Передплатити Підтримати

Цибулевий суп популярний ще з часів Римської імперії. Ділюся рецептом

Смак нікого не залишить байдужим

Цибуля — недорогий овоч, і вирощувати її досить просто, саме тому цибулевий суп довгий час вважався їжею бідняків, а популярний він ще з часів Римської імперії. Правда, сучасна версія цибулевого супу з яловичого бульйону, грінок і карамелізованої цибулі прийшла з Франції з XVII століття. Мені подобається цей суп за простоту приготування й той результат, який отримуєш — а він нікого не залишить байдужим. Я приготував цю страву з ріпчастою цибулею та вином, але цілком можна експериментувати. Тож, розповім як саме.

Насправді, для приготування цибулевого супу підійде будь-яка цибуля, я взяв ріпчасту, але можна використовувати солодкі сорти і навіть мікс ріпчастої й цибулі-порей.

Як правило, цибулевий суп готують на яловичому бульйоні, але цілком підійде будь-який — курячий, індичий, овочевий та грибний — все залежить від ваших смакових уподобань. Цього разу я вирішив максимально скоротити час приготування супу, зробивши його зовсім без бульйону.

Таке рідко буває, але цього разу я не став експериментувати зі спеціями — тільки сіль, чорний мелений перець та лавровий лист. Ви ж можете урізноманітнити смак свого цибулевого супу мускатним горіхом, чебрецем чи розмарином. Крім вина, також можна додавати коньяк або херес, правда, головна умова — знати міру. Алкоголь повинен надати особливий шик, але не затьмарити основний смак цибулевого супу. До слова, можна й зовсім обійтися без останнього, додавши кілька столових ложок молока, щоб страва вийшла більш ніжною на смак.

Інгредієнти:

4 великі ріпчасті цибулі

50 г вершкового масла

50 мл білого сухого вина

1 ст. л. соняшникової олії

1 повна ст. л. борошна

1,5 л води

4 скибочки хліба

100 г тертого сиру (Грюйєр або будь-який інший твердий сир)

2−3 лаврових листки

сіль і перець до смаку

Приготування:

Візьміть 4 великі ріпчасті цибулі, очистіть і наріжте півкільцями.

У сотейник або каструлю з товстим дном додайте 1 ст. л. соняшникової олії та 50 г вершкового масла. Смажте цибулю на середньому вогні, поки вона не стане м'якою. Посоліть до смаку.

Додайте до цибулі 1 повну столову ложку борошна. Перемішайте.

Слідом влийте 50 мл білого сухого вина. Випарюйте 2−3 хвилини. Потім влийте 1,5 л води, посоліть і додайте 2−3 лаврових листки.

Підсмажте грінки на сухій пательні.

Суп вилийте в ємність, в якій будете ставити його в духовку. Зверху на суп викладіть грінки.

Натріть твердий сир, посипте ним суп і відправте його в духовку запікатися 5−8 хвилин при температурі 180 градусів. Необхідно, щоб сир розплавився.

Джерело