Передплата 2024 ВЗ

Як Вольтер може допомогти українському МЗС

Пані Лябіб у 2021 році відвідала Крим, порушивши українське законодавство

«Україна завжди прагнула свободи, але, оточена москвою, Туреччиною і Польщею, все була змушена шукати собі протектора в одній з цих держав», — писав видатний французький філософ Вольтер у 18 столітті. Одним реченням він виклав суть проблеми. Богу дякувати, у 21 столітті Україна знайшла собі протектора у вигляді Збройних Сил України.

Інший набагато відоміший вислів Вольтера ми згадаємо у зв'язку з призначенням пані Аджі Лябіб міністром закордонних справ Бельгії. Попередні 52 роки Лябіб не обіймала жодної урядової посади, і раптом її призначають міністром закордонних справ! Парижани, які полюбляють розповідати анекдоти про бельгійців, отримали ще один привід для жартів.

Але яким чином це має цікавити український уряд?

Річ у тому, що пані Лябіб у 2021 році відвідала Крим, порушивши українське законодавство. Зазвичай, іноземцям, які порушують українське законодавство відвідинами Криму, забороняють в'їзд до України на 5 років. Але як бути з міністром закордонних справ Бельгії? Адже Україна зацікавлена у приїзді високопосадовців європейських країн до Києва, як знак їхньої підтримки України у визвольній війні проти росії. Тим більше, що пані Лябіб висловила повну підтримку Україні і засудила російську агресію, обійнявши посаду міністра!

На відміну від парижан, які радіють нагоді потролити сусідів-диваків з Брюсселю, нам слід замислитися за яких обставин призначення Лябіб не виглядало би шокуючим безглуздям?

Як журналіст, Аджа Лябіб багато подорожувала світом останні двадцять з гаком років. Здебільшого це були країни Близького Сходу та Азії, оскільки її батьки походять з Алжиру. Сама ж вона народилася вже у Бельгії. Якщо припустити, що журналістська діяльність всі ці роки була лише прикриттям іншої діяльності пані Лябіб, про яку зазвичай газети не пишуть, то ми не зможемо сказати, що міністерка закордонних справ Бельгії не має досвіду роботи у державних органах. Тільки про це ми ніколи не дізнаємося, бо спецслужби не мають схильності оприлюднювати таку інформацію. Отже, оскільки ми ніколи цього не дізнаємося, це завжди буде лише нашим припущенням. Але таким припущенням, що дозволить пояснити незаконний в'їзд пані Лябіб до Криму без дипломатичного скандалу.

Перефразовуючи відомий вислів Вольтера, можна сказати, що якби Аджа Лябіб і не була таємним агентом, то це слід було би вигадати. Бо тоді її приїзд до Криму минулого року хоч і не перестає бути незаконним, але стає питанням не між міністерствами закордонних справ України та Бельгії, а між відповідними спецслужбами. І це всіх влаштовує.

Є ще одна причина, яка робить призначення особи алжирського походження доцільною з точки зору бельгійського уряду. Алжир є третім, після росії та Норвегії, постачальником газу до Європи. А саме: по трубі під Середземним морем, він постачає до берегів Італії 22 мільярди кубів газу на рік. Але труба може прокачувати ще на 10 мільярдів кубів більше. Друга труба під морем йде до берегів Іспанії. Її потужність сягає 10 мільярдів кубів. Додавши ще скраплений газ, Алжир поставив у 2021 році до Європи 55 мільярдів кубів газу. Стільки ж, скільки росія теоретично може постачати обидвома Північними потоками! (Оскільки згідно з європейськими правилами росія не має права резервувати всі 110 мільярдів пропускної потужності Потоків, навіть якщо їй дозволять використовувати Потік-2.)

Тому наступної зими через можливе скорочення або припинення постачання російського газу, алжирський газ стає критично важливим для всієї Європи.

Якщо ми хочемо, щоби і Україна була не менш важливою для Європи, нам слід зробити все можливе для збільшення видобутку газу в Україні. Не тоді, коли закінчиться війна, а вже тепер.

Не побоюся такого порівняння: якби Україна могла, як Алжир, постачати до Європи 55 мільярдів кубів газу, то це би дорівнювало знищенню 55 батальйонно-тактичних груп ворога. А знищення 55 батальйонно-тактичних груп означало би знищення практично всіх сухопутних сил росії. І відповідно - звільнення усіх окупованих територій та встановлення в цілій Європі. Ось така ціна збільшення газовидобування.

Схожі новини