Паляниця символізує щастя та безпеку
Рецепт паляниці зараз актуальний як ніколи, бо її можна легко приготувати на пательні, без дріжджів, з найпростіших продуктів, що важливо у воєнний час
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457870/palianytsia.jpg)
Паляниця - це кругла плеската хлібина, яку випікали не в печі, а на розпеченій поверхні печі з обох боків, методом смаження тіста без жиру. Через це і назва, від слова «палити». Паляниці не розрізали ножем, а ламали (відщипували) шматочки, тому в багатьох регіонах України паляниці називають «ощипками».
Крім того, в деяких регіонах є назви коржики, палиня.
Є різновид плескатої хлібини, на якій роблять горизонтальний надріз тіста перед випіканням, який утворює скоринку-дашок зверху на ній. За випікання такого хліба утворюється суха, іноді пригоріла скоринка, тому й назва походить від «палити».
Паляниці змащували медом, маслом, шкварками, смаженою цибулею на олії, сметаною, натирали часником...
Паляниця, як і хліб загалом, символізує щастя і благополуччя, прихильність, гостинність і безпеку. За народним віруванням, не можна доїдати шматок паляниці після іншої людини, щоб не забрати її щастя. Заборонялося залишати шматок недоїденим; їсти хліб за спиною іншої людини, щоб не «з’їсти» її силу.
Паляниця у духовці
- 500 г борошна
- 400 г будь-якого кисломолочного продукту (кефіру, кислого молока, сметани, йогурту, ряжанки)
- 1 ч. ложка солі
- 1 ч. ложка соди
Насипати у миску борошно, сіль і соду. Добре розмішати, щоб сода розійшлася по всьому борошну. Залити ксиломолочним продуктом. Якщо немає кисломолочки, можна взяти воду + оцет, щоб погасити соду. Суміш просто перемішати, щоб борошно просочилося рідиною, потрібно 1-2 хв.
Потім викласти масу на припорошений борошном стіл і зробити плаский чотирикутник, який скласти конвертиком і заокруглити. Викласти на деко з пергаментом, змастити олією. Випікати за 200°С 40-45 хв.
Паляниця на пательні
для 5 паляниць діам. 15 см:
- 500 г кефіру
- 1 ст. ложка цукру
- 1 ч. ложка солі
- спеції – за бажання
- 1 ч. ложка з чубком соди
- 1 ст. ложка оцту
- 800 г борошна
У кефір додати цукор, сіль, спеції і соду, погашену оцтом, але гасити її не обов‘язково. Замісити густе ледь липке тісто, накрити рушником і залишити на 10-15 хв. Тоді розділити на частини, залежно від розміру пательні, руками розплескати завтовшки з палець і смажити на пательні без олії з двох боків. Спечені паляниці складати купкою, накрити рушником, щоб «відійшли».
Хлібина «паляниця»
для опари:
- 150 г борошна
- 7 г пресованих або 1 ч. ложка без чубка дріжджів
- 100 мл теплої води
для тіста:
- 2 ч. ложки цукру
- 350 г борошна
- 125 мл теплої води
- 50 мл теплого жирного молока
- 1 ч. ложка без чубка солі
- 1 ст. ложка олії
Зробити опару пізно ввечері: змішати просіяне борошно з дріжджами, додати теплу води і замісити тісто. Воно виходить м’яке. Миску з тістом накрити кришкою, зверху прикрити рушником і залишити в теплому місці до ранку.
Розчинити сіль і цукор в суміші теплої води і молока, влити в опару, розмішати до однорідності. Потрохи додати просіяне борошно (тісто буде густе, але води більше не додавати!). Замісити туге тісто, в кінці додати олію, вимішувати близько 10 хв.
Покласти його в миску, змащену олією, накрити харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 2-3 год, накривши миску з тістом рушником. Воно має збільшитися в об‘ємі вдвічі.
Тісто викласти на робочу поверхню, злегка обім‘яти, сформувати круглий хліб і викласти у форму або миску (діам. 22 см), вистелену пергаментом. Зверху прикрити рушником і поставити в тепле місце до збільшення в об‘ємі у 2-2,5 раза.
Хліб акуратно з папером викласти з форми на деко.
Гострим ножем зробити зверху на хлібі надріз, змастити дуже гарячою водою і поставити хліб у розігріту до 220°С духовку на 10 хв. Тоді знизити температуру до 190-200°С і випікати до 30-35 хв. Перекласти його на решітку до повного охолодження.
Хліб можна випікати з парою (поставити під деко 70 мл окропу в металевій мисці).