Передплата 2024 «Добрий господар»

Звучить складно, а готується просто

Робимо французький клафуті

Цей смачний пиріг родом із Франції здатен здивувати ваших гостей, а його приготування - не складніше за випікання млинців.

З незрозумілої назви може здатися, що клафуті — це щось складне. Насправді рецепт цієї смачної випічки належить до категорії страв "коли гості на порозі", а походить він з французького міста Лімож, де виготовляють знаменитий фарфор. Тож, щоб приготувати клафуті, потрібно лише зробити рідке тісто, схоже на те, що ви робите на млинці. Потім залити сумішшю будь-які фрукти чи ягоди. У нашому рецепті ми вирішили, що дуже гармонійними стануть кислі вишні, що збалансують смак солодкого клафуті.

Поради щодо приготування клафуті з вишнями

Традиційний клафуті готують з вишнями із кісточками. Але ми радимо все ж таки повиймати їх. Так буде набагато приємніше їсти. Можете використовувати як свіжі плоди, так і заморожені, але останні попередньо треба розморозити та дати час стекти зайвій рідині. Також замість вишень можете використовувати абрикоси чи персики, але наріжте їх невеликими шматочками. Пасуватимуть клафуті й ягоди, як то чорниця, малина, ожина чи смородина.

Молоко для рецепта оберіть не менше 2,5% жирності. За бажанням можете використати пластівці мигдалю чи подрібнений горіх. Цей складник викладіть на дно форми, а потім додайте й всі інші інгредієнти.

Інгредієнти

  • 200 г борошна (плюс додатково для посипання форми) 
  • 4 яйця 
  • 200 г цукру
  • 10 г ванільного цукру (або ваніль в стручку) 
  • 400 мл молока 2,5%
  • 500-600 г свіжої вишні або замороженої  
  • 1 ст. л. цедри лимона 
  • 1 зірочка бодяну 
  • 20 г вершкового масла (для змащування форми) 

Приготування

Вишні (500-600 г) помийте, видаліть кісточки та складіть в окрему миску. Можна просто видавлювати кісточки руками, а можна скористатися спеціальним інструментом для їх видалення. У сезон використовуйте свіжу вишню — вона більш соковита та ароматна. Але з мороженими плодами виходить теж чудово, тож клафуті можна готувати протягом всього року.

Розігрійте духовку в стандартному режимі (без конвекції) до температури 180 градусів. У посуді змішайте 4 яйця та 200 г цукру. За бажанням можете збільшити кількість цукру. Наш клафуті в міру солодкий.

Добре перемішайте яйця та цукор за допомогою віничка, але не збивайте суміш в дуже пишну піну. Якщо залишиться не розчинений цукор — не хвилюйтеся, це так і потрібно.

Додайте 10 г ванільного цукру. Якщо у вас є натуральний стручок ванілі, використовуйте його насіння — буде ще ароматніше.

Потім додайте 200 г пшеничного борошна.

Збийте суміш віничком до отримання однорідної консистенції. Отримана суміш повинна нагадувати густу сметану.

Невеликою цівкою додайте в суміш 400 мл молока 2,5%, продовжуючи постійно її перемішувати. Тепер вона повинна нагадувати вам дуже рідку сметану та добре стікати з віничка.

Натріть лимонну цедру на дрібній тертці в посуд з вишнями. Використайте всього 1 ст. л.  

Форму для випічки змастіть 20 г вершкового масла. Найкраще для клафуті підходить форма для приготування тарта. А для цієї кількості тіста діаметром 27 см. 

У змащену форму додайте столову ложку борошна та зробіть "французьку сорочку". Для цього рівномірно розподіліть борошно у  формі, перевертаючи її в різні боки. На масло повинен налипнути тонкий шар. Борошно, що залишилося висипте з форми. Такий прийом не дасть вашій випічці пристати до форми і ви зможете нарізати клафуті на красиві шматочки при подачі.

Злийте зайвий сік з ємності з вишнею. Насипте у форму суміш з вишні та лимонної цедри й рівномірно розподіліть її по всьому діаметру форми. Залийте плоди тістом, так щоб воно рівномірно розподілилося формою. 

У середину пирога додайте зірочку бодяну. Він подарує вашому клафуті приємну анісову нотку. Загалом це не обов'язково, але ми рекомендуємо. Поставте пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин. 

Щоб перевірити готовність пирога, проткніть його зубочисткою. Якщо тісто готове, воно не повинно приставати до дерев'яної палички. Готовий клафуті остудіть за кімнатної температури у формі, посипте цукровою пудрою та подавайте. Пиріг можна зберігати в холодильнику протягом двох днів, закривши його харчовою плівкою, або просто складіть його у ємності з кришкою.

Джерело

Схожі новини