Передплата 2024 ВЗ

Вісім способів як використати лимон у страві

Це не тільки смачний продукт харчування, а й корисний

Лимон – універсальний продукт харчування, тому що його можна додавати практично в будь-яку страву: у маринад м'яса й риби, у бульйон, салат, суп і навіть печеню.

Мені подобається лимон за те, що він здатний додати родзинку будь-якій страві. Напевно ви не раз куштувати солянку й бачили, що при подачі завжди є часточка лимона. Якщо лимон можна в солянку, то можна й у звичайний суп? Так, якщо готуєте суп із м'яса, за 10 хвилин до приготування, додайте пару кружечків лимона та дайте страві настоятися 1-2 години. Не буде яскраво-вираженого лимонного смаку, але готовий посперечатися, що всі, кого будете пригощати, запитають про "секретний інгредієнт". До слова, трохи лимонного соку можна додати і в м'ясний бульйон, щоб перебити різкий аромат м'яса. До того ж, лимон – це не тільки смачний продукт харчування, із яким можна експериментувати, а як зазначають дієтологи – корисний.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Чим корисний лимон?

Лимон – хороше джерело вітаміну С. Якщо з'їсти цілий лимон, то він забезпечить 51% добової норми цього вітаміну. Доведено, що вітамін С може знизити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту, а також нормалізувати кров'яний тиск.

У лимоні міститься клітковина, тому цей цитрус корисний для роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо ранок починається зі склянки води з лимоном, то це "пробудить" травну систему.

Лимон містить залізо, а також допомагає його засвоювати з рослинної їжі. Уся справа в тому, що кишечник погано засвоює залізо з рослинних продуктів, але всмоктування можна поліпшити, вживаючи вітамін С, який, власне, і міститься в лимоні. Саме тому лимон є хорошим профілактичним засобом проти залізодефіцитної анемії.

Лимон в раціоні – це ще й профілактика раку й допоміжний засіб при кашлі: склянка води, сік половини лимона й чайна ложка меду – пити і насолоджуватися, але, звісно, після консультації з лікарем.

В яких стравах і як використовувати лимон?

Мені дуже хочеться відповісти – у всіх, але ви орієнтуйтеся на свої смакові уподобання, а я розповім про свої:

Робимо лимонну сіль. Удома можна приготувати лимонну сіль, а потім використовувати для приготування страв. Усе, що потрібно – один лимон, ½ ч. л. куркуми і 100 г морської солі. Лимон потрібно помити, висушити паперовим рушником і натерти цедру на дрібній тертці, а потім вичавити сік. Останній з'єднати з куркумою й добре перемішати, потім до цієї суміші додати сіль і цедру. Далі вистелити суміш на пергаментний папір і висушити 7-8 хвилин в духовці при температурі 180 градусів.

Готуємо ароматну оливкову олію

Мені подобається експериментувати зі смаком оливкової олії. Я часто додаю до неї часник і залишаю на тиждень настоюватися, але нещодавно це ж зробив із лимонною цедрою: акуратно й тонко зрізав, помістив у ємність із олією й залишив на 2 тижні, потім цедру дістав. Таку олію можна використовувати для заправки салатів.

Ферментуємо лимон

Я колись провів експеримент – ферментував лимон, тобто, узяв лимон, помив і втер у нього трохи солі, потім поклав на дно сухої банки і засипав 500 г солі, залишивши на 30 днів при кімнатній температурі. Мені теж було цікаво, що вийде в результаті. Вийшов ферментований лимон, який можна зберігати в холодильнику та додавати до м'ясних і рибних страв.

Робимо лимонний цукор

Потрібен цукор і цедра лимона – просто з'єднати і зберігати в холодильнику. Якщо у вас є стручки ванілі, то зерна можна використовувати для приготування якогось десерту, а стручки нарізати і додати в лимонний цукор. Отримаєте ароматний лимонний цукор.

Заморожуємо лимон

Якщо я бачу, що лимони вже ось-ось і почнуть псуватися, я просто їх мию, висушую паперовим рушником і заморожую цілими. По-перше, на все про все йде всього 1 хвилина, по-друге, якщо забуваю купити лимони, згадую, що вони є в морозилці. Заморожений лимон можна перебити блендером і використовувати для приготування чаю, лимонаду, просто додавати у звичайну воду. Також заморожений лимон можна розморозити і далі використовувати, як і свіжий. Правда, повторно його не рекомендується заморожувати.

Готуємо лимон на грилі

Мені подобається готувати лимон на грилі, тоді він стає набагато ароматнішим. Якщо я готую на пікніку м'ясо або рибу, то обов'язково розрізаю лимон навпіл і залишаю на решітці хвилин на 20 розрізаною стороною. Перевірте і ви, щоб переконатися, що така термічна обробка зробить лимон соковитішим і ароматнішим.

Робимо мелену лимонну цедру

Зніміть шкіру з лимона, висушіть в духовці при температурі 95 градусів 7-8 годин, а потім висушену цедру подрібніть у порошок за допомогою кухонної машини. Зберігайте в чистій і сухій скляній ємності. До слова, натерту на дрібній тертці лимонну цедру можна зберігати і в морозилці.

Джерело

Схожі новини