Ідеальна піца
Піца – одна з найвідоміших страв у світі. Варіантів ресторанної піци безліч, але й домашня може порадувати не менше, якщо пофантазувати з інґредієнтами
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/459535/pexels-cottonbro-3944307.jpg)
Що враховувати, щоб зробити смачну піцу:
- Використовувати відповідне борошно. У більшості рецептів мають на увазі тип борошна ГО (дрібний помел), але можна брати непросіяне борошно, гречане або суміш різних видів.
- Чим вища температура в приміщенні, тим менше потрібно дріжджів і холоднішою має бути вода для тіста, і навпаки.
- 7-грамовий пакетик сухих дріжджів відповідає близько 25 грамам свіжих.
- Домашня піца печеться довше за ресторанну. Деякі делікатні інґредієнти, наприклад, моцарелу, краще додавати ближче до завершення процесу.
- Щоб тісто вийшло хрумким, духовку потрібно завчасно розігріти.
- Для піци середнього розміру соусу використовувати небагато, щоб він не розмочив основу.
- У начинці краще не використовувати більше 4 інґредієнтів, а шар має бути не більше ніж 1 см.
- Зелень і салатне листя викладають на піцу безпосередньо перед подачею.
Тісто
Буває дріжджове та бездріжджове. Основними в них є борошно, олія, сіль і вода, а в першому випадку ще й дріжджі.
Якщо готуєте дріжджове, переконайтеся, що немає протягів. Спершу необхідно розчинити дріжджі в невеликій кількості ледь теплої води (близько 25°C) з дрібкою цукру – він швидше активує дріжджі. Борошно просіяти на дошку або у миску. Взяти половину порції борошна, влити в нього дріжджі і ретельно перемішати – грудочок не має бути. Потім додати сіль і борошно, що залишилося, і замісити тісто до отримання однорідної суміші. Потроху додавати олію (краще оливкову) і замішувати тісто, розкачуючи його на себе. Вимішувати, доки не стане еластичним і не прилипатиме до рук. Воно не має рватися під час розтягування.
Перекласти тісто в миску, накрити кухонним рушником або плівкою і дати йому піднятися в теплому місці (наприклад, у ледь розігрітій духовці) близько 1,5 год. Коли об’єм збільшиться удвічі, перенести на стіл та розділити на дві рівні частини. Обім’яти п’ять-шість разів і залишити ще на пів години.
Для бездріжджового тіста борошно висипати гіркою в миску або на стіл, зробити ямку, додати сіль, воду та олію. Вимішувати, доки не отримаєте гладке еластичне тісто. Дати йому постояти – від 15 хв до 1 год, потім можна розкачати качалкою.
Щоб розкачати тісто, розділіть його на кілька частин і розплющіть руками на тонкий шар. Присипте поверхню борошном і обережно розтягніть від середини до країв. Бажано притримувати середину коржа рукою. Краї, або бортики, мають бути товстішими приблизно на 1 см, при готуванні вони злегка набухнуть і стануть м’якими. Можна скористатися качалкою, проте тоді тісто матиме менш повітряну структуру.
«Маргарита»
Тісто: близько 1 кг борошна, 600 мл води, 8 г свіжих дріжджів, 30 г оливкової олії, 20 г солі, 1 ч. ложка цукру.
Начинка: 400 г очищених від шкірки помідорів, 300 г моцарели, 5-6 зубчиків часнику, свіжий базилік, оливкова олія, цукор, сіль, мелений перець.
Підготувати тісто, як зазначено вище.
Поки тісто підходитиме, приготувати томатний соус. Помідори помити, біля плодоніжки хрестоподібно надрізати. Залити окропом на 1-2 хв, зняти шкірку. Очищені помідори нарізати кубиками або подрібнити блендером.
Часник очистити і розчавити ножем. Обсмажити в олії на розігрітій пательні або сотейнику до золотистого кольору і вийняти.
У сотейник викласти нарізані помідори і тушкувати, помішуючи, на малому вогні до загустіння (20-40 хв). Додати сіль, мелений перець і цукор, тушкувати ще кілька хвилин.
Змастити піцу томатним соусом і поставити в розігріту до 200-250°C. Випікати близько 20-25 хв. Вийняти і додати нарізану скибочками моцарелу, трохи скропити оливковою олією. Поставити в духовку ще на 5-10 хв.
Перед подачею викласти на піцу листя базиліку.
З морепродуктами
Тісто: 450 г борошна, 8 г сухих дріжджів, 1 склянка води, 2 ст. ложки оливкової олії, по 1 ч. ложці солі і цукру.
Начинка: асорті з морепродуктів (свіже, мариноване або заморожене), 4-5 свіжих печериць, 1 середня цибулина, 1/2 банки оливок, 2 помідори, 2 ст. ложки оливкової олії, 150 г твердого сиру, 1 ст. ложка суміші ароматних трав (бажано італійських).
Підготувати тісто, як зазначено вище.
Якщо морепродукти заморожені, їх необхідно розморозити. Потім обсмажити на розігрітій пательні на сильному вогні близько 5 хв.
Сир натерти на дрібній тертці, цибулю нашаткувати, помідори та гриби нарізати тонкими скибочками, а оливки розрізати навпіл.
Тісто розкачати на тонкий корж. На нього викласти рівним шаром підготовлені морепродукти, потім гриби, цибулю, посипати спеціями. Потім розкласти нарізані помідори та оливки, зверху натерти сир.
Піцу запікати в духовці за температури 200-220°С 15-20 хв.
З шинкою, сиром і грибами
Тісто: 400 г борошна, 180 мл води, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 10 г сухих дріжджів, 2 ст. ложки олії.
Начинка: 150 г вареної шинки, 100 г томатного соусу, 120 г твердого сиру, 200 г печериць – свіжих, маринованих або заморожених, 1 ст. ложка оливкової олії, базилік (сухий), часник, сіль, перець.
Підготувати тісто, як зазначено вище.
Змішати томатну пасту з дрібно нарізаним часником і базиліком, додати олію та сіль.
Шинку та гриби нарізати скибочками, сир натерти на грубій тертці.
Змастити основу для піци соусом і поставити у розігріту до 250°C духовку з грилем.
Випікати близько 5 хв, потім вийняти. Викласти шинку, гриби та сир і знову поставити піцу в духовку, доки вона повністю не приготується – орієнтовно на 15 хв.
Час приготування може змінюватись залежно від товщини тіста, якості продуктів та типу духовки.