Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ідеальна піца

Піца – одна з найвідоміших страв у світі. Варіантів ресторанної піци безліч, але й домашня може порадувати не менше, якщо пофантазувати з інґредієнтами

Що враховувати, щоб зробити смачну піцу:

  • Використовувати відпо­відне борошно. У більшості рецептів мають на увазі тип борошна ГО (дріб­ний помел), але можна брати непросі­яне борошно, гречане або суміш різних видів.
  • Чим вища температура в примі­щенні, тим менше потрібно дріжджів і холоднішою має бути вода для тіста, і навпаки.
  • 7-грамовий пакетик сухих дріжджів відповідає близько 25 грамам свіжих.
  • Домашня піца печеться довше за ресторанну. Деякі делікатні інґредієнти, наприклад, моцарелу, краще додавати ближче до завершення процесу.
  • Щоб тісто вийшло хрумким, духо­вку потрібно завчасно розігріти.
  • Для піци середнього розміру соусу використовувати небагато, щоб він не розмочив основу.
  • У начинці краще не використовува­ти більше 4 інґредієнтів, а шар має бути не більше ніж 1 см.
  • Зелень і салатне листя викладають на піцу безпосередньо перед подачею.

Тісто

Буває дріжджове та бездріжджове. Основними в них є борошно, олія, сіль і вода, а в першому випадку ще й дріж­джі.

Якщо готуєте дріжджове, переко­найтеся, що немає протягів. Спершу необхідно розчинити дріжджі в неве­ликій кількості ледь теплої води (близь­ко 25°C) з дрібкою цукру – він швидше активує дріжджі. Борошно просіяти на дошку або у миску. Взяти половину порції борошна, влити в нього дріжджі і ретельно перемішати – грудочок не має бути. Потім додати сіль і борош­но, що залишилося, і замісити тісто до отримання однорідної суміші. Потроху додавати олію (краще оливкову) і замі­шувати тісто, розкачуючи його на себе. Вимішувати, доки не стане еластичним і не прилипатиме до рук. Воно не має рватися під час розтягування.

Перекласти тісто в миску, накрити кухонним рушником або плівкою і дати йому піднятися в теплому місці (напри­клад, у ледь розігрітій духовці) близько 1,5 год. Коли об’єм збільшиться удвічі, перенести на стіл та розділити на дві рівні частини. Обім’яти п’ять-шість ра­зів і залишити ще на пів години.

Для бездріжджового тіста борошно висипати гіркою в миску або на стіл, зробити ямку, додати сіль, воду та олію. Вимішувати, доки не отримаєте гладке еластичне тісто. Дати йому постояти – від 15 хв до 1 год, потім можна розкача­ти качалкою.

Щоб розкачати тісто, розділіть його на кілька частин і розплющіть руками на тонкий шар. Присипте поверхню борошном і обережно розтягніть від середини до країв. Бажано притри­мувати середину коржа рукою. Краї, або бортики, мають бути товстішими приблизно на 1 см, при готуванні вони злегка набухнуть і стануть м’якими. Можна скористатися качалкою, про­те тоді тісто матиме менш повітряну структуру.

«Маргарита»

Тісто: близько 1 кг борошна, 600 мл води, 8 г свіжих дріжджів, 30 г оливкової олії, 20 г солі, 1 ч. ложка цукру.

Начинка: 400 г очищених від шкір­ки помідорів, 300 г моцарели, 5-6 зубчиків часнику, свіжий базилік, оливкова олія, цукор, сіль, мелений перець.

Підготувати тісто, як зазначено вище.

Поки тісто підходитиме, приготувати томатний соус. Помідори помити, біля плодоніжки хрестоподібно надрізати. Залити окропом на 1-2 хв, зняти шкірку. Очищені помідори нарізати кубиками або подрібнити блендером.

Часник очистити і розчавити ножем. Обсмажити в олії на розігрітій пательні або сотейнику до золотистого кольору і вийняти.

У сотейник викласти нарізані помідо­ри і тушкувати, помішуючи, на малому вогні до загустіння (20-40 хв). Додати сіль, мелений перець і цукор, тушкува­ти ще кілька хвилин.

Змастити піцу томатним соусом і поставити в розігріту до 200-250°C. Ви­пікати близько 20-25 хв. Вийняти і до­дати нарізану скибочками моцарелу, трохи скропити оливковою олією. По­ставити в духовку ще на 5-10 хв.

Перед подачею викласти на піцу листя базиліку.

З морепродуктами

Тісто: 450 г борошна, 8 г сухих дріжджів, 1 склянка води, 2 ст. лож­ки оливкової олії, по 1 ч. ложці солі і цукру.

Начинка: асорті з морепродуктів (свіже, мариноване або замороже­не), 4-5 свіжих печериць, 1 середня цибулина, 1/2 банки оливок, 2 по­мідори, 2 ст. ложки оливкової олії, 150 г твердого сиру, 1 ст. ложка су­міші ароматних трав (бажано італій­ських).

Підготувати тісто, як зазначено вище.

Якщо морепродукти заморожені, їх необхідно розморозити. Потім обсма­жити на розігрітій пательні на сильному вогні близько 5 хв.

Сир натерти на дрібній тертці, ци­булю нашаткувати, помідори та гриби нарізати тонкими скибочками, а оливки розрізати навпіл.

Тісто розкачати на тонкий корж. На нього викласти рівним шаром підготов­лені морепродукти, потім гриби, цибу­лю, посипати спеціями. Потім розклас­ти нарізані помідори та оливки, зверху натерти сир.

Піцу запікати в духовці за температу­ри 200-220°С 15-20 хв.

З шинкою, сиром і грибами

Тісто: 400 г борошна, 180 мл води, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка цу­кру, 10 г сухих дріжджів, 2 ст. ложки олії.

Начинка: 150 г вареної шинки, 100 г томатного соусу, 120 г твер­дого сиру, 200 г печериць – свіжих, маринованих або заморожених, 1 ст. ложка оливкової олії, базилік (су­хий), часник, сіль, перець.

Підготувати тісто, як зазначено вище.

Змішати томатну пасту з дрібно на­різаним часником і базиліком, додати олію та сіль.

Шинку та гриби нарізати скибочка­ми, сир натерти на грубій тертці.

Змастити основу для піци соусом і поставити у розігріту до 250°C духовку з грилем.

Випікати близько 5 хв, потім вийня­ти. Викласти шинку, гриби та сир і знову поставити піцу в духовку, доки вона по­вністю не приготується – орієнтовно на 15 хв.

Час приготування може змінюватись залежно від товщини тіста, якості про­дуктів та типу духовки.

Схожі новини