Передплата 2024 «Добрий господар»

Слива — пігулка для шлунка

Покращує роботу серця і психічне здоров’я

Завдяки природному схрещуванню терну та аличі у природі з’явилися сливи. Плоди можуть відрізнятися за розміром, формою, кольором, текстурою та смаком, але всі мають застосування не лише в кулінарії, а й в медицині.

Сливи дуже важливі у куль­турі Китаю та Японії, де цю рослину висаджують на­віть для краси. П’ять пелюс­ток сливи символізують благо­получчя, довге життя, душевну чистоту, щасливу долю та зна­тність. У Японії з кінця лютого відзначають свято Уме Мацурі. У Болгарії теж щорічно святкують день слив та сливовиці - міцно­го алкоголю із цього фрукту.

У плодах є унікальні речовини — кумарини, що перешкоджають утворенню тромбів.

Є в ній і пектини, які допома­гають виводити з організму кан­церогени та радіонукліди.

Регулярне вживання слив благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, до­зволяє вивести з організму «по­ганий» холестерин та знизити високий тиск. Ці фрукти чудо­во позначаються на психічному здоров'ї, дозволяють впоратися з нервовим напруженням і стре­сами.

М’які проносні властивос­ті сливи використовують у ліку­ванні закрепів. Плоди є непога­ним сечогінним і жовчогінним засобом. Завдяки таким влас­тивостям вони виводять з ор­ганізму надлишки солей та рі­дини, позбавляючи набряків та очищаючи організм. Їх включа­ють у комплексну терапію у ви­падках порушень шлункової се­креції, захворювань жовчного міхура, печінки та нирок. Сливо­вий сік з м’якоттю здатний зни­жувати кислотність шлунка та позбавляти печії, тому його, як і плоди, вводять в меню людей, які страждають від гастритів та виразок.

Калорійність слив невели­ка. Доведено, що це добре до­повнення раціону під час схуд­нення. Наукові дослідження підтверджують зв’язок між вжи­ванням слив та покращенням пам’яті.

Сливи використовують не лише у солодких кондитер­ських виробах та компотах. Кислі сорти чудово надають­ся для соусів та запікання з м’ясом.

Пиріг зі сливами і заварним кремом

Для тіста: 200 г борошна, 100 г масла, 5 ст. ложок мо­лока.

Для крему: 125 г цукру, 50 г борошна, 350 мл молока, 4 жовтки, 2 г ваніліну.

Для начинки: 7 слив.

Тісто. Змішати просіяне бо­рошно і натерте на грубій терт­ці масло. Перетерти руками, додати молоко, швидко замі­сити тісто. Розкачати, виклас­ти у форму діам. 22 см. Поста­вити форму у холодильник.

Крем. Молоко довести до ки­піння. У каструлі змішати жовт­ки, цукор, ванілін та борошно. Швидко помішуючи, влити тон­кою цівкою гаряче молоко. На маленькому вогні, постійно по­мішуючи, варити до загустіння.

Вийняти форму з тістом із хо­лодильника і на нього викласти крем.

Сливи вимити, вийняти кіс­точки і нарізати. Викласти їх на крем, трохи втиснувши в ньо­го. Випікати за температу­ри 190°С 60 хв. Перед подачею охолоджений пиріг посипати цукровою пудрою.

Мариновані сливи з часником

900 г слив, 160 г цукру, 4 лаврові листки, 3 головки часнику, 4 горошини духмя­ного перцю, 6 горошин чор­ного перцю, 6 гвоздик, 0,5 ч. ложки солі, 400 мл води, 50 мл оцту 9%.

Часник очистити та нарізати пластинками.

Сливи надрізати з одного боку і вийняти кісточки. У кож­ну сливу вкласти пластинку часнику. На дно двох 700-гра­мових банок покласти перець, гвоздику та лаврове листя, на­повнити їх сливами.

З води, солі та цукру приготу­вати маринад, додати оцет і до­вести до кипіння. Залити сливи на 30 хв.

Потім маринад злити в ка­струлю та знову довести до ки­піння.

Сливи залити гарячим мари­надом і одразу закрити кришка­ми.

Ткемалі зі слив

1 кг слив, 7 зубчиків часнику, ½ пучка пе­трушки, ½ пучка бази­ліку, ½ ч. ложки суше­ного гостро­го перцю (або свіжий стручковий гострий перець — до смаку), 1 ст. ложка хмелі-сунелі, сіль і цукор — до смаку.

Зі слив вийняти кісточки, засипати сіллю і цу­кром (близько 1 ч. ложки солі і трохи більше цу­кру). Поставити на вогонь. Слива пустять сік, тому додавати води, як багато хто рекомендує, не треба! Варити, помішуючи, 7 хв.

Додати нарізаний перець чилі та хмелі-суне­лі. Поставити на вогонь, варити. У цей час нарі­зати базилік і петрушку. Відразу додати до сли­вового соусу.

Соус тримати на вогні ще 10 хв, помішуючи. Останнім додати вичавлений часник.

Збити соус на однорідну масу занурюваль­ним блендером. Поставити на вогонь, кип’ятити ще 4 хв і розлити у простерилізовані банки. За­крити, перевернути, накрити і залишити під ковдрою до охолодження.

Схожі новини