Передплата 2024 «Добра кухня»

Рукола – природний енергетик

Страви з руколою стають не тільки ори­гінальними й смачними, а й дуже корис­ними

Рукола – дворічна трав’яниста рослина, типовий представник родини хрестоцвітих. Вона дуже популярна в країнах Близького Сходу, Центральної та Південної Європи, особливо у Франції та Італії. В останні роки завоювала любов українців. Тому продається на ринках, у супермаркетах, все більше людей вирощують її на своїх присадибних ділянках. Рукола має своєрідний смак – кислувато-гірчичний, тому підходить практично до всіх страв: овочевих, м’ясних, рибних, рису, макаронів, картоплі.

Страви з руколою стають не тільки ори­гінальними й смачними, а й дуже корис­ними. Рукола – це джерело потрібних для організму речовин. Вона містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, РР, С, Е, К; макроеле­менти: калій, кальцій, магній, натрій, фос­фор; мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод. Тому вона корисна й тим, хто прагне зберегти своє здоров’я, й тим, хто хоче відновити його, позбув­шись різних хвороб. Рукола сприяє нор­малізації обміну речовин. Через це дуже цінується дієтологами, які спеціалізують­ся на харчуванні для людей, котрі мріють нормалізувати свою масу тіла. Страви з руколою швидко насичують, хоча можуть бути низькокалорійними.

Крім того, ця рослина є природним енергетиком, імуномодулятором. Вона сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові, виведенню холестерину й тонізує увесь організм. Рукола відома також як рослина-афродизіак (сприяє підвищенню потенції). З цією метою її вживають у сумі­ші: 100 г сухого потовченого листя руколи, 100 г меду і 10 г чорного перцю. Для до­сягнення стійкого тривалого ефекту за­стосовують щоранку по 1 ч. л.

Американські лікарі виявили, що вжи­вання руколи запобігає розвитку вираз­кової хвороби, використовують її й для лікування цієї недуги. Рукола вважається однією з найцінніших рослин у профілакти­ці онкологічних захворювань. Рослина має виражені діуретичні (виводить надмірну воду з організму), гепатозахисні (поліпшує функції печінки), протицинготні, антибак­теріальні, протикашльові, лактогенні та ті, що поліпшують травлення, властивості.

Речовини, які містяться в рослині, сти­мулюють роботу травного тракту, зміцню­ють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації водно-сольового балансу, підвищують рівень гемоглобіну й знижують рівень цукру у крові. Індійські цілителі за­стосовують насіння руколи як засіб для лі­кування шкірних хвороб, сік – для лікуван­ня виразок, гематом, поліпів носоглотки.

Трохи гострувато-пряний смак і тонкий аромат яскраво-зеленого соковитого лис­тя добре комбінуються з іншими листовими овочами (шпинатом, салатом). Руколу до­дають у перші страви, до тушкованих ово­чевих гарнірів, у піцу, різото й різні соуси для макаронів, рису. Велике листя – оригі­нальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в домашній сир, до відвареної картоплі, до холодних закусок.

Страви з руколою подарують вашому організмові безліч вітамінів і корисних ре­човин. Тому додавайте її в усілякі салати, перші та другі страви, вона прикрасить їх своїм пікантним смаком. Пропонуємо кіль­ка рецептів із цією корисною рослиною.

Яєчний салат із руколою

Яйця курячі – 3 шт., рукола – 50 г, зе­лень кропу – 1 пучок, йогурт натураль­ний чи сметана – 3-4 ст. л., гірчиця – 1 ч. л., сіль (за смаком), перець чорний мелений (за смаком), горіхи кедрові (за смаком), олія маслинова – 1 ст. л.

Яйця відварити й нарізати, додати дрібно нарізану зелень кропу. Йогурт чи сметану з’єднати з гірчицею та масли­новою олією, перемішати до однорідної маси, посолити, поперчити. Заправити салат. Перемішати й поставити в холо­дильник на 20 хв. Листя руколи порвати руками. З’єднати з охолодженим сала­том, перемішати, посипати кедровими горішками, подавати до столу.

Сирний салат

Сир фета – 250 г, помідори чері – 8-10 штук, рукола – 1 пучок, маслино­ва олія, лимон.

Фету (бринзу чи любительський сир) нарізати невеликими шматочками, помі­дори чері – половинками. Змішати з лис­тям руколи, поперчити, заправити масли­новою олією та лимонним соком.

Салат із руколою та сьомгою

Сьомга (філе слабосолене) – 200 г, лимон – 0,5 шт., грейпфрут (червоний) – 1 шт., цибуля ріпчаста (невелика) – 0,5 шт., оливки без кісточок – 10 шт., рукола – 1 пучок, перець білий – 0,5 ч. л., твердий сир – 50 г, олія маслинова.

Філе сьомги обмастити з усіх боків су­мішшю солі, цукру й перцю, покласти в глибоку ємність, скропити маслиновою олією та соком половини лимона. Зали­шити маринуватися на півгодини.

Листя руколи промити й просушити, порвати руками на шматочки. Філе сьом­ги вийняти з маринаду й нарізати тонкими скибочками, викласти на тарілку. Додати м’якоть грейпфрута, почищену від пере­городок. Додати цибулю, нарізану півкіль­цями, й розрізані навпіл оливки. Натерти на тертці твердий сир. Заправити салат маринадом, що залишився від риби.

Схожі новини