«Тарілка надії»
Міжнародна організація World Central Kitchen годує переселенців
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/466255/svitova-kukhnia-5.jpg)
У Львові підбили підсумки роботи Міжнародної організації World Central Kitchen (Світова центральна кухня), яка з перших днів повномасштабної війни допомагає Україні. Уже 25 лютого у Польщі команда почала годувати переселенців першими стравами і гарячими обідами, а 28 лютого перетнула кордон і надавала допомогу у Львові, на залізничному вокзалі і стадіоні «Арена Львів», в Одесі, в місцях, куди скеровувалися потоки біженців. І так дотепер щодня, без вихідних, годують десятки тисяч українців, які не мають можливості подбати про їжу для себе і близьких, втікаючи з власних домівок з-під обстрілів російських окупантів. До місії доєдналися кухарі та представники закладів харчування з України.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/svitova_kukhnia_8.jpg)
За майже п’ять місяців повномасштабної війни в Україні команда World Central Kitchen в Україні приготувала 90 млн гарячих страв. Крім того, людям роздали 2 млн продуктових наборів. Про це під час брифінгу у Медіацентрі “Україна” розповіла керівник програми World Central Kitchen в Україні Юлія Стефанюк. За її словами, представники організації є у 800 населених пунктах України. Команда волонтерів, яка допомагає, налічує понад 5 тисяч осіб.
Робота World Central Kitchen – велика підмога у роботі з переселенцями у Львівській області. На цьому наголосила начальниця управління туризму та курортів Львівської обласної військової адміністрації Наталія Табака. До допомоги долучився й місцевий бізнес.
– Близько 50 підприємців, рестораторів, кухарів об’єдналися із виробниками, місцевими торговельними мережами. За її словами, також 250 тонн продуктів розвезли у санаторії області, де жили внутрішньо переміщені особи. Кожен кілограм харчування, кожна порція – важлива. За це ми щиро дякуємо нашим партнерам, – наголосила Наталія Табака. – Перші два тижні війни для всіх були доволі хаотичними і складними в організації процесів. Проте за цей період не було жодної інформації про отруєння чи про якісь інші історії. Там працюють провідні шеф-кухарі та ресторатори. Були продукти, які в мішленівських ресторанах могли з’явитися. У березні їх просто віддавали, щоб їжа не пропала, і кожен був нагодований.
Керівник програми в Україні WCK Юлія Стефанюк додала:
– Для нас важливо, щоб це була не просто їжа, а ще й корисна. Тому є стандарти порції, ваги. Обов’язково мають бути перша страва, салат, м’ясо. Їжа – момент позитивного ставлення до людей. Ми прагнемо, щоб люди відчували нашу підтримку, і вкладаємо в це значно більше, ніж просто перша чи основна страва. Називаємо теплу порцію – «тарілка надії».
Юлія Стефанюк також зауважила, що організація працює у світі 12 років і допомагала в країнах, де була потреба долати наслідки природних катаклізмів, – пожеж, землетрусів тощо. Участі у воєнних ситуаціях не було. Тому багато речей доводилося відкривати в Україні вперше. Зокрема, спрацювала нова модель швидкого розповсюдження, коли відгукнулася і почала волонтерити така велика кількість партнерів – ресторанів, їдалень. Вони долучилися і почали готувати їжу в усій Україні для людей, які цього потребували. Адже покрити територію України власними силами було важко.
– Упродовж війни неймовірна кількість людей залишилась працювати в Україні. Ми підтримували й підтримуємо виробників, фермерів, у яких купуємо продукти. Зрозуміли, що є потреба доставляти не лише гарячі страви, а й їжу для самостійного приготування, тому почали забезпечувати людей продуктовими наборами. Один такий набір розрахований на сім’ю з 3-4 осіб. По всій країні це майже 70 тисяч розданих наборів лише за день, – поділилась директорка української місії WCK.
За словами Юлії Стефанюк, зараз команди World Central Kitchen працюють у всіх регіонах України, зокрема й поблизу лінії фронту.
– У нас є представники в Краматорську, це майже лінія фронту. Також у Харкові та Миколаєві, де звіряємо вранці, яка ситуація, чи безпечно працювати. Є групи швидкого реагування, до прикладу, коли у Вінниці сталася атака, команда виїхала і годувала медиків та тих, хто займався роботою з ліквідації наслідків, – розповіла Юлія Стефанюк. Вона наголошує, що українська команда World Central Kitchen здобула унікальний досвід, який планує застосовувати й надалі.
Від моменту заснування WCK у 2010 році у США, коли шеф- кухар Хосе Андрес організував харчування в Домініканській Республіці, Нікарагуа, Замбії, Перу, Кубі, Уганді, на Багамських островах, у Камбоджі, Сполучених Штатах Америки та Україні.
Бограч на багатті
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/bohrach.jpg)
5 кг яловичини, 500 г свинячого сала, 5 кг картоплі, 10 цибулин, 5 морквин, 10 болгарських перців, 10 помідорів, 1 велика головка часнику, 5 ст. ложок томатної пасти, 5 ст. ложок меленої паприки, велика жменя кмину, сіль і чорний мелений перець, 20 л води.
М’ясо помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками. Сало дрібно нарізати.
Картоплю нарізати великими шматочками. Покришити цибулю. Болгарський перець, моркву і помідори нарізати кубиками. Подрібнити часник.
У розігрітий товстостінний казан закинути сало і обсмажити в ньому цибулю до м’якості. Додати паприку, перемішати. Додати у казан м’ясо, часник і кмин. Добре перемішати на великому вогні, м’ясу дати схопитися.
Потім додати 1 літр води, щоб м’ясо не варилося, а тушкувалось. Вогонь зробити слабшим. М’ясо періодично помішувати, підливати воду, щоб вона не випарувалася повністю, і готувати під кришкою 1,5-2 год.
Коли м’ясо розм’якне, додати в казан моркву і картоплю, перемішати і готувати бограч на середньому вогні, періодично помішуючи.
Через 10-15 хв додати болгарський перець, помідори, томатну пасту, посолити і поперчити. На цьому етапі відрегулювати кількість води до бажаної густини бограчу.
Довести бограч до кипіння і готувати під кришкою 15-20 хв. Готовій страві дати настоятися ще 10 хв.