Передплата 2024 «Добра кухня»

Айдер Муждабаєв: «Це не про їжу, а про солідарність і підтримку!»

У «Єрусалимі» готували кримський плов. Усі кошти з благодійної акції підуть на підтримку Збройних сил України й переселенців

У дворику львівського кафе “Єрусалим” відбувся благодійний майстер-клас з приготування кримського плову, автором рецепта якого є реставратор Шевкет Юзбашев. А готував цей плов відомий український журналіст Айдер Муждабаєв.

Власниця кафе “Єруса­лим”, дослідниця галиць­кої єврейської кухні, учас­ниця проєкту “Академія смаку” Льоля Ланда зустрічає гостей. У дворику по-домашньому за­тишно. Розставлено зручні кріс­ла. На мить забуваєш, що йде війна, і занурюєшся у відпочин­кову атмосферу. Та реальність повертає назад...

Цей обід – благочинний. Усі зібрані кошти підуть на допомо­гу потребуючим. Пані Льоля ра­зом із командою щодня готує понад 100 обідів для переселен­ців і військових.

На столику – усі складники, з яких готуватимуть кримський плов. Пані Оля старанно нарізає брусочками моркву... У вічі впа­дає незвичний рожевий рис, а також яблука та груші, які також додаватимуть до плову. У казан­ку уже шкварчить м’яско. Пахне димом... Напередодні зустрічі я розпитала у Айдера Муждабає­ва, чи готував він раніше плов? Чому вирішив погодитися на таку акцію?

– Я лише нещодавно позна­йомився з людьми з “Єруса­лиму”, – каже Айдер. – Вони близькі мені за духом. Що­дня віддають понад 100 обідів тим, хто цього потребує. Я за­пропонував приготувати крим­ський плов. Мені страшно – а ну як плов не вдасться? Але я зателефонував своєму друго­ві, його звати Шевкет Юзба­шев. Колись він мав ресторан у Львові. Шевкет – відомий ку­лінар. Допоміг мені з рецеп­турою, щоб це був саме крим­ський плов. Я спробую не осоромитися.

Айдер Муждабаєв (зліва) під час приготування кримського плову. Фото автора
Айдер Муждабаєв (зліва) під час приготування кримського плову. Фото автора

– Але справа не у плові, а у благочинній акції на підтрим­ку ЗСУ, – веде далі Айдер Муж­дабаєв. – І це все не про їжу, а про солідарність і підтримку. Їжа – просто привід, аби зустрітися. Водночас, якщо хтось завдяки мені навчиться готувати крим­ський плов, я буду задоволений. Раніше я готував плов для ба­гатьох людей. А також для 30-ї окремої механізованої брига­ди ім. Костянтина Острозького. Кілька років тому я приїжджав до них на передову. Готував там три казани плову у різних міс­цях. Їм сподобалося. Я тоді на­годував кількасот людей!

Айдер розповідає дещо про кримський плов. За його слова­ми, цей рецепт плову не класич­ний, він із фантазією.

– Рецептів плову безліч, – каже журналіст. – Я, наприклад, не уявляю плову без зіри. Смак плову – це смак зіри! А дехто не любить у плові цієї приправи... Важливий у цьому рецепті та­кож курдюк, баранячий жир. А його особливість – це фрукти. Ідеально підходить айва. Але її зараз на ринку немає. Ми даємо яблука та груші. І загалом плов – це страва з рису, а не з м’яса. Тому м’яса можна менше. А не­офіційна назва цього плову – «хлопок», і ми його присвячує­мо ЗСУ.

Айдер під час приготування розповідає про Крим, традиції кримських татар. Журналіст пе­реконаний, що півострів повер­неться до складу України! Поки розповідає, у моїй уяві сплива­ють усі кримські запахи. Такої природи немає ніде...

– У мене плов асоціюється з мамою, яка не була кримською татаркою, але уміла його готу­вати, – каже Айдер. – Для мене головне, щоби рис не перетво­рився на кашу. Я найбільше цьо­го боюся. Тому вогонь треба весь час контролювати! А взага­лі, у Криму усі застілля почина­ються з кави...

– Фрукти ми зваримо й діс­танемо, – пояснює далі Айдер технологію приготування крим­ського плову. – А наприкінці, коли плов уже буде майже гото­вий, викладемо зверху фрукти.

Коли плов накладають у та­рілки, зверху кладуть шматки перцю чилі, яблука та груші... Смакота! І не заздріть...

Кримський плов від ресторатора Шевкета Юзбашева

5 кілограмів рису, 5 кіло­грамів яловичини, 3,5 кіло­грама моркви, 2 кілограми цибулі, 600 грамів курдюку + рослинна олія (літр), 600 грамів часнику, 1 кілограм яблук, 1 кілограм груш (ба­жано маленькі, тверді), 500 грамів ізюму (кишмиш), 500 грамів перцю чилі (мінімум), 60-80 грамів зіри, 2-3 столо­ві ложки солі (або 20 грамів), 20 грамів барбарису.

Готового плову буде 20 кі­лограмів (на величеньку ком­панію). За бажання пропорції можна зменшити. Час приготу­вання – 1,5 години. Усі інґреді­єнти кладуть поступово. Пер­шим обсмажують м’ясо, яке не треба одразу солити. Страву солять у процесі приготування.

Схожі новини