Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Страви, де не потрібна сіль

Готуємо без солі

Зараз в Україні виник тимчасовий ажіотаж на сіль. Тож ми вирішили відреагувати на ситуацію по-своєму. Насамперед нагадуємо, що надмірне споживання солі, як і раніше, вважається нездоровим захопленням. Щоб залишитися здоровими, варто вживати не більше однієї чайної ложки на день. Без гірки, звісно.  

Сіль – вкрай важлива й корисна для організму людини, а перша ознака її дефіциту – це втома і брак енергії. Щоб така прикрість не сталася у вашому житті, варто пам’ятати, що більшість продуктів, які виробляються промисловим чи крафтовим методом, вже у своєму складі мають значну кількість солі й в розрахунках щоденного споживання мінералу на це необхідно зважати.   

Ви зараз здивуєтеся, але у світі є широкий вибір таких продуктів. Ми звикли до них і вживаємо чи не щодня, не замислюючись над тим, що у їхньому складі чимало солі, яка здатна підсолити будь-яку страву. Йдеться про таке.

Ферментована соя. Перше, що спадає на думку, це – соєвий соус. Його можна додавати до рису, готувати заправки до салатів та варити супи, як то місо суп та том ям. Щоб соєвий соус приніс максимальну користь для організму, радимо вибирати варіант з природною ферментацією. А ще, як інгредієнт до заправок у салатах в азійському стилі, до страв з риби, курки чи рису вам смакуватиме солона місо паста. 

Морська риба та водорості. До списку продуктів, які з легкістю можуть замінити у стравах сіль, є більшість мешканців морських глибин. Оселедець, тунець, анчоуси чи навіть морські водорості, а саме морська капуста, норі та комбу нададуть стравам бажаного солоного смаку.  

Цікаво, що, наприклад, в Японії, в минулому, жителі випарювали сіль з моря, паралельно сушили водорості та робили суміш. Разом з корисними соляними мікроелементами в організм потрапляли й не менш важливі речовини з морських рослин. Тому, якщо маєте в запасі сіль, то змішуйте її з подрібненими водоростями, типу комбу, норі, вакаме, ламінарією. Нині їх можна придбати в супермаркетах та на ринках. Така оригінальна добавка зекономить вам використання солі в більшості страв.  

Сіль з приправами. Ще одна підказка – це знаменита грузинська «Сванська сіль». У Сванетії її готують з солі та великої кількості ароматних пряних трав. Це може бути кмин, материнка, кінза, хмелі-сунелі, базилік. Якщо не маєте можливості купити готову приправу, то візьміть будь-які з вищевказаних спецій та сіль, перетріть все в ступці для приправ. Таку надзвичайну суміш можна додавати до каші, макаронів, картоплі, натирати м’ясо чи рибу перед запіканням.  

Розсольні сири. Знайомі нам фета, бринза чи сулугуні визрівають у концентрованому соляному розсолі. Тож вони прекрасно смакують, як джерело солі у салатах з овочами та зеленню, піцою, пастою. Так само ці сири можна додавати при запіканні картоплі, рису, макаронів чи різних круп.

Витримані тверді сири. Чим витриманіший сир, тим він солоніший. Термін дозрівання твердих сирів може сягати двох років. За цей довгий час в них утворюється так званий умамі, п’ятий смак, який нам більше відомий за назвою глютамінат натрію, лише з тією різницею, що в сирі ця смакова добавка створюється природнім шляхом. Грюєр, пармезан, грано падано, рокфор чи витримана гауда прекрасно насичують страви солоним смаком. Лідер за вживанням тут пармезан, бо куди його тільки не додають – до салатів та закусок, будь-якого гарніру, піци, пасти, картоплі та супів.   

В’ялене м’ясо. Умамі, які ми бачимо на продуктах у вигляді дрібненьких білосніжних крапочок, схожих на кристали солі, є і на в’яленому м’ясі. Перш за все йдеться про хамон, прошуто, український шовдар тощо. Зі шматочками цих продуктів, нарізаних слайсами чи дрібним кубиком, підсоленими будуть салати, яєшня, омлети. В’ялене м’ясо використовують у приготуванні соусів, гарнірів чи супів, а в закусках як хамон, так і прошуто смакують з фруктами. Класичний варіант поєднання –  з грушею та динею.  

Словом, варіантів багато, тому лихо не без добра. Використовуйте цей час несподіваного дефіциту солі собі на користь і шукайте нові смаки. Ми впевнені, вони вас вразять результатами.  

Ще до вашої уваги добірка страв, де ви переконаєтеся, що і без солі можна готувати смачні і прості страви.  

Форшмак з оселедцем та яйцем пашот

Форшмак – це прекрасний винахід людства! У нас форшмак готують, як закуску. До речі, він ідеальний з грінками чи картоплею, яка може бути приготована у будь-який спосіб. А от у деяких європейських країнах форшмак подається гарячим. Тож саме час експериментувати з цією ідеєю. Щоб смак був достатньо соленим, радимо додавати філе оселедця до смаку.   

Фаршировані яйця

Ще одна канонічна закуска, яка дуже популярна в Україні, – це фаршировані яйця. Начинок може бути безліч, але нас зараз цікавлять з філе оселедця, консервованим тунцем та українською бринзою. Остання – справжній зірковий спалах на небосхилі солоного посмаку.    

Сандвіч з тунцем і лимоном

Консервований тунець в нашому сьогоденні – суперфуд. З нього можна приготувати безліч страв. Наприклад, салати з сезонної зелені, подавати шматочки риби з гарніром. Пасуватимуть рис, картопля чи макарони. Ще доречно пекти піцу та додавати тунця як начинку. Особисто нам  ніколи не набридне смачнючий сандвіч з тунцем та лимоном. До речі, в цій страві кислота цитруса підсилює солоність морської риби.   

Закуска з сиру фета, оливкової олії та соку лимона

Ще один універсальний інгредієнт, коли треба отримати солений посмак, – сир фета. Його можна купити в будь-якому магазині, і за ним точно немає черг. Хоча може й дарма, бо, по-перше, нашу закуску з сиру фета, оливкової олії та соку лимона можна приготувати за хвилину. По-друге, фета ідеально поєднується зі свіжими огірками, помідорами, руколою, шпинатом та зеленою цибулею. Ще сир фета добре пасує до цитрусових – грейпфрутів, мандаринів та апельсинів.  

Печериці з фетою і часником  

Якщо ви подумали, що з фетою ми всі страви перерахували, то це не так. Ще цей сир – прекрасна начинка для вареників і пирогів та найсмачніший топінг до кукурудзяної чи пшеничної каші. Щоб на тарілці каша не сумувала, зробіть до цього гарніру оригінальні печериці з часником та… фетою. Зауважте, що сир солоний, тому кашу можна не солити, а додати сиру до смаку вже при подачі на стіл. Краще смакує гарячим. 

Салат з оселедцем, буряком, корнішонами та яблуком

Ми не змогли оминути цей дивовижний салат. Він авторський і ми пишаємося, що створили його в балансі смаків, поєднавши три складові –  солоне, кисле та солодке. Тому салат з оселедцем, буряком, корнішонами та яблуком здатен прикрасити будь-яку трапезу. Ми радимо буряк запекти в духовці, бо це фундаментальний момент у цій страві. Приготований таким чином коренеплід  розкриється максимально, а в союзі з оселедцем створює дивовижний смак.  

Готувати – це просто!

Джерело

Схожі новини