Слива — пігулка для шлунка
Покращує роботу серця і психічне здоров’я
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/469491/slyvy.jpg)
Завдяки природному схрещуванню терну та аличі у природі з’явилися сливи. Плоди можуть відрізнятися за розміром, формою, кольором, текстурою та смаком, але всі мають застосування не лише в кулінарії, а й в медицині.
Сливи дуже важливі у культурі Китаю та Японії, де цю рослину висаджують навіть для краси. П’ять пелюсток сливи символізують благополуччя, довге життя, душевну чистоту, щасливу долю та знатність. У Японії з кінця лютого відзначають свято Уме Мацурі. У Болгарії теж щорічно святкують день слив та сливовиці - міцного алкоголю із цього фрукту.
У плодах є унікальні речовини — кумарини, що перешкоджають утворенню тромбів.
Є в ній і пектини, які допомагають виводити з організму канцерогени та радіонукліди.
Регулярне вживання слив благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, дозволяє вивести з організму «поганий» холестерин та знизити високий тиск. Ці фрукти чудово позначаються на психічному здоров'ї, дозволяють впоратися з нервовим напруженням і стресами.
М’які проносні властивості сливи використовують у лікуванні закрепів. Плоди є непоганим сечогінним і жовчогінним засобом. Завдяки таким властивостям вони виводять з організму надлишки солей та рідини, позбавляючи набряків та очищаючи організм. Їх включають у комплексну терапію у випадках порушень шлункової секреції, захворювань жовчного міхура, печінки та нирок. Сливовий сік з м’якоттю здатний знижувати кислотність шлунка та позбавляти печії, тому його, як і плоди, вводять в меню людей, які страждають від гастритів та виразок.
Калорійність слив невелика. Доведено, що це добре доповнення раціону під час схуднення. Наукові дослідження підтверджують зв’язок між вживанням слив та покращенням пам’яті.
Сливи використовують не лише у солодких кондитерських виробах та компотах. Кислі сорти чудово надаються для соусів та запікання з м’ясом.
Пиріг зі сливами і заварним кремом
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/slyvy-_pyrih.jpg)
Для тіста: 200 г борошна, 100 г масла, 5 ст. ложок молока.
Для крему: 125 г цукру, 50 г борошна, 350 мл молока, 4 жовтки, 2 г ваніліну.
Для начинки: 7 слив.
Тісто. Змішати просіяне борошно і натерте на грубій тертці масло. Перетерти руками, додати молоко, швидко замісити тісто. Розкачати, викласти у форму діам. 22 см. Поставити форму у холодильник.
Крем. Молоко довести до кипіння. У каструлі змішати жовтки, цукор, ванілін та борошно. Швидко помішуючи, влити тонкою цівкою гаряче молоко. На маленькому вогні, постійно помішуючи, варити до загустіння.
Вийняти форму з тістом із холодильника і на нього викласти крем.
Сливи вимити, вийняти кісточки і нарізати. Викласти їх на крем, трохи втиснувши в нього. Випікати за температури 190°С 60 хв. Перед подачею охолоджений пиріг посипати цукровою пудрою.
Мариновані сливи з часником
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/slyvy-_marynovani.jpg)
900 г слив, 160 г цукру, 4 лаврові листки, 3 головки часнику, 4 горошини духмяного перцю, 6 горошин чорного перцю, 6 гвоздик, 0,5 ч. ложки солі, 400 мл води, 50 мл оцту 9%.
Часник очистити та нарізати пластинками.
Сливи надрізати з одного боку і вийняти кісточки. У кожну сливу вкласти пластинку часнику. На дно двох 700-грамових банок покласти перець, гвоздику та лаврове листя, наповнити їх сливами.
З води, солі та цукру приготувати маринад, додати оцет і довести до кипіння. Залити сливи на 30 хв.
Потім маринад злити в каструлю та знову довести до кипіння.
Сливи залити гарячим маринадом і одразу закрити кришками.
Ткемалі зі слив
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/slyvy-_sous.jpg)
1 кг слив, 7 зубчиків часнику, ½ пучка петрушки, ½ пучка базиліку, ½ ч. ложки сушеного гострого перцю (або свіжий стручковий гострий перець — до смаку), 1 ст. ложка хмелі-сунелі, сіль і цукор — до смаку.
Зі слив вийняти кісточки, засипати сіллю і цукром (близько 1 ч. ложки солі і трохи більше цукру). Поставити на вогонь. Слива пустять сік, тому додавати води, як багато хто рекомендує, не треба! Варити, помішуючи, 7 хв.
Додати нарізаний перець чилі та хмелі-сунелі. Поставити на вогонь, варити. У цей час нарізати базилік і петрушку. Відразу додати до сливового соусу.
Соус тримати на вогні ще 10 хв, помішуючи. Останнім додати вичавлений часник.
Збити соус на однорідну масу занурювальним блендером. Поставити на вогонь, кип’ятити ще 4 хв і розлити у простерилізовані банки. Закрити, перевернути, накрити і залишити під ковдрою до охолодження.