Передплата 2024 «Добрий господар»

Шпаргалка для кулінарних батальйонів

Готувати страви на фронт Лілія Цвіт радить з простих та доступних продуктів

Булочки, вареники, пиріжки, рогалики, маківники, домашню піцу та безліч іншої випічки з перших днів війни везуть на передову, щоб порадувати смаколиками наших захисників.

Тепер у кожному селі та місті жінки, дівчата, діти готують їжу для воїнів. Одна з господинь, пані Марія, бідкається:

– Перші два дні війни пекла бісквіти, потім перестала, бу­вало, що залишалися у духовці недопеченими. Шкода перево­дити продукти. Тепер робимо енергетичні батончики.

Відома кулінарна майстри­ня з Дрогобича Лілія Цвіт скла­ла чек-лист із простих, ситних та смачних страв. Каже, що зараз треба берегти ресур­си, щоби надовше вистачило. Тому страви максимально бю­джетні. Окрім того, вони мають довго зберігатися і бути тран­спортабельними.

Отож Лілія Цвіт радить пек­ти для наших хлопців яворів­ський пиріг, булочки «Шкільні», домашню мініпіцу, бюджет­ні булочки, хрустики на кефірі, заварні пряники, манник на ке­фірі, ванільні коржики, пиріж­ки з капустою, варене сало, че­буреки, рогалики на смальці, яблучний кекс, плетінку з ка­као, французьке печиво, про­стий медівник, ябчаник, сир­не печиво, шкільні коржики, пряники на кефірі, домаш­ній майонез, кекси на молоці, найпростіший хліб, пиріг з ва­ренням на кислому молоці, піс­ний кекс, пиріг на кефірі, пісні пампушки.

Кулінарним батальйонам цей список знадобиться як шпаргалка. Пропонуємо кіль­ка переписів з цієї корисної до­бірки.

Французьке печиво

250 г масла, 100 г смета­ни, 1 жовток, 300 г борошна.

Для панірування: 1 білок, 100 г цукру.

Розтопити масло, влити у миску, додати до нього сметани (бажано із високим відсотком жирності), жовток і ретельно пе­ремішати. Потрохи, за 2-3 під­ходи, додати борошно і заміси­ти тісто. Воно має бути м’яким та еластичним. Покласти тісто у холодильник на 30 хв. Робо­чу поверхню підсипати борош­ном і розкачати тісто завтовшки не менше ніж пів сантиметра. Формочками – сердечкама, кві­точками, ромбиками – витисну­ти з тіста майбутнє печиво. Ко­жен шматочок печива з одного боку вмочити у білок і панірува­ти в цукрі, викласти на форму. Випікати печиво за температу­ри 180°С, доки воно добре не підрум’яниться – близько 15- 20 хв.

Плетінка з какао

Для тіста: 300 мл моло­ка, 6 г сухих дріжджів, 150 г цукру, 650 г борошна, 1 пач­ка ванільного цукру, 2 яйця, 70 г масла.

Для начинки: 70 г масла, 20 г какао, 2 ст. ложки цукру.

Опара. У велику миску на­лити ледь тепле молоко, дода­ти 2 ст. ложки цукру від загаль­ної кількості і дріжджі. Ретельно перемішати. Додати 6 ст. ло­жок борошна від загальної кіль­кості і замісити рідке тісто, як на млинці. Залишити в теплому місці на 30 хв. Коли опара підні­меться, утворяться бульбашки, додати яйця, розтоплене мас­ло, решту цукру. Можна дода­ти ванільний цукор. Переміша­ти, щоб цукор розчинився. Тоді у 2-3 етапи додати просіяне бо­рошно і замісити тісто. Тісто має бути досить м’яким. Вимі­шувати його близько 10 хв. За­лишити тісто підходити в теплі приблизно на 1,5 год. Воно має збільшитися в об’ємі втричі.

Начинка. Перемішати 20 г какао, цукор та корицю.

Робочу поверхню змасти­ти олією. Тісто розділити на дві частини. Одну частину роз­качати завтовшки близько пів сантиметра. Щедро змасти­ти розтопленим маслом та рів­номірно посипати начинкою. Скрутити тісто в рулет і роз­різати його посередині на дві частини. Переплести ці части­ни, формуючи джгут. Із цієї порції сформувати 2 або 3 рулети і залишити їх у формі підходити ще на 40 хв. Коли плетінка піді­йде, змастити її жовтком. Випі­кати за t 170°С близько 20-30 хв, щоб вона підрум’янилася.

Схожі новини