Вишневе варення
Найсмачніше варення – вишневе. Взимку – незамінне доповнення до пишних оладок і свіжого чаю
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/463519/pexels-micheilecom--visual-stories-8463549.jpg)
Якщо вийняти з ягід кісточки, то активний час варіння триватиме не довше ніж пів години. Можна варити тривалішим способом: кілька разів кип’ятити варення по 5 хв, щоразу даючи охолонути.
1 кг вишень, 1 кг цукру.
Вишні промити під проточною водою та обсушити. Вийняти кісточки з ягід. Перекласти вишні в миску чи каструлю. Засипати цукром і залишити на кілька годин.
Коли вишні стануть темними і пустять сік, ягоди перемішати. Вишні з цукром у каструлі поставити на середній вогонь. Варити 20 хв після закипання, періодично помішуючи і знімаючи піну.
Банки і кришки простерилізувати. Наповнити їх гарячим варенням і герметично закрити. Накрити і залишити вистигати догори дном.
Вишні у власному соку
Кількість цукру можна додавати на свій смак, а можна закручувати взагалі без цукру, лише у власному соку. Такі вишні зручно використовувати для приготування десертів, вареників, пирогів із начинкою, варити киселі та компоти.
На півлітрову банку: 400 г вишень, 4 ст. ложки цукру.
Вишні перебрати, залишити лише цілі ягоди, промити під проточною водою і дати стекти рідині. Вийняти кісточки.
У простерилізовану банку вкласти жменю ягід і присипати 1 ст. ложкою цукру.
Потім знову вкласти жменю вишень і присипати цукром. Таким чином наповнити банку вишнями, зверху присипати рештою цукру. Прикрити банку простерилізованою кришкою і залишити на 20 хв, щоб ягоди пустили сік.
Баночку з ягодами простерилізувати. На дно каструлі покласти невеликий рушник, поставити на нього банку, прикриту кришкою (не закручувати). У каструлю влити воду до плічок банки, вода не має потрапляти в банку. На невеликому вогні довести воду в каструлі до кипіння і з цього моменту стерилізувати банку на мінімальному вогні 15 хв (за слабкого кипіння води).
Якщо вишні дали мало соку, то в банку можна долити трохи окропу.
Банку закрити кришкою, перевернути і накрити до повного вистигання. Зберігати у прохолодному місці.