 2 ст. ложки солі і налити трохи окропу, щоб сіль розчи­нилася. Потім у банки всипати цукор, лимонну кислоту і зерна гірчиці.

Асорті повторно залити окропом, банки герметично закрити.

Потім банки трохи струсити для розчинення інгредієнтів маринаду. Банки поставити на кришки, загор­нути теплим пледом і після повного вистигання перенести на зберігання в прохолодне місце.

З помідорів, огірків і болгарського перцю

На 3-літрову банку (1,2−1,5 кг овочів): помідори і огірки — до смаку, 2 болгарські перці, 4 зуб­чики часнику, 3 гілочки петрушки, 1 листок хрону, 3 листки смороди­ни, 3 парасольки кропу, 2 лаврові листки, 7 горошин чорного перцю, 6 горошин духмяного перцю, 2 гвоздики.

Для маринаду: 1,5 л води, 1 ст. ложка солі, 3 ст. ложки цукру, 4 ст. ложки оцту 9%.

Огірки на 3−4 год замочити у хо­лодній воді. Промити і зрізати кін­чики. У простерилізовані банки по­класти частину промитого зеленого листя, очищеного часнику і половину спецій. Першим шаром вертикально та компактно вкласти огірки з наріза­ним солодким перцем. На овочі - ре­шту листя та спеції.

Потім у банки вкласти помідори. Томати бажано проколоти зубочист­кою, щоб не луснула шкірка. Асорті залити окропом на 15 хв під накри­тими кришками. Потім воду злити в каструлю, знову закип’ятити і залити у банки ще на 15 хв.

Воду втретє злити в каструлю і на ній зварити маринад із солі та цукру. У киплячий маринад влити оцет і во­гонь відразу вимкнути. Гарячим ма­ринадом залити овочі, і банки відразу герметично закрити. Поставити їх на кришки і на добу накрити покрива­лом.

Схожі новини