Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вишневе варення

Найсмачніше варення – вишневе. Взим­ку – незамінне доповнення до пишних оладок і свіжого чаю

Якщо вийняти з ягід кісточки, то активний час варіння трива­тиме не довше ніж пів години. Можна ва­рити тривалішим способом: кілька разів кип’ятити варення по 5 хв, щоразу даючи охолонути.

1 кг вишень, 1 кг цукру.

Вишні проми­ти під проточною водою та обсу­шити. Вийняти кісточки з ягід. Перекласти ви­шні в миску чи каструлю. Засипати цукром і залишити на кілька годин.

Коли вишні стануть темними і пустять сік, ягоди перемішати. Вишні з цукром у каструлі поставити на середній вогонь. Варити 20 хв після закипання, періодично помішуючи і зні­маючи піну.

Банки і кришки простерилізувати. Напо­внити їх гарячим варенням і герметично за­крити. Накрити і залишити вистигати догори дном.

Вишні у власному соку

Кількість цукру можна додавати на свій смак, а можна закручувати взагалі без цукру, лише у власному соку. Такі вишні зручно використовувати для приготуван­ня десертів, вареників, пирогів із начин­кою, варити киселі та компоти.

На півлітрову банку: 400 г ви­шень, 4 ст. лож­ки цукру.

Вишні пере­брати, залишити лише цілі ягоди, промити під проточною водою і дати стекти рідині. Вийняти кісточки.

У простерилізовану банку вкласти жменю ягід і присипати 1 ст. ложкою цукру.

Потім знову вкласти жменю вишень і при­сипати цукром. Таким чином наповнити бан­ку вишнями, зверху присипати рештою цукру. Прикрити банку простерилізованою кришкою і залишити на 20 хв, щоб ягоди пустили сік.

Баночку з ягодами простерилізувати. На дно каструлі покласти невеликий рушник, по­ставити на нього банку, прикриту кришкою (не закручувати). У каструлю влити воду до плічок банки, вода не має потрапляти в банку. На невеликому вогні довести воду в каструлі до кипіння і з цього моменту стерилізувати банку на мінімальному вогні 15 хв (за слабко­го кипіння води).

Якщо вишні дали мало соку, то в банку можна долити трохи окропу.

Банку закрити кришкою, перевернути і накрити до повного вистигання. Зберігати у прохолодному місці.

Схожі новини