Галицький пляцок «Вишиванка»
Рецепти від читачів «Доброї кухні»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/458452/vyshyvanka.jpg)
ДЛЯ ТІСТА:
- 500 г борошна
- 250 г маргарину
- 18 г розпушувача
- 200 г цукру
- 3 жовтки
- 20 г какао
ДЛЯ СИРНОЇ МАСИ:
- 1 кг сиру
- 200 г цукру
- 50 г крохмалю
- 3 яйця
ДЛЯ МАКОВОЇ МАСИ:
- 250 г маку
- 3 білки
- 100 г цукру
ДЛЯ КРЕМУ:
- 300 г масла
- 250 г згущеного молока
- 10 г розчинної кави
- 10 мл горілки
ДЛЯ ГЛАЗУРІ:
- 100 г шоколаду
- 15 мл молока
Тісто. Борошно вимішати з розпушувачем і посікти з маргарином. Додати цукор, 3 жовтки, сметану та замісити густе тісто. Поділити його на 2 рівні частини. До однієї частини додати какао, перемішати. Тепер розділити світле і темне тісто ще надвоє кожне. Таким чином отримуємо 4 частини тіста – 2 світлі та 2 темні. Темне тісто покласти у морозилку, щоб потім його натерти на пляцок. Світле – у холодильник.
Сирна начинка. Сир змолоти блендером. Додати цукор, крохмаль та яйця, все перемішати. Можна збивати всі інґредієнти відразу в чаші
комбайна.
Макова начинка. Мак перемолоти кавомолкою, запарити, остудити. Окремо збити 3 білки (що залишились від тіста) зі 100 г цукру на стійку піну.
Додати до охолодженого маку, обережно перемішати.
У форму 23х28 см викласти 1 частину світлого тіста – половину макової маси – половину сирної маси. На сир натерти на грубій тертці половину темного тіста. Випікати 30-40 хв при 180°С.
Охолодити у формі!
Потрібно спекти два такі коржі.
Крем. М‘яке масло збити зі згущеним молоком, додати каву, розчинену у горілці.
Змастити корж кремом та прикрити другим коржем так, щоб коричневе тісто було у середині.
Полити пляцок шоколадною помадкою, прикрасити за бажання. Залишити в холодильнику на 12 год.
Любов Толочко, м. Львів.