Айдер Муждабаєв: «Це не про їжу, а про солідарність і підтримку!»
У «Єрусалимі» готували кримський плов. Усі кошти з благодійної акції підуть на підтримку Збройних сил України й переселенців
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457953/plov-f1.jpg)
У дворику львівського кафе “Єрусалим” відбувся благодійний майстер-клас з приготування кримського плову, автором рецепта якого є реставратор Шевкет Юзбашев. А готував цей плов відомий український журналіст Айдер Муждабаєв.
Власниця кафе “Єрусалим”, дослідниця галицької єврейської кухні, учасниця проєкту “Академія смаку” Льоля Ланда зустрічає гостей. У дворику по-домашньому затишно. Розставлено зручні крісла. На мить забуваєш, що йде війна, і занурюєшся у відпочинкову атмосферу. Та реальність повертає назад...
Цей обід – благочинний. Усі зібрані кошти підуть на допомогу потребуючим. Пані Льоля разом із командою щодня готує понад 100 обідів для переселенців і військових.
На столику – усі складники, з яких готуватимуть кримський плов. Пані Оля старанно нарізає брусочками моркву... У вічі впадає незвичний рожевий рис, а також яблука та груші, які також додаватимуть до плову. У казанку уже шкварчить м’яско. Пахне димом... Напередодні зустрічі я розпитала у Айдера Муждабаєва, чи готував він раніше плов? Чому вирішив погодитися на таку акцію?
– Я лише нещодавно познайомився з людьми з “Єрусалиму”, – каже Айдер. – Вони близькі мені за духом. Щодня віддають понад 100 обідів тим, хто цього потребує. Я запропонував приготувати кримський плов. Мені страшно – а ну як плов не вдасться? Але я зателефонував своєму другові, його звати Шевкет Юзбашев. Колись він мав ресторан у Львові. Шевкет – відомий кулінар. Допоміг мені з рецептурою, щоб це був саме кримський плов. Я спробую не осоромитися.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/plovf5.jpg)
– Але справа не у плові, а у благочинній акції на підтримку ЗСУ, – веде далі Айдер Муждабаєв. – І це все не про їжу, а про солідарність і підтримку. Їжа – просто привід, аби зустрітися. Водночас, якщо хтось завдяки мені навчиться готувати кримський плов, я буду задоволений. Раніше я готував плов для багатьох людей. А також для 30-ї окремої механізованої бригади ім. Костянтина Острозького. Кілька років тому я приїжджав до них на передову. Готував там три казани плову у різних місцях. Їм сподобалося. Я тоді нагодував кількасот людей!
Айдер розповідає дещо про кримський плов. За його словами, цей рецепт плову не класичний, він із фантазією.
– Рецептів плову безліч, – каже журналіст. – Я, наприклад, не уявляю плову без зіри. Смак плову – це смак зіри! А дехто не любить у плові цієї приправи... Важливий у цьому рецепті також курдюк, баранячий жир. А його особливість – це фрукти. Ідеально підходить айва. Але її зараз на ринку немає. Ми даємо яблука та груші. І загалом плов – це страва з рису, а не з м’яса. Тому м’яса можна менше. А неофіційна назва цього плову – «хлопок», і ми його присвячуємо ЗСУ.
Айдер під час приготування розповідає про Крим, традиції кримських татар. Журналіст переконаний, що півострів повернеться до складу України! Поки розповідає, у моїй уяві спливають усі кримські запахи. Такої природи немає ніде...
– У мене плов асоціюється з мамою, яка не була кримською татаркою, але уміла його готувати, – каже Айдер. – Для мене головне, щоби рис не перетворився на кашу. Я найбільше цього боюся. Тому вогонь треба весь час контролювати! А взагалі, у Криму усі застілля починаються з кави...
– Фрукти ми зваримо й дістанемо, – пояснює далі Айдер технологію приготування кримського плову. – А наприкінці, коли плов уже буде майже готовий, викладемо зверху фрукти.
Коли плов накладають у тарілки, зверху кладуть шматки перцю чилі, яблука та груші... Смакота! І не заздріть...
Кримський плов від ресторатора Шевкета Юзбашева
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/plovf3.jpg)
5 кілограмів рису, 5 кілограмів яловичини, 3,5 кілограма моркви, 2 кілограми цибулі, 600 грамів курдюку + рослинна олія (літр), 600 грамів часнику, 1 кілограм яблук, 1 кілограм груш (бажано маленькі, тверді), 500 грамів ізюму (кишмиш), 500 грамів перцю чилі (мінімум), 60-80 грамів зіри, 2-3 столові ложки солі (або 20 грамів), 20 грамів барбарису.
Готового плову буде 20 кілограмів (на величеньку компанію). За бажання пропорції можна зменшити. Час приготування – 1,5 години. Усі інґредієнти кладуть поступово. Першим обсмажують м’ясо, яке не треба одразу солити. Страву солять у процесі приготування.