Паляниця символізує щастя та безпеку

Рецепт паляниці зараз актуальний як ніколи, бо її можна легко приготувати на пательні, без дріжджів, з найпростіших продуктів, що важливо у воєнний час

Паляниця - це кругла плеската хлібина, яку випікали не в печі, а на розпеченій поверхні печі з обох боків, методом смаження тіста без жиру. Через це і назва, від слова «палити». Паляниці не розрізали ножем, а ламали (відщипували) шматочки, тому в багатьох регіонах України паляниці називають «ощипками».

Крім того, в деяких регіонах є назви коржики, палиня.

Є різновид плескатої хлібини, на якій роблять горизонтальний надріз тіста перед випіканням, який утворює скоринку-дашок зверху на ній. За випікання такого хліба утворюється суха, іноді пригоріла скоринка, тому й назва походить від «палити».

Паляниці змащували медом, маслом, шкварками, смаженою цибулею на олії, сметаною, натирали часником...

Паляниця, як і хліб загалом, символізує щастя і благополуччя, прихильність, гостинність і безпеку. За народним віруванням, не можна доїдати шматок паляниці після іншої людини, щоб не забрати її щастя. Заборонялося залишати шматок недоїденим; їсти хліб за спиною іншої людини, щоб не «з’їсти» її силу.

Паляниця у духовці

  • 500 г борошна
  • 400 г будь-якого кисломолочного продукту (кефіру, кислого молока, сметани, йогурту, ряжанки)
  • 1 ч. ложка солі
  • 1 ч. ложка соди

Насипати у миску борошно, сіль і соду. Добре розмішати, щоб сода розійшлася по всьому борошну. Залити ксиломолочним продуктом. Якщо немає кисломолочки, можна взяти воду + оцет, щоб погасити соду. Суміш просто перемішати, щоб борошно просочилося рідиною, потрібно 1-2 хв.

Потім викласти масу на припорошений борошном стіл і зробити плаский чотирикутник, який скласти конвертиком і заокруглити. Викласти на деко з пергаментом, змастити олією. Випікати за 200°С 40-45 хв.

Паляниця на пательні

для 5 паляниць діам. 15 см:

  • 500 г кефіру
  • 1 ст. ложка цукру
  • 1 ч. ложка солі
  • спеції – за бажання
  • 1 ч. ложка з чубком соди
  • 1 ст. ложка оцту
  • 800 г борошна

У кефір додати цукор, сіль, спеції і соду, погашену оцтом, але гасити її не обов‘язково. Замісити густе ледь липке тісто, накрити рушником і залишити на 10-15 хв. Тоді розділити на частини, залежно від розміру пательні, руками розплескати завтовшки з палець і смажити на пательні без олії з двох боків. Спечені паляниці складати купкою, накрити рушником, щоб «відійшли».

Хлібина «паляниця»

для опари:

  • 150 г борошна
  • 7 г пресованих або 1 ч. ложка без чубка дріжджів
  • 100 мл теплої води

для тіста:

  • 2 ч. ложки цукру
  • 350 г борошна
  • 125 мл теплої води
  • 50 мл теплого жирного молока
  • 1 ч. ложка без чубка солі
  • 1 ст. ложка олії

Зробити опару пізно ввечері: змішати просіяне борошно з дріжджами, додати теплу води і замісити тісто. Воно виходить м’яке. Миску з тістом накрити кришкою, зверху прикрити рушником і залишити в теплому місці до ранку.

Розчинити сіль і цукор в суміші теплої води і молока, влити в опару, розмішати до однорідності. Потрохи додати просіяне борошно (тісто буде густе, але води більше не додавати!). Замісити туге тісто, в кінці додати олію, вимішувати близько 10 хв.

Покласти його в миску, змащену олією, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 2-3 год, накривши миску з тістом рушником. Воно має збільшитися в об‘ємі вдвічі.

Тісто викласти на робочу поверхню, злегка обім‘яти, сформувати круглий хліб і викласти у форму або миску (діам. 22 см), вистелену пергаментом. Зверху прикрити рушником і поставити в тепле місце до збільшення в об‘ємі у 2-2,5 раза.

Хліб акуратно з папером викласти з форми на деко.

Гострим ножем зробити зверху на хлібі надріз, змастити дуже гарячою водою і поставити хліб у розігріту до 220°С духовку на 10 хв. Тоді знизити температуру до 190-200°С і випікати до 30-35 хв. Перекласти його на решітку до повного охолодження.

Хліб можна випікати з парою (поставити під деко 70 мл окропу в металевій мисці).

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини